Begunska kriza
slice
Libijska mornarica: Več tisoč prebežnikov na poti iz Libije proti Evropi
Libija: To je dan množične selitve, 26. maj 2017 ob 19:05 Libijska mornarica je opazila najmanj 20 čolnov z več tisoč prebežniki pred zahodno obalo Libije ob mestu Sabrata, ki so na poti v Italijo. Reševalna akcija prebežnikov še vedno poteka.
44
V Sredozemskem morju umrlo najmanj 30 prebežnikov
8
24. maj 2017 ob 18:13 Najmanj 30 prebežnikov, med njimi večina dojenčkov, je utonilo v brodolomu prenatrpane ladje v Sredozemskem morju. Na ladji naj bi bilo od 500 do 700 ljudi, reševalna akcija še poteka.
Sicilijansko mestece Taormina se pripravlja na obisk Trumpa, Macrona in drugih voditeljev G7
20
24. maj 2017 ob 22:09 V sicilijanskem mestecu Taormina se v petek začenja dvodnevno zasedanje sveta G7. Največji izziv te turistične destinacije je zagotavljanje varnosti ob eminentnem obisku.
Čez Sredozemsko morje v Italijo že več kot 50.000 prebežnikov
25
22. maj 2017 ob 16:29 Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva se je število prebežnikov, ki so v Italijo prišli čez Sredozemsko morje, letos občutno povečalo. Do zdaj jih je prispelo že 50.041.
Prebežnik iz Nigerije: "V Libiji verjamejo, da smo temnopolti sužnji"
33
20. maj 2017 ob 19:19 Med četrtkom in soboto sta italijanska in libijska obalna straža v 48 urah skupno rešili okoli 5.000 prebežnikov na poti iz Libije v Italijo.
Poljska kljubuje tudi po opozorilu: Beguncev ne bomo sprejeli Poljski pravosodni minister Mariusz Blaszczak je kljub opozorilom Evropske unije zavrnil sprejemanje beguncev na Poljsko po načrtu premeščanja in preseljevanja Evropske komisije.
87
Znova opozorilo Poljski in Madžarski, ker nista sprejeli niti enega begunca Evropska komisija je članice EU-ja opomnila, da je skrajni čas za uresničitev zavez v sklopu premeščanja in preseljevanja beguncev, zato je še posebej opozorila Madžarsko in Poljsko, ki iz Grčije in ...
90
Podvojeno število nezakonitih migracij glede na leto prej V prvih štirih mesecih letos so ugotovili 361 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 109 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.
26
Slovenija v enem letu v okviru kvot sprejela 172 prosilcev za azil, letos jih mora še 400 Pred letom dni je Slovenija v okviru evropskega premestitvenega načrta iz Grčije sprejela prvo skupino prosilcev za azil.
127
Iz skladišč v Beogradu prebežnike preselili v centre po državi V središču Beograda, kjer so od začetka t. i. begunske krize številni prebežniki živeli v opuščenih skladiščih, so se odločili za akcijo in dokončno preselitev okoli 1.200 ljudi.
20
Vlada določila, kako se bodo v Slovenijo preseljevali prebežniki po kvotnem sistemu Vlada je izdala uredbo o načinu izvedbe preselitve ljudi, ki so v Slovenijo sprejeti na podlagi kvote in delitve bremen med državami članicami Evropske unije.
37
Sodišče EU-ja začelo obravnavo tožbe zaradi prerazporejanja prebežnikov Sodišče EU-ja je začelo obravnavo tožbe Slovaške in Madžarske glede prerazporeditve beguncev v Evropi. Madžarska Uniji očita malomarnost in kršitev prava.
16
Iz Pariza več sto prebežnikov preselili v nastanitvene centre po državi Francoske oblasti so iz Pariza z avtobusi v nastanitvene centre po državi prepeljali na stotine prebežnikov, ki so živeli pod mostovi na in okoli območja Porte de la Chapelle.
18
Libija: Ob koncu tedna rešili 6.600 prebežnikov, 200 je pogrešanih V Sredozemskem morju blizu obale Libije je pretekli konec tedna v dveh brodolomih umrlo ali je pogrešanih skoraj 200 prebežnikov, v več deset operacijah pa so rešili okoli 6.600 ljudi.
55
Vse več represije v Afriki eden glavnih vzrokov za migracije, opozarja Oxfam V afriških državah je mogoče zaznati vedno več represije, ki je tudi eden izmed glavnih vzrokov množičnih migracij, je sporočila britanska dobrodelna organizacija Oxfam.
35

Svet
link
Putin: Sankcije proti Rusiji ne bodo stabilizirale razmer v Ukrajini
36
29. maj 2017 ob 19:34 Na prvem medsebojnem srečanju sta se francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov ruski kolega Vladimir Putin strinjala, da je pravi čas za nov krog mirovnih pogovorov o razmerah v Ukrajini.
Več novic ...
Kazalo