Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 5. jul. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 5. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Bili smo na veliki povorki, v kateri se je festival Ana Desetnica iz središča Ljubljane preselil v Šiško, na Ptuju smo spremljali začetek 22. Festivala sodobne umetnosti Art stays, v ljubljanskem Mestnem muzeju pa smo bili na Imago Sloveniae, na koncertu violinistke Aiman Mussakhajayeva (Kazahstan) in pianistke Beate Illone Barcza (Madžarska/Slovenija). Prebrali smo poletni novosti za mlade iz Založbe MK: slikanico Bolšji cirkus Andreja in Roka Predina ter ilustrirane otroške pesmi Mala uš Iva in druga mrgolazen Tomaža Lavriča oz. njegovega alter ega Lovra Matiča. 60 let praznuje KUD Študent, 80 let pa dirigent Uroš Lajovic.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V džunglo pride nova medvedka Bela in Balu se zaljubi vanjo. Vznemirjeni Mavgli jima sledi na sprehod. Nepričakovano zasači Belo in Šir kana, ki načrtujeta, kako bi se Baluja znebila.

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v prvih poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Ernest je vabljen k bratrancu na zabavo ob vselitvi v novo stanovanje. Celestinco zanima: »Kaj je zabava ob vselitvi? Sem povabljena tudi jaz?«

Zoki neprestano sanjari o Lidiji. Rad bi ji povedal, da mu je všeč, vendar si ne upa. Doma opazijo njegovo zasanjanost, zato se oče pogovori z njim in mu zaupa podobne izkušnje iz svojega otroštva. Tudi babica Zokiju pripoveduje o začetkih naklonjenosti med njo in dedkom. Boki pa prijateljema predlaga, naj vsak povabi Lidijo na zmenek, da bodo videli, koga bo izbrala …

Policija zaseže Basimov prenosnik, na katerem je več dokazov o Kapucarju, in članom ekipe se slabo piše. Basimu uspe formatirati prenosnik in jih v zadnjem hipu rešiti. Flo se navdušena odloči Pietru izpovedati ljubezen. Toda Pieter je besen, ko izve, da prav zaradi nje niso uspeli prijeti rdečih.

Ljudje imamo do različnih živalskih vrst različen odnos. Do nekaterih čutimo neskončno ljubezen in smo do njih zaščitniški, ljubeči, druge nas navdajajo s strahom in odporom. Zato so nekateri zgroženi, ko opažajo, da se zadnje čase tudi v slovenske domove naseljujejo živalski ljubljenčki, ki po njihovem mnenju in za dobro celotne družbe in okolja tam nikakor ne bi smeli biti! Strah ali odpor pri ljudeh vzbujajo predvsem kače in nekatere pasme psov, ki naj bi bile smrtno nevarne in vsekakor neprimerne za sobivanje s človekom na njegovem domu in v obljudeni okolici. Lastniki t.i. nevarnih psov in kač nam bodo v oddaji skozi svoje izkušnje sobivanja z njimi dokazali, da so osnova za strah in odpor do teh živali večinoma v družbi zasidrani predsodki in predvsem nepoznavanje teh živali, ki so lahko čudoviti hišni ljubljenčki.

Viktor je na obisk pripeljal novo seksi punco Heleno. Gorazd jo sprva zamenja za čistilko iz servisa. Dana jo ima za Gorazdovo punco. Leon šprica šolo in se predčasno vrne domov ter s Heleno igra na klavir. Zarja širi govorice, da ima Leon starejšo punco, Leon pa Viktorja prepričuje, da Gorazd osvaja Heleno. Družina gre na bajer spuščat Blaževe modelčke.

Nova serija pogovornih oddaj z najrazličnejšimi gosti odpira prostor za pogovor in izmenjavo idej o izzivih sedanjosti in prihodnosti. Sogovorniki se tako z družboslovnega kot naravoslovnega vidika lotevajo raznovrstnih tematik; od podnebne krize, najnovejših raziskav vesolja in kolonizacije Marsa, digitalizacije medsebojnih odnosov in procesov dela do geostrateških in političnih sprememb zaradi globalizacije, migracij in vojaških spopadov.
V prvi oddaji bodo trije sogovorniki razmišljali o zagatah in priložnostih vse bolj digitalizirane družbe. V studiu bodo razpravljali: antropolog dr. Dan Podjed z ZRC SAZU, pravnica dr. Maja Bogataj Jančič z Inštituta za odprte podatke in intelektualno lastnino ODIP ter računalniški inženir dr. Blaž Zupan s Fakultete za računalništvo in informatiko.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

To je serija o opazovalcu in Parizu v dvajsetih letih 20. stoletja, ko je mesto postalo središče sodobne umetnosti.

Pariz je bil takrat zbirališče prišlekov, ki so iz vzhodne Evrope prihajali v prestolnico umetnosti, upali na umetniško slavo in v njegovi boemskosti iskali svoj prostor, večinoma iz dneva v dan in iz rok v usta ...
Med njimi je bil tudi nadarjen, doma že uveljavljen slikar Veno Pilon. Atelje in skromno prebivališče je imel na bulvarju Montparnasse 75, o katerem je Frederic Beigbeder zapisal: »Montparnasse je četrt, kjer kraljujejo seks, literatura in smrt.« Tu je srečeval Henryja Millerja, Maxa Ernsta, Ossipa Zadkina, Giorgia De Chirica, Rolanda Oudoja ... Čez dve leti, ko je postal eden izmed njih, pa je zapisal: »Ker se mi je vera v lastno delo omajala, me k slikanju ni več vleklo, slikanje se mi je upiralo. Zatekel sem se v Pariz, da se v množici izgubim in pozabim nase ... Zato sem se tudi izogibal razstav.« Po prihodu v Pariz je opustil slikanje, prevzela ga je fotografija. Pilonu v Parizu ni uspel preboj med najbolj znane fotografe, za kar sta bila kriva pretirana skromnost in pomanjkanje samozavesti. Iz teh dveh razlogov je Pilon tudi veliko prezgodaj končal svoje slikarsko ustvarjanje.
S fotografiranjem del parnasovcev, portreti najpomembnejših umetnikov francoske umetniške šole ter posnetki Pariza je bil Pilon izjemno pomemben za razvoj fotografske umetnosti. Ob Andreu Kerteszu, Henriju Cartier-Bressonu in Brassaiu je bil začetnik reportažne fotografije. Pozneje pa je ob boku Mana Raya, Christiana Schada, Laszla Moholy-Nagya iskal svoj eksperimentalen izraz in svoje mesto znotraj novih avantgardnih estetik.
Potem ko se je poročil, se je oddaljil od boemskega življenja in opustil druženje s predstavniki avantgardnih montparnaških omizij. Je pa fotografiranje postalo njegov vir zaslužka, s katerim je preživljal družino. Leta 1968 se je vrnil v domovino, fotografiral pa je pravzaprav do zadnjega dne. Njegovi zadnji diapozitivi so bili odkriti šele pred kratkim.
Jean Cocteau je v enem od svojih najbolj znanih citatov rekel takole: »V Parizu bi bili vsi radi igralci, nihče noče biti samo gledalec.« To je bil prav tisti Cocteau, ki je Pilonu na njegovi prvi pariški razstavi v galeriji Carrefour leta 1934 na fotografijo Maske pritrdil svojo dolgo pesnitev ter mu ob njej napisa spoštljivo posvetilo: »To je bilo moje največje priznanje iz te dobe.« Ironično pa Cocteaujev citat ravno za Pilona ne drži. Pilon je bil namreč najprej opazovalec življenja in šele nato »nastopač« in vse drugo … Fotografija je bila Pilonova skrita strast, tiha ljubezen, ki ji je bil predan vse svoje življenje.
Scenarij in režija Igor Vrtačnik.

V slovenskem centru PEN v Ljubljani so pripravili predstavitev knjige našega sodelavca Sandija Horvata z naslovom Beli Rom. Gre za avtobiografsko delo, v katerem avtor na podlagi lastnih izkušenj odkrito spregovori o dilemah dvojne identitete in se sprašuje o strpnosti v sodobni slovenski družbi. Župani iz jugovzhodne Slovenije in Posavja so v Novem mestu vnovič razpravljali o romskih vprašanjih. Ob tem so opozorili, da se stanje na tem področju še naprej poslabšuje, država pa naredi premalo. Na Pušči je že sedmič dišalo po golažu. V skladu s tradicijo so namreč pripravili tekmovanje v kuhanju ciganskega golaža, ki se ga je tokrat udeležilo 14 ekip.

Az adás tartalma:

- Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét;
- ülésezett az MNTI Tanácsa;
- Car Jenő: Megjelenünk és eltűnünk, mint a szivárvány – könyvbemutató;
- Göntér Endre: Elveszett tájak – kiállítás;
- Kapornaki találkozó;
- 17. Völgyifalunap;
- a Postojnai-cseppkőbarlang.

Vsebina oddaje:

- madžarsko predsedovanje Svetu Evropske unije;
- zasedal je Svet Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti;
- Evgen Car: Pojavimo se in poniknemo kot boža doga – predstavitev knjige;
- Endre Göntér: Izgubljeni kraji – razstava;
- Srečanje na Krplivniku;
- Vaški praznik v Dolini;
- Postojnska jama.

Splet je v našem življenju čedalje več navzoč, a poleg prednosti, ki jih prinaša, je dobro poznati tudi njegove pasti. Oddajo začnemo z digitalizacijo šolstva, se spomnimo, kako lahko ugasnemo spremljanje lokacije na Snapchatu, ponovimo, kaj je kibernetska varnost, in spoznamo delo vplivneža. Z mladimi in informacijsko pooblaščenko pa več o fotografiranju oseb brez njihovega soglasja.

Robertu uspe pred Valentino skriti, o čem sta se pogovarjala s Christophom. Valentini se zasmili in odloči se ostati pri njem ter mu pomagati, saj sluti, da se samo dela pogumnega, v resnici pa zelo trpi.
Urs spomni Vanesso na dolgove iz preteklosti, ta pa mu zabrusi, da se ne bo še enkrat vpletala v njegove nezakonite podvige. Toda Urs se ne da in ji pokaže nekaj, s čimer bi lahko spremenil njeno mnenje.
Bela se povsem posveti pripravam na poslovni tek in je odločen, da bo do dogodka v dobri formi. Poleg ukvarjanja s športom si po spletu naroči tudi čudežne kapljice, vendar mu André močno odsvetuje njihovo uporabo.
Michael želi presenetiti Natascho z maroško pojedino, zato Andréja prosi za nasvet, toda slednji mu ukrade idejo in namerava pripraviti romantično maroško večerjo za Lindo. Kako se bosta sostanovalca dogovorila?

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Dežuje, Rija in Krokodil se zato igrata notri. Rija najde stare lesene kocke. Rija in Krokodil postavita vsak svoj stolp. Krokodil nehote zruši Rijinega. Rija se razjezi. Rada bi se maščevala. Zruši Krokodilov stolp. Rija nazadnje spozna, da je bolje odpustiti in sodelovati.

Cofek s starši in Rino preživlja večer pod zvezdami. Presenečen ugotovi, da obstaja ozvezdje Mali medved. Prijateljica Rina pa nima svojega ozvezdja, zato ji Cofek pripravi presenečenje.

OSKRBA PARADIŽNIKA MED ZORENJEM
Z zorenjem plodov oskrba paradižnikov še ni končana. Še vedno jih vršičkamo oz. z njih odstranjujemo zalistnike, ki glavnemu steblu in plodovom odvzemajo hrano. Preverjamo tudi zdravstveno stanje rastlin in jim pomagamo, če je to treba storiti. O oskrbi paradižnika med zorenje svetuje dr. Kristina Ugrinović s Kmetijskega inštituta Slovenije.

VRTNE REŠITVE GOSPODA VINKA
S klubom Gaia smo tokrat obiskali njihovega člana Vinka Avsenaka. Njegov vrt je majhen, a na njem raste vse, kar uspeva tudi na večjih površinah. Razdeljen je na sadni, okrasni in zelenjavni vrt. Postavil je tudi rastlinjak, ki ga čez zimo zloži kot dežnik.

POLETNI OKRASNI NASADI
Odpravili smo se še v vrtni center Gozdnega gospodarstva Novo mesto. Stanko Bele nam je najprej predstavil nekaj zanimivih zasaditev v visokih posodah, nato povedal, kako rastline čez poletje negovati.

Število prebivalstva v svetu raste, s čimer je povezano tudi večje povpraševanje po hrani. Ob teh dejstvih se rojevajo nove ideje, med katerimi so kmetije na morju, ki pridelujejo alge, bogate s proteini. Tudi nizozemski kmetje, ki imajo površine blizu morja, gojijo rastline, ki so odporne na sol ter z njimi proizvajajo proteinske dodatke. Ribiči iz Camollia blizu Genove pa ohranjajo star način ribolova, imenovan tonarela.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Po uspešnem glasbenem prvencu, albumu Doza romantike, sta Uroš in Tjaša za svoj prepoznavni zven v slovenski pop glasbi našla ime – Steklasika. Izid drugega albuma sta februarja 2024 proslavila s koncertom v Cankarjevem domu, kjer so njune nove in pretekle uspešnice v spremljavi uigranega banda in razširjene glasbene zasedbe zaživele v čisto svežih glasbenih preoblekah.
Koncert je pravi vrtiljak čustev – od solz žalosti do solz smeha. Spremljali so ju glasbeni prijatelji Kvatropirci, Game Over, Gašper Konec in Otroški pevski zbor OŠ Toma Brejca.

Polotok Pelion v Tesaliji, ki mu pravijo tudi zeliščni in sadni vrt Grčije, je poleg lokalnega žganja "cípuro" najbolj znan po okusnih jabolkih, klobasah in vloženem sadju. Enkrat na leto pastir Alékos Sarakacánis ostriže svoje ovce. V preteklosti je bil frizer v Volosu, pred krizo v Grčiji pa se je odločil, da postane pastir. Tudi njegov sin Kostas se je odločil za kmečko življenje. Na nekoč zapuščeni zemlji prideluje ekološko zelenjavo in stročnice.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Nika je obtožena dvojne igre in izgubi zaupanje v odvetniški pisarni Zajc. Hkrati izve resnico o odvetniški pisarni Krt in nabiralniku na Cipru. Ji bo končno uspelo priti do očeta?

Edov pritisk na Niko se stopnjuje, poleg tega pa izgubi tudi zaupanje v pisarni Zajc. Ko od Boruta izve, kdo je dejanski lastnik Krtov in na dedkovem posestvu odkrije originalni policijski zapisnik izpred sedemindvajestih let, se stvari obrnejo na glavo. Kdo je sploh z njo in kdo je proti njej?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov