Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Slovenski magazin - Arhiv

Slovenski magazin Slovenski magazin

11. 6. 2021

V vasici Škrbina na Krasu stoji znamenita hiša, v kateri je ustvarjal eden najpomembnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja, Lojze Spacal. Oblikovalka stekla Maja Zaplotnik se pri svojem ustvarjanju prepušča barvni raznolikosti, prepustnosti, odboju ali razpršenost svetlob tega krhkega materiala. Na strmem hribu, ki se dviga nad starim delom mesta Lendava, stoji star Lendavski grad. Danes živi v gradu pestra muzejska in galerijska dejavnost. Golica je vrh v zahodnih Karavankah, katere poljane se vsako pomlad odenejo v belino skrivnostnih ključavnic, kot narcisam pravijo domačini. Vsako poletje na kočevskem zaživi Kočevsko ali Rudniško jezero. Redki obiskovalci jezera pa vedo, da je bilo Kočevje nekoč tudi rudarsko mesto.

Slovenski magazin Kočevsko jezero

11. 6. 2021

Kočevje je bilo nekoč tesno povezano z rudarstvom in posledica tega je tudi danes polno življenja Kočevsko ali Rudniško jezero.

Slovenski magazin Golica

11. 6. 2021

Vsako pomlad, ko so vrhovi okoliških gora še odeti v sneg, pobočja pa že ozelenela, se poljane pod Golico odanejo v belino nežnih narcis.

Slovenski magazin Lendavski grad

11. 6. 2021

Skozi stoletja je bila vloga Lendavskega gradu zelo velika, na njegovem mestu pa naj bi že v 10. stoletju stala utrdba.

Slovenski magazin Maja Zaplotnik

11. 6. 2021

Oblikovalka stekla Maja Zaplotnik se je čudovitemu svetu stekla zapisala na številne različne izrazne načine.

Slovenski magazin Spacalova kraška hiša

11. 6. 2021

V vasici Škrbina na Krasu stoji znamenita hiša, v kateri je ustvarjal eden najpomembnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja, Lojze Spacal.

Slovenski magazin Slovenski magazin

28. 5. 2021

V Radovljici je pred nekaj leti dobil svoje mesto prvi Lekarniški in alkimistični muzej v Sloveniji. Tradiciji in preteklosti se je na svoj način zapisala tudi plesalka, koreografinja in gledališka ustvarjalka Maša Kagao Knez. Manouche ali Gypsy jazz je zvrst glasbe 30. let prejšnjega stoletjaV Sloveniji je retromanijo elektro gypsy swinga povzročil kitarski virtuoz Robert Pikl z zasedbo Manouche. Atelje akademske slikarke Anemari Hrup je poln svežih barv in motivov rastlin, ki pripovedujejo še neko drugo zgodbo – zgodbo o reševanju zapuščenih rastlin. Na krožni poti Tolminskih korit lahko obiskovalci doživijo veliko zanimvosti neukročene narave, ena teh je tudi skrivnost, povezana s slovitim Dantejem.

Slovenski magazin Tolminska korita

28. 5. 2021

Tolminska korita veljajo za najnižjo in eno najlepših vstopnih točk v Triglavski narodni park.

Slovenski magazin Anamari Hrup

28. 5. 2021

Slikarka Anamari Hrup poleg umetnosti ljubi tudi naravo, zato stremi k temu, da je naš planet treba rešiti pred uničenjem.

Slovenski magazin Manouche

28. 5. 2021

V Sloveniji je retromanijo elektro-gypsy swinga povzročil kitarski virtuoz Robert Pikl z zasedbo Manouche.

Slovenski magazin Maša Kagao Knez

28. 5. 2021

Z umetniškim izrazom plesalka, koreografinja in gledališka ustvarjalka Maša Kagao Knez vzpostavlja prav poseben odnos s tradicijo in kulturo.

Slovenski magazin Lekarniški in alkimistični muzej

28. 5. 2021

Bogata zbirka nas popelje po več ko 2000 let dolgi poti zdravilstva.

Slovenski magazin Sirarski muzej Kobarid

14. 5. 2021

Zgodbo o bogati tradiciji pašništva in sirarstva pripoveduje kobariški Sirarski muzej.

Slovenski magazin Slovenski magazin

14. 5. 2021

Tokrat v Slovenskem magazinu predstavljamo Zoro Stančič, eno najpomembnejših slovenskih grafičark, katere ustvarjanje sodobnih hibridnih podob prestopa meje grafičnega medija in se vpisujejo v širok bazen sodobne vizualne umetnosti. Nato smo vstopili v park Tivoli, ki je s svojo neokrnjeno naravo del 460 hektarjev velikega krajinskega parka. Glavna promenada, ki vodi iz mesta do Tivolskega gradu, je delo slovitega Jožeta Plečnika. Plečnik pa je pomembno zaznamoval tudi življenje in delo Mirana Kambiča, arhitekta, ki je svoje znanje – arhitekturo – združil s svojo ljubeznijo – fotografijo. Arhitekturni dosežki so velikokrat prav poseben izziv svetovno znani akrobatski skupini Dunking Devils, ki je v desetih letih izvedla več kot 2000 nastopov v 50 državah sveta. Začetek poletja pa naznanja zvonjenje kravjih zvoncev v osrčju Julijcev in dolini smaragdne Soče. Zgodbo o bogati tradiciji pašništva in sirarstva na teh planinah nam pripoveduje kobariški Sirarski muzej.

Slovenski magazin Dunking devils

14. 5. 2021

Več kot 2000 dih jemajočih nastopov v 10 letih v 50 državah sveta.

Slovenski magazin Miran Kambič

14. 5. 2021

Arhitekt Miran Kambič je svoje znanje – arhitekturo – združil s svojo ljubeznijo – fotografijo.

Slovenski magazin Tivoli

14. 5. 2021

Tivoli je s svojo neokrnjeno naravo del 460 hektarjev velikega krajinskega parka.

Slovenski magazin Zora Stančič

14. 5. 2021

Sodobne hibridne podobe Zore Stančič prestopajo meje grafičnega medija in se vpisujejo v širok bazen sodobne vizualne umetnosti.

Slovenski magazin Gušti

30. 4. 2021

»Glasba je napad na čustva. Kako bi sicer pripravil množico, da z rokami v zraku kričijo refren komada priljubljenega benda?"

Slovenski magazin Slovenski magazin

30. 4. 2021

Sredi Ljubljane stoji Glanzeva stavba, kjer domuje slovenski parlament. Hram demokracije, kjer se je oblikovala slovenska zgodovina, danes velja za pomemben del slovenske kulturne dediščine. Iz Ljubljane pa prihaja tudi Zvonko Drobnič, ki se je pred pol stoletja učil steklopihaštva. Takrat si seveda ni niti predstavljal, da bo ta poklic nekoč izumrl. Danes je eden zadnjih, ki pihajo laboratorijsko steklo na odprtem ognju. Slovenski izraz kras je postal sinonim za pokrajine z značilnimi kraškimi pojavi po vsem svetu. Notranjski muzej v Postojni se v svoji 70 letni tradiciji ponaša s pomembno vlogo raziskovalca in čuvaja bogate slovenske kraške dediščine. Na Slovenskem pa je zelo bogata tudi čebelarska tradicija. Med znamenite posebnosti sodijo poslikane panjske končnice. Na Bovškem njihove replike izdeluje Tomislav Rene Čopi. Na koncu pa v oddaji predstavimo še kitarista in skladatelja Miha Guština Guštija: »Glasba je napad na čustva. Kako bi sicer pripravil množico, da z rokami v zraku kričijo refren komada priljubljenega benda? Nenazadnje so v vojnah uporabljali boben, da je dvigoval adrenalin.«

Stran 1 od 23
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov