Upravljanje tveganj od mladih kmetov zahteva inovativne rešitve, pravi CEJA. Foto: MMC RTV SLO/CEJA
Upravljanje tveganj od mladih kmetov zahteva inovativne rešitve, pravi CEJA. Foto: MMC RTV SLO/CEJA

Ob neformalnem srečanju ministrov EU za kmetijstvo in ribištvo v Talinu v Estoniji v začetku septembra je Jannes Maes, predsednik Evropskega sveta mladih kmetov (CEJA), predstavil predloge za dopolnitev Skupne kmetijske politike za mlade kmete.

»Mladi kmetje, ki so se s svojimi dejavnostmi že uveljavili kot novi udeleženci tega sektorja, niso izpostavljeni samo lokalnim tveganjem, povezanim s kmetijstvom, temveč tudi globalnim tveganjem, odvisnim od ponudbe in povpraševanja na hitro spreminjajočih se svetovnih trgih,« je ob dogodku v izjavi za javnost dejal Maes.

Dodal je, da upravljanje tveganj zahteva inovativne rešitve, kot je dostop do zanesljivih, visokokakovostnih informacij o tržnih razmerah in orodjih, ki mladim kmetom omogočajo upravljanje lastnih tveganj. V dopolnitvah, ki jih k dokumentu Skupne kmetijske politike za mlade kmete predlaga CEJA, poudarja večjo potrebo po varnostni mreži EU za pokrivanje podnebnih, sanitarnih in gospodarskih tveganj, izboljšanje zakonodaje o kritju zavarovanj, ambiciozno uporabo obstoječih in novih ukrepov, ki mladim kmetom zagotavljajo posojila in bančne garancije ter izboljšanje okvira trgov za preusmeritev tveganja.

Med najnujnejšimi ukrepi vidijo vzpostavitev krizne rezerve za zagotovitev dostojne varnostne mreže za kmete in proizvodnjo hrane. To bi se financiralo iz proračunskih presežkov EU in ne z neposrednimi plačili, ki bi jih bilo mogoče uporabiti kot orodje za obvladovanje tveganj in so sredstvo za doseganje ciljev politike, kar ustvarja dodatno trajnost na okoljski, socialni in gospodarski ravni.
Vsi ukrepi morajo podpirati le aktivne, profesionalne kmete, Skupna kmetijska politika pa mora še posebej zagotoviti preživetje družinskih kmetij po vsej EU, je še dodal predsednik evropske organizacije, ki združuje dva milijona mladih kmetov iz vse Evrope.