Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 1. maj. 2020

TV Slovenija 1 • Pet, 1. maj.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Glasbeni spot preplete pihalce godbe in steklopihalce v steklarni.
Kaj imajo skupnega? Močan izdih zraka iz pljuč.
Pihalna godba Steklarne Hrastnik igra valček za praznik dela.

Musica Creativa je tabor za mlade godbenice in godbenike, ki ga Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb organizirata od leta 2012, sicer tradicija teh taborov poteka od leta 1979. Poleg izobraževalnega in razvojnega dela z mladimi je namen tabora tudi sestaviti slovenski mladinski pihalni orkester pod taktirko znanega in kvalitetnega dirigenta. Orkester tabora Musica Creativa 2015 je tako sestavljalo 60 mladih godbenikov iz več kot 25 slovenskih godb v starosti 11 do 20 let. Dirigent orkestra je Mitja Dragolič. Uživali boste lahko ob orkestrovi interpetaciji skladb Popotnik Tomaža Habeta in Spomin Vilka in Slavka Avsenika. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Sven Begović.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

09:00
Otroški program: Op!

Bratca Tom in Ben se rada igrata in ob tem spoznavata svoje dobre in malo manj dobre značajske lastnosti. Kosata se drug z drugim in pripeti se jima vse mogoče. A ker znata tudi združiti moči, sta nazadnje vedno vsemu kos.
Kako sta Ben in Tom rešila uganko.

Bratca Tom in Ben se rada igrata in ob tem spoznavata svoje dobre in malo manj dobre značajske lastnosti. Kosata se drug z drugim in pripeti se jima vse mogoče. A ker znata tudi združiti moči, sta nazadnje vedno vsemu kos.
Kako sta se Ben in Tom nečesa domislila in razveselila otroke.

Očka in Tedi uživata ob ribarjenju v reki. Tedija zanima, ali je v reki kaj morskih psov. Reka mimo prinese nesrečnega kajakaša, ki se prestraši, ko zagleda medveda na obali. Skoči iz kajaka in pobegne. Medtem medveda obupata nad ribarjenjem in gresta raje iskat jagode. Tedi najde zapuščeni kajak v grmovju, zato se medveda takoj vkrcata in se odpravita na izlet. Nenadoma se približujeta slapu, ki mu ne moreta uiti, zato se zvrneta naravnost čez rob. Kljub temu, da je kajak uničen, uživata v plavanju.

Ian obožuje letenje! Rad bi postal pilot. Danes je dan kot nalašč za letenje in Ian obišče prijatelja Petra. Ta mu razkaže svoje letalo. Vznemirljivo je že samo sedeti v pilotski kabini.
Bosta prijatelja tudi zares vzletela? Motor že brni, Ian je že prinesel blazine, da bo lažje sedel in Peter se že ozira proti nebu. Trenutek, ko poletita med oblake, je čaroben in tega si je Ian skrivaj zares močno želel! Tam zgoraj je poseben svet. Ian je za trenutek celo držal krmilno ročico. Kako pomembna naloga za šestletnega dečka.

Mladički se naučijo številnih trikov. Kalifornijska zemeljska veverica s staro kačjo kožo prelisiči lačno klopotačo. Kokosova hobotnica se pred težavami skrije v star razpolovljen kokos, male bogomolke pa se s sovražnikom borijo s številnimi drobnimi triki – tudi s kung fujem!

Madji je stara štiri leta in pol. Kmalu bo dobila sestrico. Veliko razmišlja o okolju in pomembno se ji zdi, da smo prijazni do drugih. Spoznala je, da bo njeni sestrici na svetu lepše, če bo ona razvrščala odpadke, reciklirala karton in plastenke. Madji večkrat reče, da se bo preoblekla in rešila svet. Spremeni se v superjunakinjo v rožnati oblekici s krilom iz tila in angelskimi krili. Nato razvrsti odpadke ter zbere plastenke, kozarce in revije. Odpravi se na ekološki otok in odpadke odloži v ustrezne zabojnike. Na koncu se vedno odpravi še v trgovino, v kateri odkupujejo plastenke. Včasih si z denarjem, ki ga dobi zanje, lahko kupi bombone. To je nagrada za Madji in zmaga za svet.

Minilo je pol leta in Ivi se mora vrniti domov. Težko se poslovi od prijateljev in poglavarja Tafue, še prej pa s prebivalci otoka praznuje božič.

Osrednja tema filma je hvalnica pogumu in pozitivnemu odnosu do življenja in ljudi.
Pripoved poteka prek 11-letne Gaje, zaradi česar lahko sprejmemo tudi naiven in romantičen ton pripovedi. Pa vendar, neobičajna 11-letnica je naša nova Pika Nogavička, ki v sebi združuje neposrednost, odločnost in nekonvencionalnost ter obenem nežnost in empatijo.
Tako kot je bila Pika Nogavička precej neobičajna deklica in prav posebna upornica, ki je osvobajala nešteto otrok po vsem svetu iz togih okvirov vedenja, tudi naša Gaja odstopa od prevladujoče predstave o deklicah teh let. Igra saksofon, njen najboljši prijatelj je Matic, računalniški genij in večna žrtev močnejših sošolcev, ki pa se jih Gaja niti malo ne ustraši. Je dokaz, da je lahko šibkejši močnejši, ko sta pamet in srce na pravem mestu. Kljub občasnim kršitvam pravil, se njen “prav” ujema s tistim srčnim in iskrenim svetom, ki se nas vedno dotakne. Njen prav in narobe temeljita na zdravem razumu 11-letnice, ki gleda na svet pozitivno in aktivno. Kakorkoli se že zgodi, Gaja ni pasivna opazovalka, vendar vedno pogumno vzame stvari v svoje roke.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

Nunzia pade na izpitu in se odloči, da bo pustila študij. Pietro jo zaman prepričuje, da lahko otroka, če ne bo mogla zanositi, posvojita. Ko izve, da se bodo njeni neapeljski sorodniki odselili, pa plane v jok. Angelica mora spet v bolnišnico, kjer bo nadaljevala zdravljenje. Da bi jo zamotil, ji začne Orlando pripovedovati zgodbo o plesalki tanga, in nazadnje mu prisluhnejo celo medicinske sestre. Bea zaman osvaja Simoneja in ugotovi, da ima ta res dekle. Laura pa s telefonom vohuni za Umbertom in Gaio, dokler ju ne spravi v težave v šoli.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:25
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Leopardovem brlogu je slonov preveč, zato jih morajo preseliti v narodni park, kar pa pomeni pot čez Maro. Danny in Alice morata za pomoč prositi Vanesso in Rowana. Rowan je presenetljivo hitro pripravljen pomagati, saj ima za to skriti motiv.
Caroline in Du Plessis se pripravljata na poroko, ko v Leopardov brlog prispe Carolinin stari prijatelj Gene. Kmalu je jasno, da nad poroko ni ravno navdušen. Du Plessisu prijatelja pripravita nepozabno fantovščino, po kateri se zbudi sredi goščave. Caroline skrbi, da ima Gene prav in da se je odločila narobe, sploh ko Du Plessisa na poročni dan ni na spregled. Ko pa vendarle prispe, je Carolinin strah pozabljen.

Aborigini so edino staroselsko prebivalstvo na svetu, ki jim kolonizator ob zavzetju ni niti ponudil kake pogodbe o sobivanju. Bridko zgodovino staroselcev Avstralije lucidno in cinično povzema filmska avtorica s staroselskimi koreninami Trisha Morton-Thomas. V dokumentarcu razkriva, kako avstralska zgodovina vztrajno zanemarja aboriginski del, in poziva k njenemu objektivnemu popisu, če želijo, da med obema skupinama prebivalcev pride do sprave.

15:35
Otroški program: Op!

Zima je. Ava, Riko in Teo bi radi s prijateljem polhom uživali v zimskih radostih, toda tega zimsko spanje premaga na vsakem koraku, prav kmalu pa se enako godi tudi s Teom.

Lili bo zaradi Pernarčičeve trgovine morala zapreti svojo čajnico, zato Kalimero s prijatelji iz DoVinčijevih orgel naredi strojček za sladoled. Ali bodo prodali dovolj sladoleda, da bo Lili čajnico lahko obdržala?

10- letni Jan iz Kopra, obmorskega mesta v Sloveniji, obožuje robote. Zelo zabavno se mu zdi igrati z njimi, še bolj zanimivo je, če jim sam daješ naloge. Jan posveča ves njegov prosti čas tej dejavnosti. Je del skupine mladih sestavljalcev robotov iz kock, ki se pripravljajo na mednarodno tekmovanje v robotikii, FLL. Poleg tega pa se morajo vedno izkazati še pri dobrodelnem projektu.
Letošnji izziv je najti rešitev, ki bi pomagala starejšim ljudem. Razlike med generacijami nenadoma izginejo. V dokumentarnem filmu vidimo, da ti projekti mladim ustvarjalcem/izumiteljem/ približajo generacije svojih staršev ali celo starih staršev.Čeprav so starejši ljudje videti drugačni od otrok, je Jan prepričan, da bo on še vedno mlad po srcu, tudi če bo dosegel visoko starost in imel sive lase.
Skoraj tako, kot njihovi dedki in babice, kaj ne?

Scenarij in režija: Nina Blažin

Denny in Hunter nista navdušeni nad tem, da bo en teden pri njih Chanel, Stanleyjeva razvajena hčerka iz prvega zakona. Hunter ne ve, kaj naj s športnimi copati, ki jih je ukradla Samira, poleg tega pa vidi, kako Christa v šoli ukrade čokoladne tablice, kasneje pa na stranišču bruha. Ne ve več, kaj naj si misli.

Kakšne bodo posledice globalnega segrevanja, za koliko se bo dvignila gladina morja v Piranu, kako se znajti med teorijami zarote, kaj se lahko naučimo iz filmov katastrofe in od zombijev, kakšno prihodnost napovedujejo jezdeci apokalipse … je le nekaj vprašanj, na katera bodo odgovore iskali v tokratni oddaji Osvežilna fronta.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarni feljton o pomenu in podobi praznika delavcev danes.

Slovenija postaja vse bogatejša družba, toda še vedno so številni delavci med nami prepričani, da bi se bogastvo in dobiček, ki izhajata iz tehnološkega napredka in gospodarske rasti, morala v družbi pravičneje deliti in s tem izboljšati položaj delavca, njegovo delo pa olajšati. Razvoj naj bi zagotavljal boljše življenje. Pa to res drži za vse med nami? Da so zgodbe, ki se skrivajo za kazalniki našega gospodarskega razvoja, mnogo bolj kompleksne in za delavce velikokrat manj bleščeče, opozarja sociologinja dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, da pa tudi veliki konkurenčni pritiski ne morejo in ne smejo biti glavni izgovor delodajalcev za kršenje pravic delavcev in nepoštene odnose do njih, je prepričan predsednik uprave Domela iz Železnikov. Mešane občutke ob tem, kaj naj 1. maja sploh še praznujeta, pa imata Karin in Marko. Karin, med drugim tudi nekdanja voznica, je po 25-ih letih dela po stečaju podjetja pristala med brezposelnimi. Marko je redno zaposlen v enem od trgovskih podjetij. Oba menita, da delo in predvsem delavec v naši družbi nista dovolj cenjena, delavčeve že v preteklosti priborjene pravice vse prevečkrat kršene in da delo, ki kljub temu, da človeku jemlje vse večji del dneva, marsikomu v naši družbi še vedno ne zagotavlja dostojnega življenja. Obljuba prihodnosti je zanju vse prevečkrat obljuba še večje negotovosti.


Scenaristka: Neva Novljan
Režiser: Franc Arko
Snemalec. Boris Poropat
Montažer: Marko Hočevar

Glasbeni spot preplete pihalce godbe in steklopihalce v steklarni.
Kaj imajo skupnega? Močan izdih zraka iz pljuč.
Pihalna godba Steklarne Hrastnik igra valček za praznik dela.

Gospa Gazela pelje Pepo in njene prijatelje na šolski izlet v gore. Z vrha je prekrasen razgled in Pepa in njeni prijatelji se zabavajo s poslušanjem odmevov.

Lola ima na glavi že pravo sračje gnezdo. Mamica trdi, da bi se morala postriči, Lola pa se upira z vsemi štirimi in si izmišljuje vse mogoče. Čarliju se zazdi, da se Lola boji. Jo je strah škarij? Se boji frizerja? Kaj še! Samo nikar česanja! Toda s Čarlijem ob strani Lola premaga tudi to težavico.

Gramofon in nekaj okraskov je vse, kar Frfra in Cufek potrebujeta, da v dnevni sobi priredita znameniti dunajski operni ples.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Tudi 1. maj, praznik dela, letos mineva v znamenju epidemije koronavirusa in bivanja v karantenah. Pandemija je korenito zarezala v naša življenja, spremenila način dela, mnogi so ostali brez zaposlitve in prihodkov za preživetje. Ni je države, ki se ne bi spopadala z gospodarsko krizo in armado brezposelnih. Poznavalci opozarjajo, da bodo negativne posledice zagotovo občutne in dolgotrajne. V tokratnem Dnevnikovem izboru bomo z dopisniki RTV Slovenija analizirali razmere na trgu dela in nekatere rešitve, ki jih ponujajo vlade za izhod iz krize.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenski pozdrav DOMA nastaja s pomočjo posnetkov, ki jih glasbeniki pošiljajo od doma.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Moderna klasika bratov Coen o iskanju svobode v času velike depresije.

Ulysses Everett McGill je bil zaradi nekaj drobnih zločinov poslan na težko in nesmiselno kazensko delo v Misisipiju. Zato skupaj z dvema sotrpinoma, ljubeznivim in preprostim Delmarjem ter neprilagojenim Petom, pobegne iz zapora. Komična trojica se poda na življenjsko dogodivščino v iskanju svobode in skritega zaklada, ki si ga nameravajo razdeliti. Za petami jim sledi skrivnostni in zviti Cooley, ki jih hoče spraviti nazaj za rešetke.

»Moderno Odisejo z glasbo bluegrassa«, kot sta ustvarjalca predstavila pričujoči film, predvajamo v okviru cikla bratov Coen.

Izvirni naslov: O BROTHER, WHERE ART THOU? / Režija: Joel Coen, Ethan Coen / Scenarij: Homer (Odiseja), Ethan Coen / Igrajo: George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Tudi 1. maj, praznik dela, letos mineva v znamenju epidemije koronavirusa in bivanja v karantenah. Pandemija je korenito zarezala v naša življenja, spremenila način dela, mnogi so ostali brez zaposlitve in prihodkov za preživetje. Ni je države, ki se ne bi spopadala z gospodarsko krizo in armado brezposelnih. Poznavalci opozarjajo, da bodo negativne posledice zagotovo občutne in dolgotrajne. V tokratnem Dnevnikovem izboru bomo z dopisniki RTV Slovenija analizirali razmere na trgu dela in nekatere rešitve, ki jih ponujajo vlade za izhod iz krize.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov