SDS vladi priporoča začetek iniciative za sprejetje v Višegrajsko skupino. Foto: BoBo
SDS vladi priporoča začetek iniciative za sprejetje v Višegrajsko skupino. Foto: BoBo
Zoran Milanović je besede Mira Cerarja označil za opravičilo slovenski javnosti. Foto: EPA
false
Minister Zdravko Počivalšek je pojasnil, da meter žice na hrvaški meji Slovenijo stane 10,8 evra. Foto: MMC RTV SLO
Vlak, prebežniki
V petek bo v Dobovo prispelo dobrih štiri tisoč prebežnikov. Foto: BoBo

Medtem je hrvaški premier Zoran Milanović v Bruslju dejal, da so besede slovenskega predsednika vlade Mira Cerarja, ki je govoril o mogočem prihodu prebežnikov prek Istre, smešne in da to ni res.

Cerar je v četrtek v Bruslju povedal, da razume zaskrbljenost in nelagodje istrskih županov, ki pozivajo k umiku žične ograje, a opozoril, da je prejel izrecne napovedi, da lahko hrvaška stran pošlje večje skupine prebežnikov skozi Istro proti Italiji.

"Če je potrebno opravičilo pred javnostjo ..."
"To ni res,"
je odgovoril Milanović in dodal, da če Cerar potrebuje opravičilo pred slovensko javnostjo, potem v redu, in da česa več od tega ne more reči. "V štirih letih dela si mi nikoli ni bilo treba izmišljevati stvari, da bi se opravičil pred hrvaško javnostjo, in svojih odločitev upravičevati s smešnimi pojasnili," je dodal Milanović.

Kljub temu je Milanović za konec poudaril še to, da je Cerar zanj v političnem smislu "dobra novica" in da so vrednote, za katere se zavzemata njegova stranka in koalicija, zdrave vrednote, za katere bi si želel, da bi jih bilo več v hrvaškem prostoru. "To je moj kompliment njemu," je še dejal hrvaški premier.

Šesta nota v petih tednih
Hrvaško zunanje ministrstvo je izročilo novo diplomatsko noto slovenskim diplomatom z veleposlaništva v Zagrebu z vnovično zahtevno, naj Ljubljana odstrani žično ograjo z rezili z vseh delov hrvaškega ozemlja, ki jih je sicer omenjala že v prejšnjih notah. Tokratna nota je že šesta v petih tednih zapored. Hrvaška je Slovenijo pozvala, naj uskladi svoja ravnanja z mednarodnimi pravnimi obveznostmi. Zahteva odstranitev žične ograje s točk, ki so določene s pravili obmejnega režima v sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju.

V sporočilu za javnost so zapisali, da so protest poslali zaradi postavitve žice od kraja Bratkovec proti mejnemu prehodu Luke Poljanske na območju občine Zagorska Sela v katastrski občini Poljana Sutlanska. Po mnenju Zagreba je žica tu postavljena na hrvaškem ozemlju. Sporna žica je tudi na območju Harina Zlaka - Podčrtrtek ter hrvaški občini Štrigova v katastrski občini Sveti Urban med cestami Sveti Urban/Veliki Kozlovčak-Kog in Sveti Urban/Mali Kozlovčak-Kog kot tudi v hrvaški občini Kumrovec v katastrski občini Ravno Brezje na območju Risvica-Kunšperk ter v hrvaški občini Hum na Sotli v katastrski občini Prišlin na območju Mali Tabor-Rajkovec.

Priporočila SDS-a vladi
Vladi predlagajo sprejetje ukrepov, ki bi onemogočili vračanje prebežnikov v Slovenijo, zavrnjenih v ciljni državi, so sporočili iz stranke. V SDS-u opozarjajo, da Slovenija schengenskih predpisov ne izvaja v celoti, "kar se bo ob začetku vračanja nezakonitih migrantov lahko vrnilo kot bumerang". Politika ciljnih držav do prosilcev za azil se močno zaostruje, hkrati pa sosednje države na mejo s Slovenijo pošiljajo vojsko, Avstrija pa je pohitela z gradnjo ograje, so našteli.

Slovenija v Višegrajsko skupino?
"Glede na vse navedeno je Slovenija v tem trenutku država, ki postopno postaja vse bolj obkoljena," opozarjajo v SDS-u in ocenjujejo, da je ravnanje sosednjih držav očitna nezaupnica slovenski vladi. Treba je nemudoma ukrepati in preprečiti prehod vsem nezakonitim prebežnikom, so prepričani. "Samo v tem primeru bo lahko Slovenija dosegla, da se ukrepi drugih držav na naših notranjih schengenskih mejah omilijo in čim prej odpravijo," so zapisali.

Zaradi vsega naštetega vladi predlagajo, da v najkrajšem mogočem času začne dejansko izvajati schengenske in druge predpise, hkrati naj začne pogajanja s sosednjimi državami o umiku vojaških enot z meje, ponovni sprostitvi prehodov in odstranitvi ograje na slovenski severni meji. Ograjo na hrvaški meji je treba v najkrajšem mogočem času končati in poskrbeti za njeno zaščito tudi s pomočjo EU-ja, so še zapisali. V enem izmed priporočil vladi SDS predlaga tudi uradni začetek iniciative za sprejetje Slovenije v Višegrajsko skupino.
.

V petek so na mednarodni železniški mejni prehod Dobova prispeli trije vlaki iz Hrvaške, na katerih je bilo dobrih tri tisoč prebežnikov, enega, z dobrimi tisoč prebežniki, pa še pričakujejo v poznih večernih urah, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.
.
Od sredine oktobra je po podatkih policije v Slovenijo vstopilo že več kot 337.578 prebežnikov.

.
Meter žice stane 10,8 evra
Minister za razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je povedal, da je bilo do srede na slovensko-hrvaški meji postavljenih že 136,5 kilometra ograje. Doslej je stala več kot 1,9 milijona evrov. Tekoči meter celotne ograje je po njegovih besedah stal 13,9 evra, samo žice pa 10,8 evra. Dodal je, da so ograjo nabavili na najbolj mogoč racionalen način in da vsi postopki potekajo v skladu z zakonom o javnem naročanju.

"Veliko je polemik o ograji. Vsi smo pametni, ko poznamo pet milijonov razlogov, zakaj je ne bi imeli. Tudi meni ta ograja niti približno ne ustreza. Živim v krajih, kjer je postavljena. Ta ograja je grozna, grda, nikakršna in moteča v okolju. A ko se moram odločati med varnostjo in tem, da imamo neki tujek v okolju, se bom vedno odločil za varnost," je dejal Počivalšek.

"V tem obdobju se odloča o tem, ali bomo imeli Schengen zgoraj ali spodaj. Ob tem, da je naše gospodarstvo odvisno od tega, kako bomo komunikacijsko povezani s področjem, od katerega v največji meri živimo, s katerim v največji meri trgujemo, potem izbire Schengen zgoraj ali spodaj nimamo. Če hočemo ta prostor obdržati takšen, kot je bil doslej, in vam in nam omogočiti prosto gibanje, bomo morali to našo mejo tudi zavarovati," je še dodal. "Takoj ko bodo pogoji takšni, da bodo to omogočali, bo ta ograja odstranjena."


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.