Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 7. okt. 2022

TV Slovenija 2 • Pet, 7. okt.

Uživanje živalskega mesa je za večino ljudi popolnoma običajno, uživanje človeškega mesa pa vzbuja gnus in odpor. Kljub temu se v vsej zgodovini človeštva pojavlja kanibalizem. Ob koncu srednjega veka so dele človeškega telesa uporabljali v medicinskih pripravkih. V sodobnem času se kanibalizem pojavlja le v izrednih primerih, ko druge hrane ni na voljo in uživanje človeškega mesa reši življenje. Zadnja leta pa se predvsem v ZDA matere po porodu odločajo za uživanje posteljice. Verjamejo, da to prepreči poporodno depresijo, izboljša razpoloženje in dá energijo. A dokazov o blagodejnih učinkih uživanja placente ni, lahko je celo škodljivo. Uživanje človeških možganov pa utegne privesti do resne bolezni, ki povzroči smrt.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudipri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Konec tedna je skorajda že pred vrati, mi pa v dilemi, kakšno pečenko postreči. Ste za to, da spečemo hrustljavo pečenko iz enega od cenovno najugodnejših kosov svinjine? Danes bomo ustvarjali z že skoraj pozabljeno kulinarično zvezdo, »razvpito« svinjsko potrebušino. Jed bomo popestrili z zelo okusno zeljno solato.

Prestolnica Uzbekistana Taškent gosti vrhunec letošnje sezone v judu – svetovno prvenstvo. Drugi dan se bodo judoistke in judoisti pomerili v dveh kategorijah: do 52 kilogramov pri ženskah in do 66 kilogramov pri moških.

Obiskali smo »seniorsko« muco Bonnie. Svetujemo, na kaj moramo biti pozorni, če naša muca hujša. S predstavniki Društva študentov naravoslovja Univerze v Mariboru in dijaki Srednje prometne šole Maribor smo premagovali predsodke do živali kot so kače, kuščarji in podobno. Podoba Ptujskega jezera je te dni popolnoma drugačna. Milan Vogrin pojasnjuje zakaj. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

JESENSKA VISOKA GREDA
Irenina visoka greda je posajena tako, da višje rastline senčijo nižje. Pridelek je paradižnikov, jajčevcev in fižola, ki ga je nabrala za zadnjo letošnjo domačo obaro, je bil zato dober. Gredo je nekoliko obnovila, preden je vanjo posadila radiče.
ZASADITEV V ZLATOLIČJU
Nadaljujemo preurejanje in osvežitev okrasnega nasada v Zlatoličju. Z utrjene brežine je Sebastjan Lipar izkopal nekaj rastlin. Presadil jih bo na drug, bolj senčen prostor, ki ga bodo poživile tudi novo izbrane trajnice.
PEKOČNOST ČILIJEV
Izmed 40 sort čilijev, ki jih vzgajajo Legnarjevi, predstavljamo Žigov izbor najlepših in najbolj pekočih plodov. Žigo spremljamo ga od spomladi, ko je začel vzgajati 1500 sadik, ki že od avgusta, pa še zdaj, dozorevajo.
BUČE: TEŽKE, LEPE IN DOLGE
V Mozirskem gaju se na ogled še 'šopirijo' posebne buče. Vse res velike, pa težke, dolge ali preprosto – najlepše. Njihove sorodnice – lubenice, težke tudi kot povprečna odrasla ženska (64 kg), so lastniki že odpeljali domov. Po semena buč velikank, ki so tekmovale na 12. državnem tekmovanju, pa pridejo čez kak teden...

Duhovnik in politik Janez Evangelist Krek je bil eden največjih narodnih buditeljev v zgodovini slovenskega naroda v začetku 20.stoletja.

Prek njegovega vsestranskega delovanja film režiserja Jerneja Kastelca podaja tudi družbeno zgodovinski vpogled v obdobje na začetku 20. stoletja, ki je Slovencem prineslo velike spremembe. To je obdobje, ko se v starajoči se avstro-ogrski monarhiji narodnobuditeljska zavest Slovencev vedno bolj krepi vse do Majniške deklaracije leta 1917 naprej, ki je najbolj množična in enotna »osamosvojitvena akcija« Slovencev pred letom 1990. To je tudi obdobje vedno slabših socialnih razmer in razslojevanja, ko nova kapitalistična družbena ureditev vzbuja vse več nezadovoljstva med delavci in kmeti . In to je tudi obdobje političnih bojev na Slovenskem, ki so začrtali smernice slovenske politične kulture vse do danes. Na vseh naštetih področjih je Krek zastavil vse svoje moči, da bi prispeval k izboljšanju socialnih, gospodarskih in duhovno-kulturnih razmer svojih rojakov.
O Krekovem zasebnem življenju, duhovniškem in političnem delovanju, o boju za izboljšanje pravic delavcev in kmetov ter narodnem buditeljstvu v filmu spregovorijo številni strokovnjaki. Krekovo notranje življenje in doživljanje je prikazano v igrano-dokumentarnih prizorih na različnih lokacijah, upodobil ga je igralec Gregor Čušin. Vizualna dopolnitev v filmu pa so posnetki krajev, povezanih s Krekovim življenjem (Sv. Gregor nad Sodražico, Komenda, Selca, Prtovč, Brezje, Sv. Jošt nad Kranjem, Ljubljana, Dunaj).

Nina Pušlar je v Plečnikovih Križankah zaključila poletno turnejo po slovenskih gradovih in dvorcih, koncert pa je sovpadel z izidom njenega šestega studijskega albuma "Nina". V 24 skladbah, kar nekaj jih je s skupino prearanžirala prav za ta nastop, se je sprehodila čez prvih 14 let kariere, nekajkrat pa so se ji pridružili plesalci Pro Dance studia Mihe Krušiča, ki je v eni od pesmi Nino tudi sam atraktivno zavrtel. Kot skriti gost se ji je v skladbi Punca na odru pridružil Jan Plestenjak. Ob hitih 'To mi je všeč', 'Za vedno', 'Lepa si' in 'Za naju' smo lahko na tem koncertu premierno slišali še tri nove pesmi, sicer pa je bil program sestavljen iz uspešnic, ki jih je posnela odkar je leta 2005 zmagala v drugi sezoni Bitke talentov.

Dokumentarna oddaja prikaže življenje v Belorusiji. Predstavi vzpon predsednika Aleksandra Lukašenka na oblast ter pojasni njegovo dolgoletno obračunavanje s političnimi nasprotniki, veliko vstajo naroda ob volitvah leta 2020 in kruto policijsko nasilje nad protestniki. Oddaja razkrije tudi odnos med Lukašenkom in ruskim predsednikom Putinom. Beloruska opozicija in vojna v Ukrajini silita k sodelovanju Putina, Lukašenko pa to s pridom izkorišča.

INSIDE BELARUS: PUTIN'S PUPPET REGIME / Francija / 2022 / Režija: Pierre Chabert, Emilie Lob

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Gospodarstvo vsak petek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja gospodarstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

V Magnetu se na sprehod odpravimo z Alenko Godec in njenima psičkama in vas povabimo k posvojitvi zapuščenih smrčkov. Pridružijo se nam Luka Basi, Amaya, razkrijemo, kateri težko pričakovani slovenski film bo dobil svoje nadaljevanje in se poklonimo danes preminuli glasbeni legendi – Jožetu Robežniku.

Kočevska Reka je osrednja vas ob križišču poti, sredi gozdnih širjav in pašnikov Goteniško-reške doline, ob vznožju Goteniškega Snežnika (1290 m). Ima nekaj več kot 250 prebivalcev.
Na jugozahodu jo obroblja Reški potok, ki izvira pod Trnjevo Goro in ponikne jugovzhodno od Kočevske Reke. Kraški svet v okolici je zelo vrtačast.
Pod vasjo teče ponikalnica Reški potok, katerega zgornji tok je zajezen in tvori umetno jezero. Razpotegnjeno, okoli 2 km dolgo in ponekod celo do 6m globoko jezero je pomemben habitat za rastline in živali ter je skupaj z gozdom okoli jezera razglašeno za gozdni rezervat, v katerem med drugim gnezdi tudi zaščiten orel belorepec in druge redke ptice.
Med znamenitosti kraja lahko štejemo tudi izvirno kočevarsko arhitekturo oz. prepoznavno gradnjo starih hiš.
V Kočevski Reki na sredi vasi je spominski park, kjer je kostanjev drevored in najdebelejši oreh v Sloveniji. Oreh naj bi bil star več kot 400 let, obseg ima 434 cm, visok pa je 15 metrov.

TV Slovenija se ob smrti velikana slovenske glasbe Jureta Robežnika poklanja njegovemu spominu danes, v petek, 7. 10. 2022, ob 21.25 na TVS2 s koncertom Poletna noč, posnetem ob 80. letnici Jureta Robežnika.

Robežniku se je ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija pod taktirko Grebla, Lojzeta Kranjčana in Mojmirja Sepeta poklonila vrsta slovenskih glasbenikov, kot so Elda Viler, Eva Boto, Manca Izmajlova, Alenka Godec, Neisha in Janez Bončina.
Orkestralni del glasbe je večinoma izveden iz Robežnikovih izvirnih partitur, nekaj je tudi novih priredb, pri katerih je “Robežnik želel angažirati nekaj današnjih vidnejših interpretov zabavne glasbe”, je pojasnil Greblo. Gostitelja prireditve, na kateri so odmevale Robežnikove skladbe, kot so Orion, Na vrhu nebotičnika, Pegasto dekle, Maja z biseri, Lastovka in Vrtiljak, bosta Miša Molk in Janez Čuček.
V svoji karieri je Robežnik napisal preko 150 glasbenih del, med njimi številne uspešnice. Za svoje pesmi je prejel tudi več nagrad.

Skrajno napet in hkrati globoko čustven film je edinstven in ganljiv vpogled v neizmerno ljubezen med materjo in otrokom. Oskar 2016 za glavno žensko vlogo.

Petletni Jack z mamo živi v majhni sobi z zgolj enim oknom na strehi. Stikov z zunanjim svetom nimata. Mama poskuša za sina ustvariti čim bolj raznovrstno in neobremenjeno otroštvo, toda fant odrašča in nekega dne mu je prisiljena priznati, da sta ujetnika brezsrčnega ugrabitelja. Skupaj skujeta pobeg, toda smrtno nevarni načrt je šele prvi preizkus na njuni poti ponovnega soočenja z resničnim svetom. Medtem ko mama zagrenjeno ugotavlja, kaj vse je zamudila v sedmih letih ujetništva, Jack povsem na novo spoznava vse, kar ga obdaja, nepoznano strašljiva pa sta mu tudi koncepta zunanje prostosti in svobode.

Originalni naslov: ROOM
Leto produkcije: 2015
Država: koprodukcija
Žanr: drama
Režija: Lenny Abrahamson
Scenarij: Emma Donoghue po lastni knjigi
Igrajo: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers, Joan Allen, William H. Macy

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov