Špargljeva pita s slanino

Sestavine:
- 250 g svežega razvaljanega listnatega testa
- 2 žlici oljčnega olja
- 100 g slanine
- 300 g svežega sira
- 150–200 g kajmaka (ali goste domače smetane, lahko tudi maskarpone)
- lupina 1 bio limone
- drobnjak, peteršilj, sol, poper
- 250 g špargljev

Šparglje očistimo, po potrebi ostrgamo in odrežemo trde konce. Slanino narežemo na kocke. Zelišča sesekljamo.
Pravokoten model malenkost namastimo in pomokamo, nato nanj položimo razvaljano listnato testo. Testo na več mestih prebodemo z vilicami in postavimo v pečico za približno 10 minut, da se napol speče. Pečemo na 200 stopinj.
Medtem v ponvi na hitro popečemo slanino, nato odstavimo in prihranimo.

V posebni posodi zmešamo rikoto, kajmak ali smetano, lupino limone, vsa sesekljana zelišča in parmezan. Začinimo s soljo in poprom.

Pekač z napol pečenim testom vzamemo iz pečice in ga nadevamo s skutnim nadevom. Potresemo s popečeno slanino (maščobo prihranimo!) in po vrhu položimo šparglje.
Prelijemo še z maščobo slanine in vrnemo v pečico za 15–20 minut.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Šparglji po mediteransko

Sestavine za štiri osebe:
- 500 g špargljev
- 8 jajc
- 1 dcl belega kisa
- oljčno olje
- sol
- poper

Šparglje damo v vrelo vodo, katero smo predhodno posolili in jih na hitro pokuhamo (štiri minute). Šparglje damo iz vode in jih potopimo v ledeno vodo. V vodo kjer smo kuhali šparglje, vlijemo beli kis in ubijemo štiri jajca. Predhodno v vodi naredimo vrtinec, da se jajca vrtijo med kuhanjem. Temu postopku pravimo poširanje. Jajca kuhamo toliko časa, da beljak lepo zakrkne. Rumenjak mora ostati mehak.

Poširana jajca solimo, popopramo in jih z metlico zmešamo do gladkega. Nato postopoma po kapljicah dodajamo oljčno olje, da dobimo gladko omako.

Štiri jajca skuhamo, vendar ne do trdega. Sredica mora ostati malo mehka.
Kuhane šparglje na hitro popečemo na oljčnem olju in jih začinimo. Šparglje serviramo skupaj z kuhanimi jajci in jajčnim prelivom.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Pozabljena rižota

Sestavine:
- včerajšnja rižota s šparglji
- parmezan
- divji šparglji
- češnjev paradižnik
- sol
- poper

Če nam ostane od prejšnjega dneva rižota, ji naslednji dan vmešamo nariban parmezan in iz njih naredimo polpete ali pa kroglice.

Popečemo jih na oljčnem olju do zlatorjavega.
Za prilogo popečemo šparglje in češnjev paradižnik.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro