Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Sveto in svet Duhovnost v digitalni dobi

21. 2. 2024

Digitalne tehnologije z lažjim dostopom do duhovnih vsebin, učenj in meditacij lahko odpirajo vrata globljemu duhovnemu raziskovanju ter spodbujajo povezovanje duhovnih skupnosti po svetu. Praksa pa je pokazala, da lahko čezmerna uporaba digitalnih naprav in virtualnih platform vodi v odtujenost, površnost in celo zasvojenost s tehnologijo. Vse to seveda slabi duševno in duhovno zdravje posameznika vse pogostejša vsebinsko prazna sporočila in nekritično sprejemanje vsebin pa izkrivljajo resnico in razvrednotijo globino duhovnih praks. Ali lahko torej umetna inteligenca ali virtualna resničnost (po)nudita iskreno duhovno izkušnjo in ali smo ljudje sploh zmožni uporabljati sodobno tehnologijo na zdrav način?

Sveto in svet »Kadar pa ti moliš …«

17. 1. 2024

V Ljubljani so ob koncu preteklega leta pripravili Evropsko srečanje mladih. Gre za veliko molitveno srečanje, na katerem se je zbralo več kot 5000 udeležencev iz različnih evropskih držav. Mladi in obiskovalci iz Slovenije, skupaj naj bi jih bilo 8000, so ob večernih molitvah za mir dodobra napolnili športno dvorano Stožice. Kljub tako številčni udeležbi, pa se zdi, da dogodek ni sprožil niti približno tako velikega medijskega zanimanja, kot ga je bila deležna javna molitev rožnega venca, ob kateri se je 16. oktobra, in potem še dvakrat, na Kongresnem trgu v Ljubljani, zbralo vsega dobrih 200 udeležencev. V čem je razlika med dogodkoma in predvsem med javnim odzivom, kaj je molitev in ali sodi na javno mesto, kakšno je njeno sporočilo za svet in Cerkev, ali je njeno sporočilo tudi politično, pa v tokratni oddaji Sveto in svet.

Sveto in svet Življenjske prelomnice, šege, običaji in navade, med duhovnostjo, vero in religijo

20. 12. 2023

V času našega bivanja se srečujemo z mnogimi prelomnicami, ki odražajo zapletenost naših življenj in sovpadejo z bolj ali manj ukoreninjenimi šegami, navadami in obredi ter duhovnimi prepričanji. Ta kompleksna vez med običaji in duhovnostjo odpira vprašanja o vplivu življenjskih prelomnic na nas, s tem pa na našo družbo, zato vedno znova premišljujemo o razmerju med tradicijo in sodobnostjo. Kaj to pomeni za nas danes, pa v oddaji Sveto in svet.

Sveto in svet Karitas v letu velikih humanitarnih izzivov

15. 11. 2023

Zaradi vedno boljše informiranosti se zdi, da z vsako novo krizo hitreje pozabimo prejšnjo. Koronavirusno bolezen je na naslovnicah čez noč zamenjala vojna v Ukrajini, pozornost ji je v zadnjem mesecu ukradel spopad na Bližnjem Vzhodu. Roko pozornosti so si podajale naravne nesreče: potres v Maroku, poplave v Libiji. V živo so nas prizadele ujme v Sloveniji. Julijskemu vetru in toči so sledile avgustovske poplave, ko smo začutili, kako krhka in minljiva ter pogosto navidezna je naša varnost. Nemir v naša srca prinašajo številke o ilegalnih migrantih, o vedno večji draginji in ohlajanju gospodarstva. O tem, kako na vse to odgovarjajo v Karitas se bomo, natanko teden dni pred 33. dobrodelnim koncertom Klic dobrote, pogovarjali v tokratni oddaji Sveto in svet.

Sveto in svet Vodenje (v) skupnosti

18. 10. 2023

Kakovostno vodenje verske skupnosti je bistvenega pomena za negovanje duhovnosti, spodbujanje zaupanja in krepitev občutka pripadnosti, pa tudi za zagotavljanje dolgoročne vitalnosti skupnosti in njenega pozitivnega vpliva na posameznike in svet. Kdaj pa je voditelj dober, kako se učinkovitost vodenja kaže v kriznih trenutkih in zakaj ni dovolj, da skupnost povezuje le Božja beseda?

Sveto in svet Moje življenje, moja smrt, moja odločitev - pomisleki o evtanaziji

20. 9. 2023

Ob predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se odpirajo številna filozofska, sociološka, etična, zdravstvena in verska vprašanja o našem odnosu do življenja in zlasti umiranja. V oddaji bomo pogledali, kakšni so razlogi za to, da se moramo o teh vprašanjih sploh pogovarjati, kako dojemamo svetost življenja, kakšno mesto dajemo človekovi svobodi, ter kaj delamo kot družba, da bosta tudi staranje in hudo trpljenje znosna in humana.

Sveto in svet 60. obletnica smrti škofa Antona Vovka

21. 6. 2023

Svetniški kandidat škof Anton Vovk je vodil ljubljansko škofijo v zahtevnih letih po drugi svetovni vojni. Pod njegovim vodstvom je Cerkvi kljub napadom in oviram uspelo ohraniti avtonomijo in je partijski strukturi nudila edino alternativo. Vrhunec napadov na škofa Vovka je bil poskus zažiga, 20. januarja 1952, na železniški postaji v Novem mestu. Mnogi verniki so v njem že takrat prepoznali mučenca za vero, za mnoge pa je še danes simbol pokončnosti, neomajnosti in kljubovanja.

Sveto in svet Ženske in duhovnost

17. 5. 2023

Ali ženske bolj ali manj ali samo na drugačen način doživljamo duhovnost in ponotranjimo vero? Kako in ali sploh osebna izkušnja ženskosti oblikuje duhovna prepričanja in prakse ter ali ima sodobna ženska, pogosto v različnih življenjskih vlogah in s številnimi odgovornostmi, sploh prostor in čas za razvoj osebne duhovnosti? O tem se bomo pogovarjale – da, tokrat same ženske – v oddaji Sveto in svet.

Sveto in svet Moška duhovnost

19. 4. 2023

Še vedno je pogost stereotip, da je v Cerkvi duhovnost domena posvečenih, duhovnikov in redovnikov. Ti, po prepričanju mnogih, skrbijo predvsem za duhovne potrebe žensk in otrok, medtem ko je »duhovnost« mož skrčena na fizična opravila okoli cerkve. Pred 15 leti se je začelo tudi v Sloveniji prebujati zavedanje, da je moški že po krstu poklican, da je družinski duhovni vodja, deležen duhovniške, kraljevske in preroške službe. V tem času so nastale številne skupine mož, ki gojijo moško duhovnost, se odpravljajo na odmike za moške, moškost preizkušajo v divjini in se učijo, da so Božji sinovi, med seboj pa bratje.

Sveto in svet Duhovna in verska oskrba starejših

15. 3. 2023

Duhovna in verska oskrba starejših je pomemben, a vendarle dostikrat nekoliko spregledan del skrbi za starejše. Z leti postaja tudi naše telo vse bolj utrujeno in bolno, zato se zlahka ujamemo v skrb za predvsem telesni del življenja, čeprav kaže, da je duhovna oskrba – morda s staranjem toliko bolj – ključnega pomena. Pomaga nam lahko pri spopadanju z izzivi staranja, iskanju smisla življenja in ohranjanju dobrega duševnega zdravja, hkrati pa daje občutek socialne podpore in povezanosti. O vlogi in izzivih sodobne duhovne in verske oskrbe se bomo tokrat pogovarjali v oddaji Sveto in svet.

Sveto in svet Podatki o vernosti v Katoliški cerkvi na Slovenskem – razlogi za zaskrbljenost ali za upanje?

15. 2. 2023

Življenje katoliških vernikov je v zadnjih letih poleg procesov sekularizacije, individualizacije ter prevladujoče potrošniške miselnosti dodatno prizadela koronavirusna bolezen. Kot so pokazali podatki v Letnem poročilu Katoliške cerkve na Slovenskem za leto 2022, se to kaže tudi v upadu in spremembah verskega življenja. O cerkvenih in družbenih razlogih za trenutno stanje ter o viziji, ki jo nakazuje sinoda o sinodalnosti, pa v tokratni oddaji Sveto in svet

Sveto in svet Kako se bo v zgodovino zapisal zaslužni papež Benedikt XVI.?

18. 1. 2023

V začetku leta je predvsem Katoliško cerkev, na svoj način pa tudi drugače verujoče in neverujoče, zaznamovala smrt zaslužnega papeža Benedikta XVI. Sodobniki ga po večini opisujejo z izbranimi besedami, ne manjka pa niti kritik njegovega službovanja. Njegova življenjska pot je bila tako rekoč že od zgodnje mladosti do častitljive starosti prežeta z veseljem nad katoliško vero. O tem, kako se bo njegovo ime zapisalo v zgodovino, se bomo tokrat pogovarjali tudi mi v oddaji Sveto in svet.

Sveto in svet Jezus v meni

21. 12. 2022

Krščanstvo ni religija ali ideologija, temveč je v njegovem središču osebni odnos z osebo Jezusa Kristusa. Ta se človeku razodeva po Svetem pismu in zakramentih, včasih pa ubira presenetljive in komaj verjetne poti. V tokratni oddaji bomo gostili ljudi, ki niso bili vzgojeni v krščanskem duhu, vendar so se v svojem življenju srečali z Jezusom in se spreobrnili. Kako se je v njihovem življenju rodil Jezus in kaj pomeni hoditi za njim, pa v oddaji Sveto in svet.

Sveto in svet Lahko s čuječnostjo spremenimo svet?

16. 11. 2022

Čeprav nas sodobnost sili k hitenju in individualizmu, vse več ljudi spoznava, da tak način življenja ne prinaša zdravja in miru ter da je s spremembami, četudi čisto majhnimi, treba začeti pri sebi. Delni odgovor se morda skriva v čuječnosti kot načinu zavedanja lastnega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ali res gre za veščino, ki se jo lahko naučimo, kakšno duhovno podstat ima čuječnost in ali res lahko s čuječnostjo spremenimo ne samo sebe, ampak svet, pa bomo skušali odgovoriti v tokratni oddaji Sveto in svet.

Sveto in svet Svetost življenja

19. 10. 2022

1. oktobra je potekal v Ljubljani že četrti pohod za življenje z geslom Enakopravni pred rojstvom, od 2. do 9. oktobra pa tudi Teden za življenje z naslovom Ne zavrzi življenja. Ob obeh dogodkih se zastavlja vrsta vprašanj o tem, kaj je življenje, kdaj se začne in kako konča, kdo ima pravico odločati o njegovem začetku in koncu … Še posebej pomembno vprašanje pa je, zakaj imamo v družbi tako različne poglede na življenje. Več o tem v oddaji Sveto in svet z naslovom Svetost življenja.

Sveto in svet Prihodnost kateheze

21. 9. 2022

Šolske knjige in zvezki so že dobili prve označbe in zapiske, obenem pa so marsikje oživele tudi veroučne učilnice in okolice župnišč. Del pastoralne dejavnosti v Katoliški cerkvi je namreč tudi poučevanje o verskih vprašanjih ali kateheza. To ni le podajanje religijskega znanja, saj naj bi kateheza pomagala oblikovati posameznika za življenje po veri, pri tem pa je nevarnost, da postane le ena od obšolskih dejavnosti, velika. Kakšna naj bi bila sodobna kateheza, zakaj je smiselna in kakšna je njena prihodnost?

Sveto in svet 80-letnica smrti dr. Lamberta Ehrlicha

15. 6. 2022

Življenje in delo katoliškega duhovnika in profesorja Lamberta Ehrlicha, ki ga je leta 1942 ubil atentator varnostnoobveščevalne službe komunistov, sproža močno nasprotujoče si interpretacije dogodkov iz obdobja druge svetovne vojne. Za nekatere izdajalec in človek, ki ne zasluži groba, za druge prerok in svetniški lik, ki je tlakoval pot do slovenske samostojnosti. Več o njem v oddaji Sveto in svet.

Sveto in svet O milosti

18. 5. 2022

Kaj je to milost? Na na videz zelo preprosto vprašanje lahko pogledamo z različnih vidikov. Religije opredeljujejo božjo milost predvsem kot »nezasluženo naklonjenost Boga do posameznika ali skupine ljudi«. Je torej milost le razmerje med Bogom ali višjo silo na eni in človekom na drugi strani ali pa lahko ureja tudi odnose med nami? Kako pa je z milostjo v praksi? Jo znamo opaziti in živeti? Tokrat se bomo v oddaji Sveto in svet pogovarjali o milosti.

Sveto in svet Sveto in svet

13. 4. 2022

Gosta tokratne oddaje Sveto in svet bosta nadškofa metropolita, ljubljanski, Stanislav Zore, in mariborski, Alojzij Cvikl. Spregovorila bosta o razmerah v Katoliški cerkvi na Slovenskem, o dejavni ljubezni, ki se odziva na stisko ljudi v Ukrajini, o prehojeni sinodalni poti, o pomenu nove konstitucije Praedicate Evangelium in o pričakovanju ter upanju, ki ga kristjanom in vsem ljudem dobre volje prinaša velika noč.

Sveto in svet O čem govorimo, ko govorimo o miru

16. 3. 2022

Čeprav kot družba slutimo, da je mir pomemben, se razsežnosti te vrednote zavemo šele, ko naša življenja zajame stres, nestrpnost, razburjenje in celo vojna. O čem torej govorimo, ko govorimo o miru?

Stran 1 od 8
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov