Ribji zvitki (M.Pleiweiss)

Sestavine:
Za nadev in cvrtje:
- 250 g ribjega mesa (file postrvi, ščuke ali drugih sladkovodnih rib)
- 250 g različne narezane zelenjave
- jajce
- po potrebi žlica drobtin
- sol, poper, zelišča po izbiri
- malo moke za peko rib
- maščoba za peko
- moka, jajce in drobtine za paniranje

Za jajčne bleke:
- jajce
- malo manj kot 2 dl mleka
- 4 žlice moke
- Ščep soli
- maslo za peko

Najprej sveže ribje meso povaljamo v moki, nato spečemo na maščobi. Pečeno malo ohladimo in razkosamo ter očistimo vseh kosti. Po potrebi tudi pretlačimo preko cedila, da odstranimo tudi najmanjše kosti.

V kozici popražimo zelenjavo, prilijemo malo vode in jo skuhamo do mehkega. Solimo, začinimo. Dodamo pečeno ribje meso, nato pa v nekoliko ohlajeno vmešamo jajce in po potrebi drobtine, da dobimo gost nadev.

Za jajčne bleke zmešamo jajce, mleko, moko in sol. Iz testa spečemo 5 jajčnih blekov (palačink), ki jih nadevamo z ribjim nadevom.

Zvijemo, razpolovimo in vsak kos povaljamo v moki, razžvrkljanem jajcu in nato še v drobtinah. Ocvremo jih v manjši količini maščobe in ponudimo kot glavno jed.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Hrenova omaka z mandlji (M.Pleiweiss)

Sestavine:
- velika žlica masla
- žlica moke
- približno 3 dl mleka
- krepka pest naribanega hrena
- 2 – 3 žlice sladkorja ali po okusu
- 10 mandljev

V kozici raztopimo maslo, vanj vmešamo moko in postopno prilivamo mleko, ki ga tudi sladkamo po okusu. Dodamo grobo narezane mandlje, kuhamo 5 minut, da se zgosti, nato tik pred postrežbo vmešamo še nariban hren. Ponudimo ob mesu.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Pletenice

Sestavine:
- 1 kg bele pšenične moke
- kocka svežega kvasa
- 100 g sladkorja
- približno 5 dl toplega mleka
- 50 g raztopljenega masla
- 12 g soli
- po želji brizg ruma, žganja, lupinica limone ali pomaranče
- vanilija
- jajce za premaz

Iz naštetih sestavin zamesimo bogato kvašeno testo, oblikujemo hlebček, ga dobro pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati uro in pol, da dvakrat naraste.

Vzhajano testo razdelimo na več kosov, vsakega oblikujemo v za prst debel svaljek. Nato se lotimo spletanja. Pletenice pustimo vzhajati na toplem še 1 uro, nato jih premažemo z mešanico jajca in vode in spečemo do lepe rjave barve. Pečemo pri 200 stopinjah približno 25 minut.

Lahko premažemo takoj ali šele tik pred peko, vendar moramo biti v slednjem primeru pazljivejši.

Iz enega svaljka spletemo obroček (gnezdece) za jajček, in sicer naj bo svaljek dolg približno 50 cm, ga ohlapno zavežemo da naredimo vozel, nato kraka ovijemo okoli obroča. Spodvihamo, obrnemo in pustimo vzhajati.

Pletenica iz 3 svaljkov (klasična kita): Vse tri svaljke na enem koncu stisnemo skupaj, nato desnega prenesemo na sredino preostalih dveh, nato levega na sredino in to ponavljamo do konca.

Pletenica iz 4 svaljkov: Vse štiri svaljke na enem koncu stisnemo skupaj in si jih razporedimo tako, da imamo levo in desno stran po 2 svaljka. Desni skrajni svaljek prenesemo preko sosednjega na desni strani, ponovimo na levi strani (desni svaljek preko sosednjega), nato levi svaljek od tistih dveh, ki sta zdaj na sredini, prenesemo preko desnega in to ponavljamo do konca.

Pletenica iz 5 svaljkov: Vseh pet svaljkov na enem koncu stisnemo skupaj in si jih razporedimo tako, da imamo tri svaljke na desni strani, dva pa na levi. Začnemo spletati na desni strani kito iz 3 svaljkov, in po enem zavoju nesemo zdaj levi svaljek na levo polovico in začnemo spletati kito iz treh na levi strani. Nato desni svaljek leve polovice nesemo na desno polovico in spletemo kitko tu, ponavljamo do konca.

Pletenica iz 6 svaljkov: Vseh šest svaljkov na enem koncu stisnemo skupaj. Desnega prenesemo na levo stran, nekoliko ločimo od ostalih, in prej skrajno levega na desno stran, tudi ločimo od ostalih. Nato tega na levi strani, ki smo ga prenesli z desne, preložimo na sredino med ostale in na njegovo mesto nesemo naslednjega desnega po vrsti. Desnega, ki smo ga prenesli z leve in ločili od ostalih, zdaj nesemo na sredino in na njegovo mesto nesemo naslednjega v vrsti z leve (ali skrajno levi od osnovne skupine). To ponavljamo do konca. Ta pletenica je zelo lepa, nekoliko privzdignjena.

Pletenica iz 7 svaljkov: Vseh sedem svaljkov na enem koncu stisnemo skupaj. Razdelimo jih v skupino štirih na desni in na skupino treh na levi. Dvignemo desnega skrajnega in ga nesemo preko naslednjega in pod naslednjima dvema in spustimo na pult, da postane del prej skupine treh. Nato enako naredimo z leve (preko naslednjega in pod naslednjima dvema), ponavljamo.
Pletenica iz 8 svaljkov: Delamo enako, kot pletenico iz 6 svaljkov, le na sredini sta pač 2 svaljka več.

Pletenica iz 9 svaljkov: Delamo enako, kot pletenico iz 7 svaljkov, le da prenesemo zdaj preko dveh in nato pod dvema, kot je že opisano.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro