Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 3. jul. 2024

TV Slovenija 2 • Sre, 3. jul.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v prvih poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Spoštovanje do tradicije in dediščine bi moralo postati samoumevno, ko govorimo o prenovah starih objektov. Lastnikov dedek je objekt v Beli Krajini uporabljal kot vikend, kamor je hodil iskat svoj mir in skrbet za vinograd, v njem kuhal žganje in občudoval okoliško pokrajino. Razgledi so ostali, prav tako trdna navezanost lastnika na hišico, kjer je preživljal otroške dni, zato je padla odločitev – gremo v obnovo!
V mirni ljubljanski soseski stanovanje sledi principu »zunaj in znotraj« in pri tem gre še korak dlje. Številne svoje posebnosti je namreč povzelo kar iz ovoja stavbe, v kateri se nahaja. Tako so na primer macesnovo oblogo s terase povabili še v dnevno sobo.
O lesu še eno zanimivo dejstvo, ki se tiče otipa: v notranjih prostorih se ljudje lesa dotikamo več kot ostalih materialov. Torej je človekova naklonjenost lesu tudi povsem otipljiva. Kar še predobro ve naš naslednji gostitelj, človek mnogoterih talentov, ki si je v več kot 350 let stari hiši uredil dom, poln sproščenih in kreativnih idej. Pri rokovanju z lesom je še posebej spreten, zato brez obotavljanja sam zaviha rokave in skoraj je ni stvari, ki se je ne bi upal lotiti.

Na jugu Sicilije živita Lorenzo in Angela Reina s sinovoma Liberom in Christianom. Lorenzo je posest, na kateri so njegovi kipi in gledališče na prostem, poimenoval kmetija umetnosti.
Južna Sicilija slovi po številnih sladicah, zlasti minne di vergine, mille feuille, kanolih, marcipanu in seveda sladoledu. Lorenzo izdeluje rikoto in tako imenovani jamski sir, ki ga zori v skriti jami. Angela bo pripravila panelle, pogačice iz čičerkine moke, vode, soli in peteršilja. Po navadi jih ocvrejo, ona pa jih speče v pečici, da so manj mastne. Angela in Christian bosta na odprtem ognju za kosilo skuhala pastirsko enolončnico iz ovčetine in obilice zelenjave. Pripravljata jo enako kot njuni predniki. Meso so iz vroče posode nekoč jemali kar z roko. Starejši sin Libero igra v glasbeni skupini Levana. Nocoj bodo imeli prvi koncert v gledališču na prostem. Za praznovanje po koncertu bo spekel lazanjo z domačo rikoto in jajčevci, Angela pa bo pripravila kanole iz kakavovega testa z rikoto in koščki kandiranega sadja. Večerji bo sledila pokušnja Lorenzovega jamskega sira, nad katerim bodo gostje navdušeni.

*****

Prva oddaja Slovensko olimpijsko stoletje nas seznanja z začetki sodobnega olimpizma in sega vse do leta 1936. Tedaj je na igrah v Stockholmu sabljač Rudolf Cvetko kot prvi slovenski športnik osvojil olimpijsko medaljo. V naslednjem obdobju, ki ga bomo prav tako spoznali v tej oddaji, so prednjačili slovenski telovadci z Leonom Štukljem na čelu.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Do pred kratkim skoraj nepoznana dunajska skladateljica Marianna von Martines je bila slavna že za časa svojega življenja. Promovirala in podpirala je glasbenike, kot je bil Ludwig van Beethoven. Dokumentarni film oživi njeno zanimivo glasbeno in življenjsko zgodbo, ki jo predstavijo zanimivi govorci – dunajska skladateljica Johanna Doderer in glasbeni strokovnjaki. Filmski pogled na družbeno in glasbeno zgodovino Dunaja 18. stoletja prikazuje svet, v katerem so talentirane ženske v glasbi in umetnosti le težko dobile pozornost, ki so si jo zaslužile.

THE FORGOTTEN COMPOSER - MARIANA VON MAETINES / DIE VERGESSENE KOMPONISTIN/2021/ Avstrija/ režiser: Weissenbeck Barbara

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Tradicionalni gala koncert, ki predstavlja bogato dediščino slovenske zabavnoglasbene zakladnice v izvedbi velikega revijskega orkestra, bo tokrat posvečen popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk, glasbenim uspehom treh izjemnih pevk generacije, ki je zaznamovala zgodovino festivala Slovenska popevka in ki jo med drugim povezuje rojstno mesto – Maribor.
Ob spremljavi Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija ter s številnimi pevskimi solisti pod glasbenim vodstvom dirigenta Patrika Grebla bodo v novih pevskih izvedbah zazvenele nekatere izmed največjih uspešnic, ki so jim Ditka, Alenka in Neca posodile glas: Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Mlade oči, Vila z rimskega zidu, Kot nekdo, ki imel me bo rad, Sto majhnih nežnosti, Štajerska lady, Mini maksi, Krašovc, Ta vražji telefon, Dobro jutro, dober dan, Na krilih hrepenenja, Vsi ljudje hitijo in druge.
Obeta se nam še en izjemen glasbeni začetek poletja, na katerem do zadnjega ne bomo vedeli, komu pripada čast odpeti tradicionalni zaključni glasbeni dodatek Poletno noč, legendarno popevko Elze Budau in Mojmirja Sepeta, ki je nastala natanko pred 60 leti!
Poletna noč 2024 je otvoritvena prireditev 72. Ljubljana Festivala.

SIMFONIČNI ORKESTER IN BIG BAND RTV SLOVENIJA
MLADINSKI ZBOR RTV SLOVENIJA
PATRIK GREBLO, glasbeni vodja in dirigent
Solisti: NINA STRNAD, NUŠKA DRAŠČEK, NUŠA DERENDA, EVA HREN, LARA JANKOVIČ, ANIKA HORVAT, LARA BARUCA, SAŠA LEŠNJEK, ZALA SMOLNIKAR ZÁLI, ANDRAŽ HRIBAR, OTO PESTNER
Voditelj večera: MARIO GALUNIČ

Stoletja se je zasavska dolina razvijala na plečih rudarjev. V srcu rudarskih revirjev ima svoj dom tudi glasbena skupina Orlek.

Ime so si nadeli po hribu Orlek na obrobju Zagorja, kjer vadijo že 30 let. Skoraj vseh devet članov skupine je potomcev rudarjev, duša Orlekov – Vlado Poredoš pa je v Zagorje priženjeni Prekmurec. Morda je ravno zato opazil in čutno ubesedil težaški vsakdan zasavskega delavskega razreda. Ena najlepših pesmi vseh časov, posvečena knapom, je njihova Adijo, knapi.
Skozi film se z glasbo Orekov prepletajo trpki, a z obešenjaškim humorjem prežeti spomini nekdanjega rudarja Jožeta Potokarja – Cvrča, ki svoje rudarske preteklosti ne bi spremenil za nobeno ceno: »Knapovšna je knapovšna – ni ti dala nč, dala ti je pa vse. Nardila te je človeka.« In res je – solidarnost se je rodila med rudarji. Izrazit občutek za sočloveka in kritičen pogled na družbeno dogajanje veje tudi iz prepoznavnih Zasavcev, katerih skupni imenovalec so rudarske korenine in sodelovanje z Orleki: režiser in animator Dušan Kastelic, plesni koreograf Branko Potočan, zasedba Koala Voice …
Socialno občutljiva in angažirana besedila na eni strani ter živahen folk rock, katerega glavni sestavini sta virtuozna harmonika in udarna pihalna sekcija na drugi, zrcalijo vso kompleksnost življenja v Zasavju. Brezkompromisni in neposredni – ljudski Orleki so tragiko in bolečino zasavskih rudarjev prelili v glasbo, ki so jo ponesli v svet; devetčlanska zasedba iz Zagorja se je z instrumenti podala po skoraj vseh celinah sveta. V 30-letni karieri so osvojili srca koncertnih navdušencev od ZDA in Južne Amerike prek Evrope in Rusije do Kitajske ter celo Avstralije in Nove Zelandije, pri tem pa srčni Zasavci ne delajo razlik med koncerti v velikih dvoranah in spontanimi uličnimi nastopi. Gre za pristnost, ki prepriča.

Saša je prikupna deklica, ki rada pleše in si želi, da bi jo sprejeli tudi zunaj ljubeče družine, v šoli, kjer si je končno našla družbo. Prijatelji jo prvič obiščejo na domu, v njeni dekliški sobi. Več težav z disforijo spola, Saša se je namreč rodila kot deček, pa imajo vodstvo šole in učitelji. Francosko-danski dokumentarni film nudi doživet, tenkočuten pogled v vsakdanje življenje izjemne družine in zelo pogumne deklice.

PETITE FILLE / Francija, Danska / 2020 / Režija: Sébastien Lifshitz

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov