Nizozemska ima v EU poleg Portugalske najnižji odstotek mladih kmetov Foto: Wikipedia/Familypedia
Nizozemska ima v EU poleg Portugalske najnižji odstotek mladih kmetov Foto: Wikipedia/Familypedia

Nizozemska je postala druga največja izvoznica hrane na svetu. Ob tem so za 90 odstotkov znižali porabo vode in skoraj povsem ustavili uporabo pesticidov, za preseganje izzivov v kmetijstvu pa združujejo znanost in tehnologijo, poroča World Economic Forum.

Brezpilotne letalnike uporabljajo za nadziranje nasadov krompirja in čebule, pri tem pa ustvarijo skoraj dvojni presežek pridelka svetovnega povprečja. Velika območja po državi so pokrita z rastlinjaki, v katerih pridelajo nadpovprečen pridelek sadja in zelenjave. Tako je Nizozemska postala največja izvoznica paradižnika, čilija in kumaric na svetu.

Gosto poseljena država je razmeroma majhna, v primerjavi z največjo izvoznico hrane na svetu, ZDA, je 270-krat manjša. Več kot 140 držav je že prevzelo nizozemske metode pridelovanja hrane, med njimi Kitajska, Indija, Mehika, Brazilija, Gana in Etiopija, strokovnjaki pa menijo, da bi z njihovo metodo v prihodnosti lahko prehranili svet, dodaja National Geographic.

Nizozemska ima v EU poleg Portugalske najnižji odstotek mladih kmetov, mlajših od 35 let, vendar so glede na anketo, ki jo je izvedla Evropska komisija, nizozemski mladi kmetje optimistični, čeprav tudi oni, tako kot v drugih evropskih državah, nimajo lahkega dostopa do zemljišč za najem, piše v poročilu. Njihova večinska dejavnost je pašna živinoreja, ki ji sledijo poljski pridelki. Več kot 75 odstotkov anketiranih ima visoko stopnjo izobrazbe, evropske subvencije pa bolj namenjajo razvijanju finančnih in vodstvenih sposobnosti kot marketingu.