Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 8. apr. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 8. apr.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Po aferi sodna stavba so se Socialni demokrati odločili za izredni volilni kongres, na katerem bodo izbrali novo vodstvo. Kandidati za naslednico Tanje Fajon so trije, Milan Brglez, Jani Prednik in Tadej Beočanin. Naši gostje bodo govorili o tem, kakšna je prihodnost stranke in njen odnos z drugima strankama v koaliciji.

Rija in Krokodil gradita hiško na vrtu za babičino hišo. Odločita se, da bosta v njej živela. Rija zbija in žaga. Hiška mora biti popolna! Krokodil pa medtem opazuje oblake na nebu. Rija meni, da bi ji moral pomagati pri gradnji. Šele ko zagrmi in začne deževati, se Krokodil pokesa. A hiška je samo Rijina.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

6. april je mednarodni dan športa za mir in razvoj, 7. april pa svetovni dan zdravja, zato bomo v oddaji združili oboje – šport in zdravje. Davnega leta 1896 so se prav 6. aprila začele prve moderne olimpijske igre v Atenah. V našem spominu pa so verjetno najmočneje zapisane zimske olimpijske igre leta 1984 v Sarajevu, zato smo v Muzeju novejše in sodobne zgodovine obiskali razstavo o teh igrah, ki bo na ogled do konca maja.
O pomenu olimpijskih iger in njihovem sporočilu, samem razvoju športa skozi čas in o povezavi med športom in zdravjem bomo v oddaji spregovorili z zgodovinarjem dr. Tomažem Pavlinom s Fakultete za šport UL. Ker pa je sodobnost v naše življenje prinesla nepredstavljivo veliko sedenja, vadbo morda potrebujemo bolj kot kadar koli v zgodovini. Telesno dejavni smo lahko v svoji dnevni sobi, v parku ali športnem centru – kakšne vadbe ponujajo, smo se pozanimali v enem od njih. Na pomen preventivne vadbe in posledice, ki jih ima lahko neaktivnost na naše telo, bo opozoril Jure Gubanc, direktor kineziološkega centra Kinvital. V rubriki Ah, ta splet pa nam bo Nina Cijan z Gorazdom Garafolom iz Simbioze predstavila, kako nam do dobrega počutja pomaga tudi sodobna tehnologija, saj nam pametni telefoni ponujajo različne aplikacije, ki spremljajo našo telesno dejavnost.
Zadnji gost, Andraž Purger, pa prihaja iz Šole zdravja, ki že od leta 2006 organizira skupinsko vsakodnevno jutranjo vadbo po vsej Sloveniji. Predstavil bo tudi novejši program vadbe Šole zdravja – Dihamo z naravo. Kako poteka, je ugotavljala tudi naša ekipa, saj smo obiskali eno od skupin. Njeni člani so z nami delili pozitivne izkušnje tovrstne vadbe, ki je koristna za telesno, predvsem pa za duševno zdravje, saj je njen cilj zmanjševanje vsakodnevnega stresa in negativnih čustev.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Tokratna gostja oddaje Intervju je ponosna Slovenka Marija Ahačič Pollak, ki je že desetletja eden od stebrov slovenske identitete med našimi izseljenci v Kanadi. Ustanoviteljica zbora Plamen in avtorica radijske oddaje za kanadske Slovence je vsestransko dejavna vse od leta 1960, ko je za možem pobegnila iz takratne Jugoslavije. Podala se je v neznano in začela znova, pove Marija, ki je za seboj v Sloveniji pustila obetavno kariero pevke v Ansamblu Slavka Avsenika. V oddaji predstavljamo tudi izjemno lep glasbeni spot posnet na Jezerskem Tečejo, tečejo nitke življenja, ki je nastal na pobudo Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija in si ga lahko v celoti ogledate na tej povezavi: https://365.rtvslo.si/arhiv/koncerti-kulturno-umetniski-program/175020795

Voditelj: Jože Možina

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Britanski igralec Richard E. Grant se odpravi v kraje, kjer so priznani pisatelji iskali navdih in jih v svojih delih uporabili za kuliso zgodb. S torbo knjig je obiskal Italijo, Francijo in Španijo in upal, da bo skozi oči velikih pisateljev dobil nov vpogled v življenje in preteklost najosupljivejših evropskih kotičkov. Če knjigo bereš v kraju, kjer se zgodba odvija, v treh dimenzijah začutiš tamkajšnje okolje, zvoke in vonjave, česar na popisanem listu papirja ne moreš. Naš popotnik nam s čudovitimi posnetki približa zgodbe o blišču, drznem begu, umorih, spletkah, božanskih okusih, naravnih čudežih in katastrofah in še in še.

4. del: Francija
Britanski igralec Richard E. Grant obišče igralko Carol Drinkwater, ki je v vlogi Helen Herriot nastopila v nadaljevanki Vsa bitja, majhna in velika. Že pred desetletji se je iz Združenega kraljestva preselila med gričevje nad Cannesom, kjer jo pri pisanju navdihujejo oljke in čudovita narava. Njene zgodbe so prepletene s preteklostjo ob Sredozemskem morju, okusi in vonjavami. Po čudovitih vonjavah pa je poznan tudi Grasse, kjer se dogaja zgodba romana Parfum Patricka Süskinda. Ker je bilo mesto v 18. stoletju prežeto z vonjem po umazaniji in usnjarni, so ljudje s parfumom prikrivali smrad in Grasse je vse do danes svetovna prestolnica parfumov. Priljubljen roman govori o ljubezni, iskanju identitete in o tem, da ljudi ne smemo soditi po zunanjosti.

WRITE AROUND THE WORLD WITH RICHARD E. GRANT / Velika Britanija / 2021 / Režija: Southan Morris

Spoznajmo znamenitosti Japonske, vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine. Odročne otoke Bonin so odkrili šele pred 400 leti. Nekateri jih imenujejo Galapaški otoki Azije. Od najbližje kopenske mase so oddaljeni tisoč kilometrov. Številnih predstavnikov flore in favne teh otokov ne najdemo nikjer drugje. Unesco jih je zaradi edinstvenih ekosistemov leta 2011 uvrstil na seznam naravne svetovne dediščine.

THE WORLD HERITAGE SITES IN JAPAN / Japonska / 2019

K2: Usoda slovenske narodne skupnosti v Italiji sloni na ramenih šol. Leto 2024 prinaša s seboj veliko izzivov in še nerešenih vprašanj.
O tem v oddaji s predsednico Slovenske kulturno gospodarske zveze Ksenijo Dobrila in predsednikom Sveta slovenskih organizacij Walterjem Bandljem.

Na avstrijski televiziji je bila 2. aprila 1989 prvič na sporedu oddaja za slovensko narodno skupnost z naslovom Dober dan, Koroška.
Od leta 2009 nosi oddaja ime Dober dan, Koroška – Dober dan, Štajerska z dodatnimi prispevki o slovenski narodni skupnosti na Štajerskem.
Polurna televizijska oddaja v slovenskem jeziku je na sporedu ob nedeljah ob 13.30 na programu ORF 2. S ponovitvami na sporedih ORF 2 in ORF III, dostopi v TV-theki ORF in predvajanji na RTV Slovenija dosega oddaja približno 250.000 gledalk in gledalcev.
Prihodnjo nedeljo, 7. aprila, bo na sporedu jubilejna oddaja, ki jo pripravlja snemalec in filmski ustvarjalec Miha Dolinšek in bo pregled zadnjih 35 let televizije za slovensko narodno skupnost.
http://slovenci.orf.at

Annabelle se trudi pregovoriti Christopha, naj jo izpusti, a ni dovolj prepričljiva. Christopha kljub temu zaskrbi, da bi imel lahko Paul zaradi nepremišljene ugrabitve težave s policijo. Bela in Lucy kljub spodrsljaju obdržita službo, zato Bela pogumno povabi Lucy v pivnico. Rad bi ji izpovedal ljubezen, a nato zaman čaka nanjo. Franzi posumi, da imata Nadja in Dirk razmerje, in to zaupa Timu. Tim ogorčen vdre v Nadjino sobo, da bi zalotil prešuštnika, a doživi presenečenje. Lucy zahteva, naj ji Paul pove, zakaj se tako čudno vede. Ko izve, da je ugrabil Annabelle, nemudoma odvihra proti koči, da bi jo osvobodila.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Oskar ugotovi, da mora v šolo za velike otroke. Ela ga skuša pomiriti in opogumiti.

V 26. oddaji je precej kamnito. Za polfinale se namreč pomerijo Sofija, Miha in David iz OŠ Toma Brejca Kamnik (rumeni) ter Sara, Lilijana in Žan iz OŠ Gustava Šiliha Laporje (vijolični). Rumeni na hitro pokažejo roge, vijolični zamahnejo z grivo. Oboji se zavrtijo na valeti in pred vzponom preverijo zračni tlak, vmes pa zaidejo v gozdu iglavcev in zaspijo na mahu eksperimenta. V labirintu diši po nalomljenih limonah in točkovnih tekočinah, v Prebranih celicah so v ospredju zgodbe žensk. Kdo podre rekord v Hitrih lončkih, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (Nikolai, Luka, Jakob) ali OŠ Radlje ob Dravi (Aljaž, Lovro, Tian), poglejte v Malih sivih celicah.



Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Avtor glasbe in besedila: Iztok Mlakar

Iztok Mlakar je dramski igralec, znan po svojih satiričnih pesmih, ki so prava tipologija slovenskega malega človeka. Skladba Karlo Špacapan je izšla na Mlakarjevem prvencu Štorije in baldorije, leta 1990. V oddaji bo tekla beseda tudi o tem, zakaj ljudje v gostilnah, ob vinu, tako radi politizirajo? In kakšne so gostilniške debate o oblasti? V oddaji osvetlimo fenomen družbenokritičnih popevk, ki pogosto opevajo skepso slehernika do vsakdanjih političnih pretresov in oblastniških menjav.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

Zakaj je imela Svoboda takšne težave pri iskanju kandidatov za evropske volitve, zakaj se čedalje več mladih moških obrača na desno, zakaj se je Janez Janša še vedno izogiba in ali bi prevzela vlado in Svobodo, če bi poročilo KPK-ja odneslo premierja Goloba, bo pojasnila predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Zakaj pravijo, da je lahko pri nas vsakdo psihoterapevt, kdo naj v Sloveniji izvaja psihoterapijo in koliko Slovencev jo potrebuje, pa bosta pojasnila dr. Andreja Mikuž, predstavnica Zbornice kliničnih psihologov, in Miran Možina, direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda Dunaj.

Po lanskem frankfurtskem knjižnem sejmu bo Slovenija zdaj še častna gostja 61. sejma otroške in mladinske literature v Bologni. Predstavili se bomo z bogato tradicijo, visoko kakovostjo in pestro sodobno produkcijo slovenske ilustracije. Pred odhodom v Bologno smo se pogovarjali z direktorico Javne agencije za knjigo Katjo Stergar in članom komisije Centra ilustracije za slovensko razstavo Ivanom Mitrevskim. V Kranju poteka 54. Teden slovenske drame, osrednji nacionalni festival, posvečen domači dramatiki. Selektorica Alja Predan nam bo med drugim pojasnila, katere teme so bile najpogostejše v uprizoritvah in zakaj je snovalno gledališče v porastu, član žirije za Grumovo nagrado Rok Andres pa tudi, na katere družbene pojave se največkrat odzivajo mladi pisci in kako se slabe razmere za ustvarjanje novih tekstov odražajo v besedilih. O aktualnem družbenem dogajanju smo se pogovarjali s priznano rusko avtorico Marijo Stepanovo, ki velja za močan glas ruske intelektualne opozicije. Prejemnica številnih mednarodnih nagrad in avtorica dvanajstih pesniških zbirk ter številnih esejev je z nami delila svoj pogled na vojno v Ukrajini, cenzuro in položaj umetnika v Rusiji.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Bili smo v Benetkah, kjer so se z odprtjem razstave Svetovi Marca Pola v Doževi palači začele prireditve ob 700-letnici smrti najslavnejšega beneškega raziskovalca na svetu. Razstavljenih je 300 del, najdb in artefaktov iz beneških, kitajskih, armenskih in drugih zbirk. V Atriju ZRC so predstavili knjigo Preslišan glas iz fašističnih taborišč, italijanski prevod dela tržaškega odvetnika Fortunata Mikuletiča. Knjigo je uredil zgodovinar Giuseppe Lorentini, vodja dokumentacijskega centra v Casoliju, kjer je od leta 1940 do 1944 delovalo internacijsko taborišče. Več pa tudi o avtorskem projektu Slovenija šteje, ki v središče postavlja Slovenijo in delo, potrebno, da se ta vzpostavlja, ohranja in spreminja. Premiera predstave je bila v soboto v Slovenskem mladinskem gledališču.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Pisalo se je leto 1587, na prestolu je bila Elizabeta I. William Shakespeare je bil star 23 let, ko se je odločil, da bo zapustil rodni Stratford upon Avon, doma pustil ženo in tri otroke in poskusil srečo v Londonu. Poiskal si je prvo službo v gledališču, kot odrski delavec, in se začel učiti skrivnosti gledališke in dramske obrti. Kmalu je napisal svojo prvo tragedijo Tit Andronik in zatem prvi dve drami iz angleške zgodovine Henrik VI. in Rihard III.

SHAKESPEARE: RISE OF A GENIUS / Velika Britanija / 2023 / Režija: Julian Jones

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov