Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

Slovenski magazin Jama pod Babjim zobom

24. 1. 2023

Ena najstarejših jam v Sloveniji leži pod istoimensko skalno škrbino, na tisoč metrih nadmorske višine.

Slovenski magazin Slovenski magazin

24. 1. 2023

Oblikovalka Eva Kancler je našla svoj ustvarjalni izraz v lesenih hiškah za punčke. Te so kakor prave hiše – z miniaturnimi kuhinjami, kopalnicami, sobicami, blazinicami in umivalnički. Pri izdelovanju lesenih hišk daje prednost naravnim materialom, kot sta bombaž in filc. Pri oblikovanju pa lahko sodelujejo starši in otroci z vsega sveta. Rokodelec in umetnik Ivan Najger najde ves svoj navdih in material za svoje lesene izdelke nenavadnih oblik v naravi – v notranjskih gozdovih pri Cerknici. Les ga spremlja že vse življenje. Vsak kos lesa – privlačen, nenavaden in vseh vrst – postane pod njegovimi prsti unikaten izdelek: skleda, pladenj, včasih pa iz nenavadne korenine na koncu zaživi prava skulptura. V središču Ljubljane ima svoje prostore prav poseben muzej – Muzej bančništva – Bankarium. V zgradbi, v kateri od leta 1905 neprekinjeno posluje najstarejša slovenska delujoča bančna poslovalnica, je prikazana bančna dediščina – vse od njenih začetkov s Kranjsko hranilnico do danes. V vaseh med Škofjo Loko in Kranjem so iz konjske žime 400 let izdelovali barvita dna za sita, ki so jih izvažali po vsem svetu. To staro obrt, ki je že povsem izumrla, danes spet oživljajo. Jama pod Babjim zobom je ena najstarejših v Sloveniji. Leži pod istoimensko skalno škrbino, na tisoč metrih nadmorske višine, in je zato težje dostopna. Krasijo jo lepe kapniške tvorbe, med njimi veliki kalcitni kristali in polžasto zaviti kapniki helektiti, ki so v Sloveniji, pa tudi drugod, zelo redki.

Slovenski magazin Sitarstvo

24. 1. 2023

V vaseh med Škofjo Loko in Kranjem so iz konjske žime 400 let izdelovali barvita dna za sita, ki so jih izvažali po vsem svetu. To staro obrt, ki je že povsem izumrla, danes spet oživljajo.

Slovenski magazin Muzej bančništva – Bankarium

24. 1. 2023

V zgradbi, v kateri od leta 1905 neprekinjeno posluje najstarejša slovenska delujoča bančna poslovalnica, je prikazana bančna dediščina – vse od njenih začetkov s Kranjsko hranilnico do danes.

Slovenski magazin Ivan Najger

24. 1. 2023

Rokodelec in umetnik Ivan Najger najde ves svoj navdih in material za svoje lesene izdelke nenavadnih oblik v naravi – v notranjskih gozdovih pri Cerknici.

Slovenski magazin Eva Kancler

24. 1. 2023

Oblikovalka Eva Kancler je našla svoj ustvarjalni izraz v lesenih hiškah za punčke.

Slovenski magazin Ana Pupedan

10. 1. 2023

V Pivki je pred tremi desetletji začela pisati svojo uspešno pot znana glasbena skupina Ana Pupedan.

Slovenski magazin Slovenski magazin

10. 1. 2023

Marko Drpić se posveča raziskovanju zgodovine tiska, kaligrafiji v različnih materialih, tiskarskih strojev in opreme, ki jo že dolgo časa zbira. Na razvoj in nastanek tiska gleda skozi različne oči: jezikoslovne, grafične, zgodovinske in bibliotekarske. Leta 1869 je bila ustanovljena prva požarna obramba na Slovenskem. Sto let pozneje pa je v starem mestnem jedru Metlike zaživel Slovenski gasilski muzej. V dveh stavbah tik ob gradu se razprostre dediščina slovenskega gasilstva. Sredi Ljubljane je prav posebna kmetija. Posebna zato, ker tu skrbno razvijajo posebno dejavnost – urbano gobarjenje. V Gobnjaku, kot je kmetiji ime, gojijo izbrane in medicinske gobe, velik pomen pa dajejo tudi trajnostnemu načinu kmetijstva. Zbirateljstvo je gotovo prav posebna strast. Ivan Jurjevič je za predmet svojega občudovanja izbral nekaj prav nenavadnega. Nekaj, kar nas mnoge vrne v čas otroštva. Verjetno ga skoraj ni med nami, ki ne bi kdaj imeli Pez bonbonov in figurice, v katero smo jih lepo zložili Pred tremi desetletji je v Pivki začela pisati svojo uspešno pot znana glasbena skupina Ana Pupedan. Člani skupine svojo glasbo označujejo za nekakšno fuzijo različnih glasbenih vplivov, temelj vsega pa je rock. Njihova značilnost je tudi pogosta uporaba pristnega pivškega narečja.

Slovenski magazin Ivan Jurjevič

10. 1. 2023

Za predmet svojega zbirateljstva, občudovanja je izbral nekaj prav nenavadnega. Nekaj, kar nas mnoge vrne v čas otroštva – Pez figurice.

Slovenski magazin Gobnjak

10. 1. 2023

Na kmetiji sredi Ljubljane skrbno razvijajo prav posebno dejavnost – urbano gobarjenje.

Slovenski magazin Slovenski gasilski muzej

10. 1. 2023

V dveh stavbah sredi Metlike se razprostira dediščina slovenskega gasilstva.

Slovenski magazin Marko Drpić

10. 1. 2023

TipoRenesansa je zgodba o ljubezni do tiska in o ponovnem oživljanju tiskarske tehnike.

Slovenski magazin Čar igrač

20. 12. 2022

Stanovanje Tatjane Bensa skriva bogato zbirko različnih igrač z vsega sveta.

Slovenski magazin Slovenski magazin

20. 12. 2022

Prostor in čas sta dimenziji, ki ju akademska slikarka Klementina Golija vedno znova lovi in prenaša na svoje platno. Črna, ekspresivna risba znotraj slike je nekakšen njen podpis. Pojavil se je že takrat, ko je šele vstopala v svet umetnosti. Feri Lainšček je eden najbolj branih in tudi prevajanih slovenskih pisateljev. Njegova številna dela so bila tudi filmsko upodobljena. Prekmurski ljudje, njihovo življenje in navade, pa tudi prekmurska mitologija so zelo pogost motiv njegovih romanov, za katere je prejel veliko literarnih nagrad. Načrtovanje postavitve novih orgel v koprski stolnici je trajalo več desetletij. Točno 500 let po tem, ko je bil zapisan prvi podatek o orglah v Kopru, so leta 2021 zadonele nove sodobne simfonične orgle. Vrhunski inštrument, ki omogoča interpretacijo celotne orgelske literature, prihaja iz Švice. Kurnikova hiša v Tržiču je danes muzej. V 19. stoletju so tukaj živele generacije kolarjev. Izdelovali in popravljali so vozove ter orodja. Janez Pergar, eden zadnjih izučenih slovenskih kolarjev, še vedno rad predstavi svoj poklic kot kulturno dediščino. Tatjana Bensa je strastna zbirateljica različnih igrač, ki jih je zbirala po vsem svetu. Z možem sta namreč velika popotnika. Njena zbirka je zelo bogata in raznovrstna, priča pa tudi o bistvu zbirateljstva. »Kako ljubim ta drobna veselja! Celo strokovnjaki pravijo, da strastni zbiralci živijo dlje,« pravi zbirateljica.

Slovenski magazin Kolarstvo

20. 12. 2022

Kolarstvo je stara obrt izdelovanja in popravila vozov. Do danes je že skoraj povsem utonilo v pozabo.

Slovenski magazin Orgle v koprski stolnici

20. 12. 2022

Pol stoletja po tem, ko je bil zapisan prvi podatek o orglah v Kopru, so leta 2021 zadonele nove simfonične orgle.

Slovenski magazin Feri Lainšček

20. 12. 2022

Prekmurje, prekmurski ljudje, njihovo življenje in navade so pogost motiv enega najbolj branih in prevajanih slovenskih pisateljev.

Slovenski magazin Klementina Golija

20. 12. 2022

Likovni svet akademske slikarke je zelo samosvoj že od samih začetkov njenega vstopa vanj.

Slovenski magazin Kraški ovčar

6. 12. 2022

Edina mednarodno priznana slovenska avtohtona pasma psov.

Slovenski magazin Slovenski magazin

6. 12. 2022

Teja Hlačer je lončarka mlajše generacije, ki s svojim delom ohranja in širi starodavno in nekoč najbolj razširjeno tradicijo na slovenskih tleh. Tri cerkve, imenovane Tri fare, v vasi Rosalnice pri Metliki, tik ob slovensko-hrvaški meji, spadajo med največje umetnostne spomenike Bele krajine. V osnovi so bile gotske, pozneje pa so doživele veliko prezidav. Soteska Mlačca pri Mojstrani se v zimskem času spremeni v pravo zimsko kraljestvo, v katerem potekajo različni kulturni in športni dogodki. Ledno plezanje, žive jaslice, pravljična bitja, vse to zaživi kratek čas v mrazu in ledu. V Sloveniji so do zdaj odkrili že več kot 12 tisoč podzemeljskih jam. Vsako leto jamarji odkrijejo še kakih sto novih. Posebno mesto pripada Vilenici, ki je najstarejša turistična jama v Evropi, saj jo obiskujejo že vse od sredine 17. stoletja. Kraški ovčar je priznana slovenska avtohtona pasma psov. Prvotno je bil to pastirski pes, ki je varoval črede pred volkovi. Pastirsko vlogo je izgubil z zmanjšanjem reje drobnice v prvi polovici prejšnjega stoletja in je danes predvsem družinski pes.

Stran 1 od 29
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov