Devet mladih evropskih kmetov je od 6. do 17. novembra 2017 v okviru projekta EU-Kitajska za krepitev zmogljivosti mladih poklicnih kmetov in kmetijskih strokovnjakov obiskalo Kitajsko. Foto: Reuters
Devet mladih evropskih kmetov je od 6. do 17. novembra 2017 v okviru projekta EU-Kitajska za krepitev zmogljivosti mladih poklicnih kmetov in kmetijskih strokovnjakov obiskalo Kitajsko. Foto: Reuters

V skoraj dveh tednih v Pekingu in južni provinci Guangdong so mladi kmetje iz EU izvedeli več o kitajskem kmetijstvu, obiskanih kmetijah in demonstracijskih centrih. Navdušili so jih z najsodobnejšimi demonstracijskimi in raziskovalnimi centri ter podjetji za predelavo hrane, saj so opremljeni s sodobno tehnologijo, osebje se usposablja na Kitajskem in v tujini, pred sabo pa vidijo izjemne možnosti za rast. Prav tako so trendi, ki jih v EU opazujemo v zadnjih letih, kot so e-trgovina kmetijskih proizvodov, kmetijsko podprto kmetijstvo, ekološka pridelava, geografske označbe, sledljivost in podobno, enako pomembni in pogosti na Kitajskem, so povedali mladi evropski kmetovalci po vrnitvi. »Gospodarski in tehnološki razvoj sta impresivna in se nadaljujeta v prihodnost, s populacijo, ki je trikrat večja kot v Evropi. Tudi velikost kmetij je večja: kitajska kmetija v povprečju meri 1 mu, kar je približno 1/15 hektarja, vendar je bila večina kmetij, ki smo jih obiskali, veliko večja, do 60 do 100 hektarjev, obstajajo pa nasadi čaja, ki imajo tisoč hektarjev ali več,« je za Evropsko komisijo povedal eden izmed udeležencev, ki se po obisku bolj zaveda tudi, kako prodorna je globalna konkurenca v kmetijstvu.

Mladi kitajski kmetje bodo evropsko kmetijstvo in iniciative raziskovali junija, udeležili pa se bodo tudi dveh študijskih izletov, na katerih bodo odkrivali, kako se v Evropi spopadamo s kmetijskimi vprašanji. Na obeh študijskih izmenjavah mladi kmetje spoznavajo tudi raznovrstnost poljščin, inovacije v kmetijstvu, varstvo okolja in se ukvarjajo z vprašanjem staranja kmetov, so zapisali na ChinaDaily.

Program, ki sta ga Evropska unija in Kitajska sprejeli aprila 2017, je rezultat skupnega dela od leta 2012, s poudarkom na trajnostnih kmetijskih tehnikah in okoljskih praksah. Program sofinancirata Kitajska in EU. Končna priporočila bodo objavljena na konferenci, ki bo potekala v azijski državi konec leta 2018 in na kateri bodo pregledali analize in priporočila programa. Ob sprejetju programa pa so na NewEurope poročali, da bodo tudi izkušnje mladih udeležencev prevedene v priporočila za kmetijsko in podeželsko skupnost ter za politične pristojnosti v EU in na Kitajskem.