Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 19. maj. 2023

TV Slovenija 1 • Pet, 19. maj.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Dimitri in Oko naletita na Pili, ki pred domačim brlogom stoji nepremično kot kip. Pozorno opazuje. Stražarka je. To je zelo resno opravilo. Dimitri in Oko pa bi rada, da bi se šla igrat z njima.

Car se navdušuje nad 3D-tiskalnikom. Morf ugotovi, v kakšne težave sta zabredla, ko nenadoma na mizi sreča več primerkov samega sebe.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

V hiši lorda Meldruma še kar vlada razburjenje zaradi namere lady Lavender, da podari svoje delnice Podjetja za pridelavo kavčuka služkinji Ivy. Lord mrzlično išče možnosti, da bi ji to preprečil. Lady se medtem že pusti pretentati bulterju Stokesu in delnice obljubi njemu. Še preden je postopek uradno izpeljan, Stokes že razpleta niti, da bi zanje iztržil čim več. Lordu pripoveduje, koliko mu za delnice ponuja sir Ralph, temu pa, koliko bi bil zanje pripravljen dati lord – seveda vsakič pomnoženo z deset. Dodatno vojno med lordom in sirom Ralphom zakuha Ivy, ki med strežbo na zabavi prijazno poklepeta s sirom Ralphom o tem, kako se njegova žena vsakič, ko pride na večerjo k Meldrumovim, slabo počuti in mora prespati pri njih. Koliko mu je povedala o tem, kaj vidi, ko zjutraj gospe prinese čaj v posteljo? Dovolj za ločitev ali ne? Bo moral lord pred sodišče kot priča v ločitvenem postopku? Bo uradno postal prešuštnik?

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson) in drugi

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Prvega moža državnega gospodarstva Žigo Debeljaka so pri povišanju fiksnega dela plače na 18 tisoč in pol bruto ustavili kar poslanci koalicije. So njihove plače prenizke ali pa je bil poskus povišanja v času pogajanj in draginje nespodoben in neokusen? S politiki v studiu tudi o kadrovski, politični in pravni vojni za RTV, ki traja že leto dni.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prava arhitekturna čudesa, Angkor Vat, Louvre in Hagija Sofija, ki so sicer med najbolj raziskanimi in podrobno pregledanimi spomeniki, so še vedno zavita v tančico skrivnosti. Dokumentarna serija jih prepričljivo razkriva s posnetki iz zraka, satelitskimi posnetki in trirazsežno grafiko.

3. del: Hagija Sofija
Carigrajsko Hagijo Sofijo so zgradili pred več kot 1500 leti kot baziliko, jo pozneje spremenili v mošejo in nato v muzej. Zdaj je spet mošeja in velja za enega največjih arhitekturnih dosežkov vseh časov. V dolgih stoletjih so jo večkrat prezidali in dograjevali, vseeno pa uspešno kljubuje zobu časa in celo silovitim potresom. V oddaji bomo videli, kako so njeni načrtovalci s premišljeno izbiro materialov dosegli, da se 55-metrska kupola ne podre in da je notranjost ogromne stavbe vedno polna svetlobe. Arheologi pa bodo pojasnili, kaj se skriva v podzemlju stavbe. Legenda pravi, da je tam velikanski zbiralnik vode, po kateri bi lahko čolni pluli vse do morja.


ANCIENT SUPERSTRUCTURES (II.) / Francija / 2020 / Režija: Marina Boyenval

Skoraj 80.000 ljudi v Sloveniji uporablja slušni aparat. Po besedah naših sogovornikov so cenovni standardi slušnih aparatov enaki že od davnega leta 2004. Od takrat se je spremenilo marsikaj – od tehnologije do visokih življenjskih stroškov. Kakšne aparate uporabljajo naši sogovorniki, kakšni so moderni standardi slušnih aparatov in kaj pravijo pri zdravstveni zavarovalnici, izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Az adás tartalma:

- dr. Göncz László előadása a nemzeti közösség jogairól Szlovénia önállósulása idején;
- a Rokkantak Községközi Egyesületének kézimunka-kiállítása;
- a Piros esernyő című tapintható útikönyv nyomán;
- a 2. Számú Lendvai KÁI Megy ez nekünk című rendezvénye;
- 10. Spárganap Hosszúfaluban;
- idén is színes a muravidéki nyári táborok kínálata;
- új edző a Nafta 1903 Labdarúgóklubnál.

Vsebina oddaje:

- predavanje dr. Lászla Göncza o pravicah narodne skupnosti v času osamosvojitve Slovenije;
- razstava ročnih del Medobčinskega društva invalidov;
- po sledeh tipanke Rdeči dežnik;
- Mi zmoremo – prireditev DOŠ II Lendava;
- 10. Dan špargljev v Dolgi vasi;
- pestra ponudba pomurskih poletnih taborov;
- nov trener NK Nafta 1903.

V prvi epizodi šeste sezone Osvežilne fronte bodo glavna tema bratje in sestre. O tem, kaj pomeni biti starejša sestra in mlajši brat, kdaj so bratje in sestre zavezniki in kdaj se med njimi pojavi rivalstvo ter tekmovanje za starševsko naklonjenost, pa tudi o svetovno znanih sestrah in bratih bodo razmišljali ustvarjalci tokratne Osvežilne fronte.

V oddaji Infodrom smo se pogovarjali z mladimi, ki so se v našo državo preselili s Kosova. Zaupali so nam, s čim imajo največ težav in kako ohranjajo stik s svojo kulturo. Vojna v Ukrajini se kljub številnim sestankom in pogovorom politikov nadaljuje, kar čutijo tudi mladi. Mladi ukrajinski taborniki so razložili, zakaj ne morejo vaditi v naravi, enajstletna Zorjana pa je opisala življenje v zaklonišču. Ob mednarodnem dnevu družine smo obiskali Marcela, ki nam je predstavil svojo rejniško družino, skupaj z mladimi iz Trebnjega pa smo se podali na učno pot, poimenovano Od pašnika do sladoleda.

16:50
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Čebelarjenje je tradicionalna slovenska dejavnost, ki sega daleč v zgodovino. Naši predniki so namreč dobro vedeli, kako so ta majhna, a mogočna bitja pomembna za naše preživetje. Od leta 2017 20. maja zaznamujemo svetovni dan čebel. Pobuda, da si ta mala in pomembna bitja zaslužijo svoj dan, je prišla iz Slovenije. Slovenci smo res tesno povezani s čebelami, kar dokazuje tudi nedaven vpis slovenskega čebelarstva na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. O pomenu čebel za človeštvo in pomenu čebelarstva za Slovence se bomo pogovarjali s prvo slovensko čebelarsko mojstrico in podpredsednico Čebelarske zveze Slovenije, Marijo Sivec.
Poleg pomena medonosnih čebel bomo predstavili tudi pomembno vlogo divjih opraševalcev. Čebelarstvo pa ni le dejavnost, vezana na podeželje, kar dokazujejo čebelarji v mestih. V Ljubljani smo obiskali tri urbane čebelarje. Ljubo Struna se s čebelarstvom ukvarja že več kot 80 let. Francu Petrovčiču se lahko zahvalimo za prvi mestni med v Ljubljani, Gorazd Trušnovec pa vodi društvo Urbani čebelar.

V Puhkogradu pripravljajo zabavo presenečenja za Starega mačka in Ljubozver dobi pomembno nalogo: Starega mačka mora nekako zamotiti.

glasba Dečo Žgur/besedilo Svetlana Makarovič

Pravijo, da je pes človekov najboljši prijatelj. Po novejših ocenah šteje celotna svetovna populacija med 700 milijoni in milijardo psov, s čemer so najštevilčnejši plenilci na Zemlji. “Skočno pesjad” opeva že Homer v Iliadi. Odnos med psom in lastnikom je snov številnih knjig, romanov: stke se vez, ki jo je pogosto težko razumeti.
Toda naslovna pesem iz nadaljevanke iz 70. let pa je gotovo najbolj speven poklon prijateljstvu med človekom in psom.

V zadnjem letu so štirje od petih obrtnikov zvišali cene svojih storitev, najbolj gradbinci, keramičarji in podjetja za obnovitvena dela. Ker podražitvam še ni videti konca, smo zbrali nekaj nasvetov, kako do kakovostnega mojstra, ki vam ne bo čisto izpraznil denarnice. Odpravili se bomo tudi v Italijo, kjer so ljudje razburjeni zaradi visokih cen testenin. V oddaji pa tudi o novi vseslovenski vozovnici za linijske vlake in avtobuse ter drugih možnostih za brezplačno ali cenejšo vožnjo z javnim prevozom.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Bili smo na otvoritvi slovenskega paviljona na 18. mednarodni arhitekturni razstavi beneškega bienala. Govorili smo z islandskim pisateljskim zvezdnikom Sjonom, ki je izdal knjigo Codex 1962: Tvoje oči so me videle. V Gledališču Celje smo si ogledali premiero predstave Maje Šorli Tega okusa še niste poskusili v režiji Nine Šorak, obiskali pa smo tudi prizorišče snemanja nove RTV serije Življenja Tomaža Kajzerja. Nikakor pa ne gre preslišati LP plošče Mica bere vice, na kateri je Lucija Rosc zbrala vice iz osebne zbirke svoje babice - ki jih tudi bere.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Oddaja V petek zvečer tokrat gosti vrhunska televizijska voditelja številnih razvedrilnih oddaj in ljubitelja glasbe - Maria Galuniča in Boštjana Romiha.
Za prave glasbene poslastice bodo poskrbeli: Tulio Furlanič, Raubarji, Erosi, Eva Boto, izjemni Vivere, Boštjan Romih, ansambel Krimski lisjaki ter za zaključek krasnega petkovega večera nič manj kot Nina Pušlar z Vivere v večni popevki Vivo per lei. Med Novimi talenti se tokrat predstavljata Taja Padežnik in Manca Druškovič.

V kolikor bi si želeli biti del petkove glasbene zabave, se za ogled oddaje v studiu prijavite na www.vpetekzvecer.si ali nam pišite na elektronski naslov vpetekzvecer@rtvslo.si.

Kako s turizmom zaustaviti zaskrbljujoče izseljevanje v Zgornjekolpskih dolinah?
Obiskali smo Osilnico in Kostel, kjer po padcu meje stavijo na povezovanje s sosednjo Hrvaško.
Kaj ponuja Krajinski park Lahinja in kako inovativno so se predstavitve vinskega turizma lotili v vasi Drašiči?

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Cikel Douglasa Sirka: klasična melodrama, v katero je režiser skril kritiko ameriške zgodbe o uspehu.

Mitch Wayne je odraščal na teksaškem ranču naftnega tajkuna Jasperja Hadleyja, skupaj s Hadleyjevim sinom Kylom in hčerko Marylee. Nekaj let pozneje je odrasli Mitch na pomembnem delovnem mestu v Hadleyjevem imperiju, medtem ko sta se mogotčeva sin in hči spremenila v zapita lahkoživca. Kyle zasnubi tajnico Lucy, ki jo kljub govoricam o njegovih pustolovščinah prepriča njegova iskrena izpoved. Toda novica o poroki onesreči Mitcha, ki se je prav tako zagledal v Lucy. Tolažiti ga skuša Marylee, ki pa v Mitchevih očeh Lucy ne seže niti do kolen.

Izvirni naslov: WRITTEN ON THE WIND / Ameriški film, 1956 / Režija: Douglas Sirk / Scenarij: George Zuckerman, Robert Wilder / Igrajo: Rock Hudson, Lauren Bacall, Robert Stack

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Bili smo na otvoritvi slovenskega paviljona na 18. mednarodni arhitekturni razstavi beneškega bienala. Govorili smo z islandskim pisateljskim zvezdnikom Sjonom, ki je izdal knjigo Codex 1962: Tvoje oči so me videle. V Gledališču Celje smo si ogledali premiero predstave Maje Šorli Tega okusa še niste poskusili v režiji Nine Šorak, obiskali pa smo tudi prizorišče snemanja nove RTV serije Življenja Tomaža Kajzerja. Nikakor pa ne gre preslišati LP plošče Mica bere vice, na kateri je Lucija Rosc zbrala vice iz osebne zbirke svoje babice - ki jih tudi bere.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov