POLENTINI LIMONINI PIŠKOTKI

Za 40 piškotov potrebujemo:
- 250 g instant koruznega zdroba
- 100 g pšenične bele moke
- 100 g razmehčanega masla
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- eko limona
- ščepec soli
- vrečka vanilijevega sladkorja
- četrt žličke pecilnega praška

Iz masla, moke, koruznega zdroba, sladkorja, vaniljinega sladkorja, pecilnega praška, soli, jajc, naribane limonine lupinice cele limone in nekaj kapljic limoninega soka zgnetemo testo, ki ga pokritega pustimo 1 uro v hladilniku.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Iz ohlajenega testa oblikujemo kroglice v velikosti oreha, ki jih med dlanmi sploščimo in polagamo na pekač, obložen s peki papirjem.

Pekač postavimo v pečico in pečemo približno 10 minut, da rob piškotka rahlo porjavi.

Po želji jih postrežemo s sladko stepeno sladko smetano ali s sladkanim sirom maskarpone.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

KORUZNI MAFINI Z JAGODIČJEM

Za 12 mafinov potrebujemo:
- 160 g pšenične bele moke
- 115 g instant koruznega zdroba
- 100 g sladkorja
- pol žličke soli
- žlička pecilnega praška
- žlička sode bikarbone
- 4 žlice olja
- vrečka vanilijevega sladkorja
- jajce
- 225 g mleka
- 225 g zamrznjenih malin

Pečico vklopimo na 180 stopinj. V pekač za mafine vstavimo papirnate modelčke ali vdolbinice dobro namastimo.

V prvi posodi pomešamo moko, koruzni zdrob, sladkor, vanilijev sladkor, sol, pecilni prašek in sodo. V drugi posodi z metlico pomešamo jajce, olje in mleko.

Tekočo mešanico vlijemo k suhi, na hitro pomešamo z metlico v gladko zmes. Dodamo še maline in zmes nalijemo v modelčke.

Postavimo v segreto pečico za približno 25 minut.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

POPEČENA POLENTA S TUNINO IN SIROM

Potrebujemo:
- kuhana in ohlajena polenta
- tunina iz pločevinke
- poltrdi sir
- zelišča
- po želji zelenjava
- olje ali druga maščoba po potrebi

Polento narežemo na kocke. V ponev nalijemo olje, dodamo polento. Potrpežljivo počakamo, da se na eni strani zapeče in obrnemo ter spečemo še po drugi strani.

Zdaj dodamo sem in tja tunino iz pločevinke, po želji zelenjavo, zelišča in preko vsega še sir.
Pečemo še toliko časa, da se sir stopi, na dnu pa dobimo zapečeno skorjico.

Različice: Namesto tunine vzamemo ostanke mesa, mesnin, jih povsem izpustimo in nadomestimo s stročnicami, dodamo več zelenjave, celo ali stepeno jajce.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro
Jedi s polento