Dagnje s treviškim radičem na žaru

Sestavine za dve osebi:
- glava treviškega radiča
- 16 dagenj
- parmezan
- oljčno olje
- balzamični kis
- sol, poper
- pinjole

Radič po dolžini prerežemo na pol in ga pri srednji temperaturi popečemo na oljčnem olju. Posolimo in popopramo. Ko je popečen na obeh straneh, ga prelijemo z balzamičnim kisom.

Pred koncem pečenja v isti lonec dodamo še školjke, pokrijemo in kuhamo še približno pet minut. Na koncu potresemo s praženimi pinjolami in na grobo naribanim parmezanom.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Koktajl s kozicami in radičem

Sestavine:
- 400 g kuhanih kozic
- 150 g domače majoneze
- 80 g paradižnikovega kečapa
- kajenski poper
- 12 kapljic Worcestershire omake
- 7 g limonovega soka
- 1 zreli avokado
- 6 majhnih glavic goriškega radiča
- sol, sveže mleti poper
- olivno olje

Zmešamo majonezo, kečap, Worcestershire omako, limonov sok in kajenski poper. Začinimo s soljo in poprom. V omako zamešamo dobro odcejene kozice. V ponvi segrejemo malo olja in samo po spodnjem robu na hitro opečemo 4 glavice radiča ter jih odcedimo na kuhinjskem papirju.

Dve glavici radiča očistimo, narežemo na 1 cm tanke trakove in jih naložimo v steklene kozarce. Avokado prerežemo po dolgem na polovico, izkoščičimo in obe polovici olupimo. Narežemo ga na majhne kocke in jih porazdelimo po radiču v kozarcih. Nanj nato naložimo še kozice z omako vred in na vrh posadimo pečeno glavico radiča. Takoj ponudimo s hrustljavo bageto.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Rižota z radičem

Sestavine:
- 2 žlici olivnega olja
- 1 majhna čebula
- 20 dag radiča
- na kocke narezan pršut
- 25 dag riža za rižoto
- malo rdečega vina
- zelenjavna jušna osnova
- sol in poper
- parmezan

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem do mehkega prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo pršut in na trakove narezan radič ter sestavine na nizkem ognju med občasnim mešanjem pražimo, da se radič zmehča.

V ponev stresemo riž in ga med nenehnim mešanjem pražimo 3 minute. Prilijemo malo jušne osnove. Mešamo, dokler riž ne "popije" vse tekočine. S prilivanjem jušne osnove (dodamo tudi malo rdečega vina za okus) in mešanjem rižote nadaljujemo nadaljnjih 15 minut oziroma, dokler se riž ne skuha. Rižoto na koncu posolimo in popopramo.

Pripravljeno rižoto serviramo na krožnike, potrosimo z naribanim parmezanom in postrežemo

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro