Film Conservation Generation dokumentira resničnost kmetovanja na sušnih območjih na zahodu ZDA in lovi sliko  mladih kmetov ter njihovih strategij ob spreminjajočem se podnebju. Foto: Zasebni arhiv/Food and Fibers project
Film Conservation Generation dokumentira resničnost kmetovanja na sušnih območjih na zahodu ZDA in lovi sliko mladih kmetov ter njihovih strategij ob spreminjajočem se podnebju. Foto: Zasebni arhiv/Food and Fibers project

V zadnjem desetletju je suša stalnica za kmete v zahodnem delu ZDA, zaradi česar je delo s pomanjkanjem vode tam postalo nekaj običajnega. Poročilo Urada za obvladovanje notranjih zadev napoveduje, da bo do leta 2050 ogromno območje reke Kolorado, ki zagotavlja vodo za sedem zveznih držav in približno 40 milijonov ljudi, doživelo pomanjkanje vode megalomanskih razsežnosti.

Izsuševanje Kolorada je posebna grožnja zaradi velikanske množice ljudi, ki dobivajo vodo iz te reke, toda to območje je eno izmed številnih po svetu, kjer voda izginja, posledice suše pa poslabšujejo še podnebne spremembe. A pomanjkanju vode se danes ne more izogniti nobena celina.

»Vsi vemo, da semena potrebujejo vodo, da vzklijejo, naša lastna poraba vode – tako kot vgrajen vodni odtis izdelkov, ki jih kupujemo – pa je pogosto neopažena. Toda voda je neposredno povezana z ljudmi. Vsi potrebujemo hrano, pa tudi vodo za pitje, pralne stroje in vse druge sodobne dnevne aktivnosti, ki zahtevajo njeno uporabo. Zato so bili na zahodu kmetijski interesi pogosto v nasprotju s tistimi na urbanem območju. Zlasti v Koloradu se dogaja, da pravni subjekti, pogosto občine, kupijo vodne pravice na zemljišču kmetije. Kmet se odloči, ali bo prodal ali ohranil pravice do zemlje, vodo pa proda mestu. Ker so mesta začela rasti, so iskala in še vedno iščejo varno oskrbo z vodo,« je povedala Kate Greenberg, direktorica Programa za mlade kmete (NYFC), zagovorniške skupine, ki sodeluje in podpira mlade kmete v ZDA. Vendar morajo tudi mesta zagotoviti oskrbo z vodo kmetijstvu, je še dodala vodja skupine, ki je nedavno objavila raziskavo o mladih kmetih in vodi ter kratki film v povezavi z raziskavo, naslovljen Generacija ohranjanja (Conservation Generation). Film dokumentira resničnost kmetovanja na sušnih območjih in lovi sliko kmetov ter njihovih strategij ob spreminjajočem se podnebju.

Ob tem prikaže, da so za prihodnjo generacijo mladih kmetov zadnja desetletja suše vse, kar poznajo, kar jih je prisililo k iskanju ustvarjalnih rešitev za upravljanje svoje zemlje z vodo, ki jo hrani. »Mladi kmetje brišejo črte med tradicionalnimi sektorji, kot so okoljski, občinski in kmetijski in že 'po svoji naravi' vključujejo veliko tega; cenijo vodo za kmetijstvo – namakanje je osnova za njihovo poslovanje –, pa tudi upravljanje zemljišč, njihovo ohranjanje pa je del poslovnega modela. Ni altruistično, temveč se izplača,« je pojasnila Kate Greenberg za Food and Fiber project.
Po raziskavi velike skupine mladih kmetov na zahodnem delu ZDA je NYFC ugotovil, da so voda, suša in podnebne spremembe glavna kmetijska vprašanja za mlade kmete in da dajejo prednost ohranjanju vode kot delu svojih kmetijskih praks.

Conservation Generation from National Young Farmers Coalition on Vimeo.