Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 1. jun. 2023

TV Slovenija 1 • Čet, 1. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Pozdravljena, svinja bradavičarka! Živiš v savani. Iz ust ti molijo veliki čekani, na vrhu glave pa imaš lepo grivo. Hodiš po vseh štirih, tvoja dlaka je sive ali rjave barve. Spadaš v isto družino kot pujsi in divje svinje. Ime si dobila po bradavicah, ki rastejo na glavah samcev.

Pak se boji velikih kosmatih pajkov, ki se včasih znajdejo v njegovi kleti. S Pokom se odpravita v Mančo, deželo, po kateri sta potovala Don Kihot in Sančo Pansa. Pak spozna, da ni pogumen tisti, ki ga ni strah, ampak tisti, ki se zmore s strahom spoprijeti.

Prva junijska oddaja Dobro jutro prinaša vrtne nasvete z Mišo Pušenjak, govorili bomo o sintetičnih gorivih za avtomobile, spoznali bomo nekaj starih obrtni s sodobnim pridihom, preverili bomo kako deluje masažni aparat za krave, se z vlakom zapeljali do kulturnih ustanov in na koncu še skočili v dobre stare čase, ko še ni bilo telefonov.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Lord Meldrum je po ženini smrti precej zanemaril svoje družabne obveznosti in hčerki ga morata kar precej pregovarjati, da se odloči spet enkrat prirediti svečano večerjo. Nanjo povabi kralja in kraljico Dalmacije, ki životarita v Londonu, tako kot množica drugih nekdanjih kronanih glav. Pripravijo pravi ceremonial, vadijo dalmatinsko himno o ''deželi svobodnih in ovac, deželi krav v travi, kjer z vej visijo jabolka'', prikleke in poklone. Hrano naročijo pri zunanjem dobavitelju in s tem globoko užalijo gospo Lipton. Kot piko na i za okrasitev mize naročijo velikega laboda iz sladkorja, državni simbol Dalmacije. Po vseh teh pripravah je razočaranje toliko večje, ko se veličanstvi pripeljeta v taksiju (pa še tega nimata s čim plačati), zdolgočaseno predremata slavnostni program in ne moreta skriti lakote ob bogato obloženi mizi. Ja, pa tudi labod se ne drži prav državniško.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

Še pred nekaj desetletji je veljalo, da je oče glavni finančni steber družine, veliko bolj kot na vzgojo pa je vplival na finančno in socialno skrb za družino. Z vrsto družbenih sprememb pa se je njegovo mesto v družini začelo spreminjati. Današnji očetje želijo sodelovati pri negi in vzgoji otrok in si s partnericami delijo tudi druga gospodinjska opravila. Kako sodobni očetje doživljajo svojo novo vlogo? In kako njihove partnerice? So se z novimi oblikami očetovstva preoblikovale tudi moško-ženske vloge?

Neprecenljivo je, da nas gledalci spremljate že 15 let! 27.maja 2008, na začetku svetovne gospodarske in finančne krize, smo namreč začeli s predstavitvijo dobrih praks slovenskega podjetništva. Vrsto let ste jih gledali v Pravi ideji, po covidni krizi pa smo šli z oddajo podjetno naprej. Skupaj ste lahko doslej videli blizu 500 zgodb o uspehu in predstavitev več tisoč inovativnih idej mladih. In prav o pomenu podjetništva, o tem, kako spodbujati poštene podjetniške prakse in še o čem – v tokratni oddaji Podjetno naprej.

Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2050 celina brez škodljivih izpustov. V Bruslju tudi kmetom glede tega postavljajo vedno strožja pravila. Med evropskimi kmeti zato to pomlad spet vre. V tokratnem Globusu zato o kmetijstvu v Uniji, ki še vedno temelji na družinskih kmetijah. Število kmetov v Evropi se že leta zmanjšuje, ti pa pravijo, da jim je zaradi čedalje ostrejših omejitev vedno težje. Več v Globusu.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V tridelni dokumentarni seriji nas britanska igralka Joanna Lumley popelje po svoji domači državi Veliki Britaniji.

1. del:
Potovanje začne v pristanišču Tilbury, kamor so po drugi svetovni vojni pripotovali številni Jamajčani, nato se poda proti severu. Obišče tovarno Aston Martin in vasico Eyam, ki jo je v 17. stoletju prizadela njena različica nalezljive bolezni, ter dom pisateljice Beatrix Potter. Spozna vrtnarke azijskih korenin in ustanovitelja skupine Hoja temnopoltih moških za zdravje. Pot sklene v starodavnem pristanišču Whitby, ki je navdihnilo zgodbo o Drakuli.

JOANNA LUMLEY'S BRITAIN / Velika Britanija / 2021 / Režija: Mark Bates

Obisk predsednikov madžarskega in slovenskega državnega zbora. V Slovenskem domu so se spominjali na podpis meddržavnega narodnostega sporazuma.
Vodník po Porabju. Risbe in videoposnetke za publikacijo so prispevali domači malčki in šolarji.
Spominska prireditev. V Sakalovcih obeležili prvo obletnico smrti Stanka Črnka.

A Súlypont című adásban a külhonban élő magyarok fogyásának a témakörét vitatjuk meg dr. Tárnok Balázs egyetemi professzorral.

V oddaji Težišče se bomo z univerzitetnim profesorjem Balázsom Tárnokom pogovarjali o asimilaciji Madžarov v zamejstvu.

Sari je zelo spretna, močna in gibčna deklica. Kako ji to uspe? Zelo rada ima šport in je vedno aktivna. Trenira ples ob drogu. Prosti čas pa na zabavne načine preživlja z bratom, skupaj jima res nikoli ni dolgčas.

Po dolgih počitnicah je čas za novo sezono Krompirja. V prvi jesenski oddaji se bomo spominjali počitnic, največ pozornosti pa namenili prijateljstvu. K Niki in Niku pride na obisk šestnajstletni Voranc, ki se je na počitnice s prijateljevim kolesom odpravil sam, in Firbcologi, ki so več tednov skupaj ustvarjali nove oddaje. Obiskali smo mlade iz Vzgojnega zavoda Kranj, ki so nabirali korake in izkušnje na poti od Kranja do Pirana, spremljali pa smo tudi zakulisje snemanje videospota SayHi, Skupaj proti medvrstniškemu nasilju.

16:50
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Tla pod našimi nogami so polna življenja. V žlici tal najdemo več milijard bakterij in gliv, več kot je ljudi na Zemlji. Poznamo pa jih le en odstotek. Največ jih živi v globini do 30 centimetrov. Kateri organizmi živijo v tleh naših pragozdov, ugotavljajo z DNK-analizo. Kako ta poteka? Zaradi oranja in gnojenja so organizmi bolj ogroženi v tleh, namenjenih kmetijstvu. Kako nanje vpliva različna obdelava zemlje in kako podnebne spremembe, dolgotrajna suša ali obilna deževja? Talni organizmi sodelujejo v številnih, nam nevidnih procesih v tleh. Raziskovalci jim lahko sledijo z merjenjem izpustov plinov iz tal.

Rožica pripoveduje zgodbo. Oko in Pili se bojita krokodila iz zgodbe. Dimitri ga še nikoli ni videl in ne ve, kakšna žival je to. Rožica mu poskuša pojasniti, a ji ne uspe. Pili se spomni, kje bi lahko dobila krokodila.

Car pretirava z gnojenjem in Morf se lahko po paradižniku povzpne v višave. Ko se Morf in Car znajdeta v neznanem okolju, morata ostati prisebna, da ne pozabita, po kaj sta prišla.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Dolgi so že dnevi in prav danes nastopa pomlad. V prihajajočih tednih nas bodo kmalu pozdravili beluši, ki nas prečistijo in kuharsko navdihnejo. So odličen vir prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov, prav tako so nizkokalorični in imajo malo maščob. Sezona belušev nastopi od sredine aprila do konca junija in takrat se jih najejmo, da nas pomladno prečistijo. Čeprav so na jedilniku že tisočletja, omenjajo jih že v antiki, marsikoga še zmeraj spravijo v zadrego v kuhinji.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Nocoj v Kulturi: bili smo na tiskovni konferenci Ministrstva za Kulturo, kjer so predstavili ključne dosežke ob prvi obletnici nove vlade, obiskali smo skupinsko razstavo Marka Jakšeta, Ive Tratnik, Mitje Ficka in Bojana Šumonje v Galeriji Mesta Ptuj ter razstavo z naslovom Nariši mi Ljubljano v Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Tarči: prvega junija, ob prvi obletnici prisege Golobove vlade, na ceste znova prihajajo kolesarji. Ključno prvo leto mandata je prineslo spremembe razpoloženja v družbi, obenem pa tudi streznitev in razočaranje. Kakšno bo drugo leto mandata, kaj o ministrih in njihovem delu menijo volivci?

V treh delih avtorji dokumentarne serije, posvečene Aztekom, Inkom in Majem, z uporabo najsodobnejše tehnologije osvetlijo življenja teh starodavnih civilizacij, tudi srhljive prakse žrtvovanja ljudi, ter še danes presenetljive dosežke na področjih matematike in astronomije.

2. del: Inki
Inki so svojega vladarja Inko častili kot boga. Na vrhuncu svoje moči je vladal več kot desetim milijonom ljudi. Njegov imperij je segal od strmega andskega višavja do puščav ob Perujski obali. Medtem pa so se v Evropi množile govorice o deželi z neznanskimi količinami zlata nekje v Andih.

CHILDREN OF THE SUN / SÖHNE DER SONNE - MAYA, AZTEKEN UND INKA / Nemčija / 2020 / Režija: Gabriele Wengler

22:10
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:15
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Obiskali smo slikovito razstavo Perspektive enega izmed očetov italijanske mode Roberta Capuccija v Vili Manin. Med sodobnimi modnimi oblikovalci je 92-letni Roberto Capucci cenjen zaradi svojih inovativnih silhuet in mojstrske uporabe barv ter materialov. V studio pride Anja Zag Golob, ki bo med drugim predstavila, kako uspešno je bilo desetletje založbe VigeVageKnjige, specializirane za stripe za otroke in risoromane za mladino in odrasle. Predstavljamo gledališko skupino Forced Entertainment, ki že od svojega nastanka leta 1984 prebija ustaljene meje gledališča. Njihove predstave so polne humorja in duhovitosti. Ljubljanska bunkerpop zasedba Balans praznuje 10 let, pri založbi Kapa pa je izšel njen novi album – tokrat bolj osebnoizpoveden kot družbenokritičen. Naslov tako kot pri prejšnjih šestih prihaja iz pogovornega jezika, tokrat s kancem samoironije in presenečenja: Nima smisla. Pogovarjali smo se še z enim uspešnim glasbenikom; Grant Lee Phillips je v devetdesetih letih vodil skupino Grant Lee Buffalo, nato pa je začel solo kariero. Prepoznavnost je dosegel kot mestni trubadur v seriji Midve z mamo.

Pisateljica, ilustratorka in slikarka Tove Jansson ( 9. 8. 1914–27. 6. 2001) je najbolj znana kot avtorica pravljičnih trolčkov Muminov. Prvi Mumin je nastal leta 1942, in sicer v seriji stripov, ki so bili objavljeni v časopisu. Temu je sledilo več knjig, ki veljajo za klasiko mladinske književnosti.
V filmu spoznamo tudi zasebno življenje Tove Jansson. Odraščala je v ustvarjalni družini, študirala umetnost v Stockholmu, Helsinkih in Parizu, prvo samostojno umetniško razstavo je imela leta 1943. Imela je odprto razmerje s poročenim politikom, razmerje z gledališko režiserko Vivico Bandler, rada se je udeleževala zabav in bila navdušena nad sodobno umetnostjo.

TOVE / Švedska, Finska / 2020
Scenarij: Eeva Putro
Režija: Zaida Bergroth
V glavnih vlogah: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney

Tla pod našimi nogami so polna življenja. V žlici tal najdemo več milijard bakterij in gliv, več kot je ljudi na Zemlji. Poznamo pa jih le en odstotek. Največ jih živi v globini do 30 centimetrov. Kateri organizmi živijo v tleh naših pragozdov, ugotavljajo z DNK-analizo. Kako ta poteka? Zaradi oranja in gnojenja so organizmi bolj ogroženi v tleh, namenjenih kmetijstvu. Kako nanje vpliva različna obdelava zemlje in kako podnebne spremembe, dolgotrajna suša ali obilna deževja? Talni organizmi sodelujejo v številnih, nam nevidnih procesih v tleh. Raziskovalci jim lahko sledijo z merjenjem izpustov plinov iz tal.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Nocoj v Kulturi: bili smo na tiskovni konferenci Ministrstva za Kulturo, kjer so predstavili ključne dosežke ob prvi obletnici nove vlade, obiskali smo skupinsko razstavo Marka Jakšeta, Ive Tratnik, Mitje Ficka in Bojana Šumonje v Galeriji Mesta Ptuj ter razstavo z naslovom Nariši mi Ljubljano v Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov