Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 7. okt. 2022

TV Maribor • Pet, 7. okt.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

V Ljubljani se je začel 28. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki ga je odprla razstava Jug v nas, na ogled na treh različnih lokacijah. Osrednji poudarek letošnjega festivala je presečišče med spolom in raso, s katerim bo festival odprl neprijetno vprašanje o tem, kdo koga ponižuje in zakaj. Številni dogodki bodo do konca tedna potekali tudi v sklopu mednarodnega festivala stripa Tinta, ki med drugim gosti ameriškega stripovskega mojstra Petra Kuperja. S podelitvijo nagrad za slovensko oblikovanje, pa se je v atriju ljubljanske Mestne hiše začel Mesec oblikovanja, ki bo z različnimi dogodki in razstavami na številnih lokacijah izpostavil izjemne oblikovalske dosežke pri nas in v regiji. V Kinoteki pa so pripravili razstavo Kader–sekvenca–revija in dogodek ob izidu jubilejne 60. številke specializirane strokovne revije s področja filma in televizije Ekran.

Az adásban bemutatjuk a Muravidéki Magyar Közösségi Házat és ellátogatunk Mariborba az Öreg Szőlőhöz.

V oddaji predstavljamo Hišo pomurske madžarske skupnosti in Staro trto v Mariboru.

V Tarči - bi dodaten dvig plač zdravnikom ustavil razkroj javnega zdravstva? Koliko zaslužijo pri zasebnikih? Zakaj se nobena vlada ni upala lotiti reforme plač v javnem sektorju, ki najbolj učinkovitih ne nagrajuje, preplačuje pa podpovprečne? Raziskovalni inštitut ne najde mladih raziskovalcev, saj jim lahko plača le malo več kot 1000 evrov.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Lekarnarja Franca Minařika se spominjajo mnogi Mariborčani, v strokovnih krogih pa je njegovo mesto večno. Njegova knjiga o zgodovini lekarništva je še danes uporaben učbenik za študente farmacije, neprecenljiva za današnji čas pa je tudi njegova zbirateljska žilica. Je oče izjemno lepe in bogate lekarniške zbirke, ki jo hranijo v Pokrajinskem muzeju v Mariboru, zanjo pa vzorno skrbi in jo bogati kustodinja dr. Valentina Bevc Varl. Skupaj z nekdanjim direktorjem Mariborskih lekarn mag. Lovrom Dermoto sta nas popeljala v preteklost. V čas, ko so Mariborčani srečevali gospoda s klobukom, ki je prijazno pozdravil vsakogar. Nekdanji novinar Večera Srečko Niedorfer je še danes prepričan, da je Franc Minařik zares "zadnji mariborski gospod".

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Az adás tartalma:

- a radamosi Korai Fejlesztő Központ megnyitója;
- ülésezett az MMÖNK Tanácsa;
- ifjú nyelvjáráskutatók a Muravidéken;
- Sabina Sobočan az év női menedzsere;
- a Remény című koncert a lendvai Bánffy Központban;
- évfordulók a Muravidéken 2022-ben.

Vsebina oddaje:

- otvoritev Centra za zgodnji razvoj v Radmožancih;
- zasedal je Svet PMSNS;
- mladi raziskovalci narečja v Prekmurju;
- Sabina Sobočan postala menedžerka leta;
- koncert z naslovom Upanje v Centru Bánffy Lendava;
- obletnice v Prekmurju v letu 2022.

V Oplotnici smo posneli 4. Festival pod Pohorjem. Gre za mlad narodno-zabavni dogodek. Vabljeni k ogledu.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Pastirček je, kot vsak dan, pasel svojo malo čredo in pod drevesom zagledal dremati prekrasne deklice. Nanje je sijalo žgoče sonce in deček jih je zakril z vejami, da bi jih zaščitil. Za njegovo dobroto so ga bogato nagradile.

Andrej Rozman Roza

Kaj oddaja tako nenavaden vonj v Borčkovem brlogu? Ali bo Borčkov poseben izum, ki mu sam pravi protismrdljivikus deloval, če si ga s prijateljem Matejem Pucem nadeneta na nos? In kaj imajo z vsem tem opraviti Črvive pesmi? Hitro poglejmo!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Bili smo na koncertu skupine Laibach v Križankah, kjer so premierno predstavili projekt Alamut v sodelovanju z iranskimi skladatelji in sodelavci. Izvedli so ga skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, vokalnima skupinama in harmonikarskim orkestrom. Z odprtjem razstave Zvoktekst: Nekateri tokovi sodobne poezije, se danes v Galeriji Škuc začenja 6. mednarodni festival zvočnih umetnosti Topografije zvoka. Z novinarjem Brankom Sobanom pa smo se pogovarjali pred današnjim dogodkom v Vodnikovi domačiji, kjer bo predaval o dogajanju v Ukrajini danes. Za izhodišče je vzel knjigo ukrajinskega zgodovinarja, harvardskega profesorja Sergija Plohija Vrata Evrope.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zdravnik – dokumentarna oddaja, ki razkriva, zakaj se v poljskem mestu Hajnówke še danes s hvaležnostjo in spoštovanjem spominjajo zdravnika Tadeusza Rakowieckega. Priljubljenemu someščanu, ki je umrl že pred več kot 60 leti, se želijo pokloniti z veličastnim kiparskim delom. Kipar začne raziskovati zdravnikovo življenje in ob spominih ljudi, ki so ga poznali, ustvarja umetnino.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

Danes 6-članska kurdska družina Hasan Khalil je pred osmimi leti zaradi vojne zapustila domači kraj na severu Sirije. Ob spominih na Sirijo mami Romat privrejo solze v oči. Imeli so lepo življenje. Romat je bila vzgojiteljica, mož Ismail pa krojač.
Ko se je začela vojna, sta reševala gola življenja – s hčerko in sinom sta za sabo pustila vse – družino, hišo, prijatelje … 8 let so bili na poti v neznano: Irak, Turčija, Grčija. Na poti sta se rodila še dva otroka. Zdaj živijo v Sloveniji, kjer si življenje postavljajo na novo.
Pred tremi meseci so se preselili iz centra v vas na robu mesta. Hiša sicer stoji ob ravni prometni cesti, a je prostorna, z velikim ograjenim dvoriščem, kjer se otroci lahko varno igrajo, za hišo je zelen vrt. Z njimi živita še dve sirski družini z veliko otroki. Kljub različnim koreninam (dve družini sta kurdski, ena arabska) se odlično razumejo – druži jih skupna travma preteklosti. Pomagajo si med sabo, otrok je veliko in na dvorišču je vedno živahno. Za ograjo torej biva samozadostna sirska druščina, ki odprto in pozitivno sprejema slovensko kulturo, a več kot bežnega stika z okolico ne potrebuje.
Prijatelji, ki jim je uspelo priti do Nemčije ali Nizozemske, jih vabijo, naj se vendar preselijo tja – zaradi otrok in boljšega standarda. Vendar je mama Romat odločena, da bodo ostali tukaj. Dovolj ima življenja na begu – presrečna je, da so otroci tukaj varni, da se lahko zunaj v miru igrajo, da jih lahko brez strahu pošlje v šolo.
Otroci pridno hodijo v šolo in vrtec. Tekoče govorijo slovensko. V želji po samostojnosti se tudi starša učita novega jezika. Romat je zelo komunikativna in pozitivnega duha ter odlična kuharica. Zdi se, da uspešna integracija ne bi smela biti težava ... Če ne bi bila odvisna od vpetosti v okolico. Večjih zadržkov oz. predsodkov med sosedi in novimi prišleki sicer ni, vendar ne eni ne drugi ne kažejo potrebe po bližnjem srečanju. Stopiti iz varnega zavetja ožjega socialnega kroga in narediti korak k novim poznanstvom – to bo izziv za sosede tako na eni kot na drugi strani ograje.
Jim bo uspelo vzpostaviti stik in razviti sosedske odnose?

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- a radamosi Korai Fejlesztő Központ megnyitója;
- ülésezett az MMÖNK Tanácsa;
- ifjú nyelvjáráskutatók a Muravidéken;
- Sabina Sobočan az év női menedzsere;
- a Remény című koncert a lendvai Bánffy Központban;
- évfordulók a Muravidéken 2022-ben.

Vsebina oddaje:

- otvoritev Centra za zgodnji razvoj v Radmožancih;
- zasedal je Svet PMSNS;
- mladi raziskovalci narečja v Prekmurju;
- Sabina Sobočan postala menedžerka leta;
- koncert z naslovom Upanje v Centru Bánffy Lendava;
- obletnice v Prekmurju v letu 2022.

Gostili smo prekmursko skupino Marko banda, ki že več kot trideset let skrbi za ohranjanje godčevske tradicije Prekmurja in Porabja. Skladbe z albuma Tresti, kar pomeni trideset, so nam člani zasedbe zaigrali v živo, v studiu 22. Vabljeni k ogledu.

Vabljeni k ogledu!

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov