"Edina stvar, ki korporacijam preprečuje, da bi našo hrano spreminjala v neobdelane kemikalije, je sistem čaščenja hrane in malih pridelovalcev," meni zvezdnica. Foto: Facebook/ATTN:
You food's roots
V petih oddajah je zvezdnica naslovila teme, kot so prekomeren ribolov, kaj je v (zapakiranem) kruhu, razlike med organsko in neorgansko pridelano hrano, alternative mesa in kolikšno pot naredi hrana, ki jo kupimo v supermarketu. Foto: Facebook/ATTN:

Zooey Deschanel, ime televizijske serije New Girl, se je skupaj z možem Jacobom Pechenikom v sodelovanju z ameriškim ATTN lotila projekta ozaveščanja o pridelavi hrane. Your food's roots (Korenine vaše hrane) ozavešča o tem, od kod pride hrana, ki jo najdejo na ameriških trgovskih policah.

Zooey in Jacob sta se projekta in ozaveščanja lotila po tem, ko sta ob rojstvu prvega otroka začela izvoru hrane posvečati več pozornosti, a sta imela težave pri iskanju, od kod hrana prihaja. Po nadaljnjem raziskovanju pa sta šokirana ugotovila, da je le štiri odstotke hrane iz organske proizvodnje, preostalih 96 odstotkov pa industrializirane, je povedala za PEOPLE. Zato sta z možem zagnala organizacijo The Farm Project, ki je pet dokumentarnih serij o koreninah hrane tudi financirala.

Sodelovanje med Zooey in ATTN Media se osredotoča na ponovno povezovanje ljudi s hrano, ki jo uživajo. Serija gledalce izobražuje o trajnostnem načinu življenja, ki manj obremenjuje tudi naravne vire zemlje. Precejšen del projektnega ozaveščanja je o tem, kako je prehranska industrija spremenila kakovost hrane in vplivala na to, da še nikoli v zgodovini nismo vedeli manj o hrani, ki jo jemo, kot danes, saj so industrializirani procesi proizvodnjo premaknili stran od naših oči.

Zooey v seriji potuje in poizveduje o tem, od kod prihaja ameriška hrana, pri tem pa predstavlja tudi pobude, ki prepletajo sodobno znanje in stare pridelovalce ter hrano spet povezujejo z ljudmi in zemljo. Po drugi strani pa bodo gledalci dobili natančen in oseben pogled na hrano, ki je ne samo zaužijemo, ampak tisto, kar jemo, vpliva tudi na zemljo, pravijo ustvarjalci.

Your Food's Roots Episode 1 from Nn Gg on Vimeo.