Zajčji ajmoht z vaseršpoclji

Sestavine:
- ½ zajca (lahko tudi samo slabši deli)
- 2 korenčka
- 1 podzemna koleraba
- 1 peteršiljev korenina
- 2 stroka česna
- 1 por
- lovorjev list
- limonina lupina
- sok polovice limone
- 1 dcl belega vina
- moka
- sol in poper
- šetraj
- timijan
- peteršilj (zelenje)
- mast
- zelenjavno jušna osnova

Meso in kosti zajca popečemo na vroči masti, meso odstranimo in na preostanku maščobe popražimo čebulo, česen in 1 žlico moke. Nato dodamo vso zelenjavo, zalijemo z jušno osnovo in v posodo dodamo nazaj meso ter začimbe.

Kuhamo 30-40 minut, nato pa dodamo še limonino lupino, sok limone in malo belega vina. Za zakuho lahko uporabimo žgance, vaseršpoclje ali bleke (testeninske krpice).








Vaseršpoclji

Sestavine:
- 1 jajce
- 3 žlice moke
- hladna voda
- sol
- sveže nasekljana zelišča

Iz moke, jajca in vode zamešamo gosto maso (kot za šmorn), začinimo s soljo in zelišči po želji (drobnjak, peteršilj, timijan). Maso damo na rešetko, ki je postavljena nad vrelo
vodo, in jo z lopatko premikamo sem ter tja, da testo kaplja v vodo in se hkrati zakuha. Vaseršpoclje poberemo iz vrele vode po 2 minutah kuhanja in jih dodamo v ajmoht.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Ajdovi krapci nadevani z jetrno klobaso

Sestavine:
- 20 dag ajdove moke
- 10 dag pšenične moke
- krop za poparit
- sol
- 1 jajce
- jetrna klobasa s proseno kašo
- maslo
- drobtine za zabelo

Ajdovo moko poparimo in solimo ter s kuhalnico premešamo. Počakamo, da se masa ohladi do mlačnega, nato pa dodamo še jajce in pšenično moko. Zgnetemo testo, če je le možno naj počiva 15 minut do 1 ure v hladilniku.

Nato ga v pomokani površini razvaljamo in izrežemo kroge. V sredino položimo žličko mase iz kuhane jetrne klobase, prepognemo testo in zatisnemo z vilicami. Sveže krapce kuhamo v slanem vrelem kropu 5 minut, nato pa na stopljenem maslu popražimo drobtine, v katere dodamo krapce in jih na hitro posotiramo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Pečena prosena kaša

Sestavine:
- prosena kaša kuhana na mleku
- 2 jajci
- 8 dag masla
- 10-15 suhih sliv
- sveža jabolka narezana na krhlje
- sladkor
- med
- sol

Proseno kašo skuhamo v mleku z malo soli in sladkorja in jo ohladimo. Nato jajca ločimo beljake in rumenjake ter iz beljakov naredimo sneg. Maslo penasto umešamo in dodamo še rumenjake in sladkor. Rumenjake nato zmešamo s proseno kašo, zatem pa dodamo še sneg iz beljakov ter suhe slive, vse skupaj prestavimo v posodo, ki smo jo predhodno namazali z maslom. Na vrh pa položimo na krhlje narezana jabolka. V pečici pečemo 35 do 45 minut na 190 °C (na srednji rešetki).

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro