SKUTINI ŠTRUKLJI IZ VLEČENEGA TESTA (S PEHTRANOM, METO ...)

Sestavine
Za testo:
- 250 g moke,
- žlica olja
- jajce
-1 dl mlačne vode
- četrt žličke soli

Za skutin nadev:
- 1 kg skute
- 6 žlic pšeničnega zdroba
- približno 1 dl sladke smetane
- 2 jajci
- sladkor in dodatki po želji in okusu (pehtran, meta, drobnjak, šunka, popražena čebula, rozine ...)

Iz naštetih sestavin zgnetemo vlečeno testo. Pustimo ga počivati na sobni temperaturi vsaj pol ure. Testo nato na pomokanem prtu razvaljamo v daljši pravokotnik in nato malenkost razvlečemo, a ne tako tanko kakor za pečeni jabolčni zavitek. Pretanko testo ne daje dovolj opore nadevu in rado se zgodi, da se štruklji, ko jih odvijemo iz krpe, preprosto sesedejo. Morebitne debelejše dele robov odrežemo.

Pripravimo nadev: skuto stresemo v posodo, jo pretlačimo z vilicami, dodamo jajci, zdrob, prilijemo smetano, premešamo in pustimo 5 minut, da se zdrob malce napne. Za sladke štruklje nadev še sladkamo. Pripravimo tudi dodatke: namočimo rozine, narežemo liste pehtrana, mete ipd. (Za orehove štruklje sestavimo kar nadev za potico.)

Nadev namažemo na pripravljeno testo, in sicer namažemo skoraj vse, pustimo za en ovoj praznega testa, ki ga ne namažemo niti z maščobo, kakor to sicer storimo pri zavitku. Če se nadev težko maže, prilijemo preostanek smetane. Pazimo tudi, da je rob, kjer bomo kasneje začeli zvijati, dobro namazan z nadevom.

Preko nadeva po želji potresemo izbrane dodatke: rozine, pehtran, za slane panceto, šunko in začimbe. Če presodimo, da je nadev preveč tekoč, enakomerno potresemo žlico ali dve drobtin.

Na namazanem delu s prsti začnemo zvijati. Zavijemo prva dva zavoja po celi dolžini. Nato na tem delu privzdignemo prt, da se testo začne zvijati v svitek, kakor za zavitek.
Skuhamo lahko cel svitek naenkrat, vendar je tako velikega vročega težko spraviti iz lonca, ne da bi nam spolzel iz rok. Lažje gre, če svitek razrežemo na več kosov.

Štrukelj ohlapno ovijemo s krpo, saj med kuho malenkost naraste. Če je ovit pretesno, se vkuha v krpo, iz katere ga ne moremo dobiti.

Konce krpe čvrsto zavežemo z nitko ali spnemo s kljukico za perilo. Tako pripravljene štruklje naložimo v osoljen krop, da so do po polovice potopljeni v vodo, in v vreli vodi kuhamo 20 - 25 minut.

Kuhane previdno vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se malenkost ohladijo, šele nato odvijemo in ponudimo, navadno z maslenimi drobtinami in sladkorjem ali medom.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

KVAŠENI ČOKOLADNO – OREHOVI ŠTRUKLJI

Sestavine
Za testo:
- 500 g moke
- 3 dl mleka
- vrečka suhega kvasa ali 20 g svežega kvasa
- jajce
- 100 g sladkorja

Za nadev:
- 250 g mletih orehov
- 150 g sladkorja
- 2 žlici ruma
- 100 g drobtin
- 2 dl mleka
- 50 g masla
- 150 – 200 g čokolade
- jajce

Iz naštetih sestavin zgnetemo kvašeno testo, ki naj vzhaja na toplem uro do uro in pol.

Medtem pripravimo nadev, pri tem čokolado z maslom raztopimo nad kopeljo in vmešamo med ostale sestavine.

Vzhajano testo tanko razvaljamo v pravokotnik, kakor za potico. Namažemo ga z nadevom, pazimo le, da za dolžino enega ovoja testa ne namažemo z nadevom. Zvijati začnemo pri namazanem delu, pri tem malo zategujemo. V celoti ovijemo v krpo ali narežemo na manjše in prav tak ovijemo v krpo. Ovijemo rahlo, saj bodo še vzhajali, zavežemo pa za prst stran od konca svitka.

Tako pripravljene štruklje naložimo v osoljen krop, da so do po polovice potopljeni v vodo, in v vreli vodi kuhamo 10 minut, nato jih obrnemo in kuhamo še 10 minut.

Kuhane previdno vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se malenkost ohladijo, šele nato odvijemo in ponudimo, navadno z maslenimi drobtinami in sladkorjem ali medom.
Opomba: Kvašeni štruklji so lahko tudi slani. Pri tem jih nadevamo s skuto ali zgolj s smetano, dodamo šunko, klobaso, veliko zelišč.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

AJDOVI ŠTRUKLJI S SKUTO

Sestavine
Za testo:
- 500 g ajdove moke
- 100 g bele pšenične moke
- 6 dl slanega kropa

Za nadev:
- 500 g skute
- 2 jajci
- 4 žlice sladke smetane
- pol žličke soli ali sladkor po okusu za sladke

Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, premešamo. Ko se malo ohladi, dodamo še belo moko in pregnetemo. Testo razvaljamo za največ pol prsta debelo.

Za nadev zmešamo vse sestavine in nadev namažemo po testu. Zvijemo, narežemo na manjše kose, ovijemo v krpe.

Tako pripravljene štruklje naložimo v osoljen krop, da so do po polovice potopljeni v vodo, in v vreli vodi kuhamo 20 minut.

Kuhane previdno vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se malenkost ohladijo, šele nato odvijemo in ponudimo, navadno z maslenimi drobtinami.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro