Begunska kriza
slice
Ob Lezbosu potonil čoln s prebežniki; 15 mrtvih
Letos iz Turčije v Grčijo prišlo skoraj 5.000 prebežnikov, 24. april 2017 ob 15:36 V bližini grškega otoka Lezbos je potonil čoln s prebežniki. Pri tem je umrlo najmanj 15 ljudi, tudi otroci.
39
Papež Frančišek: Prebežniški centri so kot koncentracijska taborišča
70
23. april 2017 ob 09:28 Papež Frančišek je v baziliki svetega Jerneja v Rimu vlade pozval, naj prebežnike izpustijo iz sprejemnih centrov, saj so mnogi izmed njih postali "koncentracijska taborišča".
Poljska razmišlja o pridržanju prosilcev za azil v obmejnih taboriščih
46
13. april 2017 ob 18:46 Poljska pripravlja ukrepe, ki ji bodo omogočili zadržanje prosilcev za azil v obmejnih taboriščih, je napovedal notranji minister Mariusz Blaszczak, ki meni, da so se taki ukrepi dobro izkazali na ...
Po brodolomu pred obalo Libije pogrešajo sto prebežnikov
23
13. april 2017 ob 17:22 Pred obalo Libije v bližini prestolnice Tripolis je potonil čoln s prebežniki. Libijska obalna straža je rešila 23 ljudi, medtem ko jih skoraj sto pogrešajo.
Neža Kogovšek Šalamon: Neodgovorno, da se migracije obravnavajo zgolj kot varnostno vprašanje
54
19. april 2017 ob 19:03 Države, ki so zgodovinsko doživljale predvsem izseljevanje, na velik pritisk prebežnikov niso pripravljene.
Afriške prebežnike v Libiji preprodajajo kot sužnje Mednarodna organizacija za migracije (IOM) sporoča, da Afričane na poti v Evropo tihotapci ali milice v Libiji preprodajajo na t. i. tržnicah s sužnji. Ljudje s posebnimi znanji so prodani dražje.
80
Ministrstvo stopilo v bran črnomaljski županji in zavrnitvi referenduma Ministrstvo za javno upravo je v odgovoru na pobudo za razrešitev črnomaljske županje, ki jo je naslovila Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini, pritrdilo ravnanju županje.
22
Na severu Francije po požaru od begunskega taborišča "ostal le kup pepela" Po množičnem pretepu med iraškimi Kurdi in afganistanskimi prebežniki je v begunskem taborišču Grande-Synthe na severu Francije izbruhnil požar.
20
Center za prebežnike v Dobovi se zapira, Šentilj in Lendava ostajata v pripravljenosti Ministrstvo za notranje zadeve zapira sprejemni center v Dobovi, ki je zrasel ob pojavu prebežniške krize konec leta 2015. Postopek zapiranja so začeli že februarja in bo končan do konca aprila.
20
Število sirskih beguncev v regionalnih državah preseglo pet milijonov Visoki komisariat ZN-a za begunce je sporočil, da je število sirskih beguncev v Turčiji, Libanonu, Jordaniji, Iraku in Egiptu prvič po začetku vojne leta 2011 preseglo pet milijonov.
39
Po brodolomu čolna s prebežniki 140 pogrešanih V Sredozemskem morju pred obalo Libije je potonil čoln s prebežniki, je sporočil Visoki komisariat ZN-ja za begunce. Iz morja so rešili moškega iz Gambije, 164 migrantov pa je pogrešanih.
22
Avstrija želi izstopiti iz programa premeščanja beguncev Avstrijski kancler Christian Kern je izjavil, da želi Avstrija brez večjih konfrontacij izstopiti iz EU-programa za premeščanje beguncev.
66
Bruselj ošteva do beguncev nesolidarne evropske države Nič več izgovorov pri izkazovanju solidarnosti z Grčijo in Italijo pri premeščanju beguncev, je znova opozoril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.
93
Pred libijsko obalo potonila dva čolna, umrlo naj bi okoli 250 ljudi V morju pred libijsko obalo sta po podatkih visokega komisariata ZN-a za begunce potonila dva gumijasta čolna. Bojijo se, da je umrlo do 250 ljudi.
49
Slovenija sprejela četrto skupino beguncev iz solidarnostne sheme V Slovenijo je v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev beguncev v EU-ju iz Grčije prispela četrta skupina ljudi, ki potrebujejo mednarodno zaščito.
90

Svet
Kazalo