Po podatkih Lovske zveze Slovenije sta do zdaj zaradi žičnate ograje poginili dve košuti. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Po podatkih Lovske zveze Slovenije sta do zdaj zaradi žičnate ograje poginili dve košuti. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

V prvem primeru poškodovane živali je šlo za košuto, ki je prebila žično ograjo. Ranjena žival se je potem zatekla v gozd, zaradi ran, ki jih je utrpela, pa so ji lovci "skrajšali trpljenje" oziroma so jo usmrtili. V drugem primeru je košuta poginila na mestu, kjer se je ujela v ograjo.

Sodelovanje med zvezo in ministrstvom
Po navedbah lovske zveze so bili novembra povabljeni na sestanek z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Boštjanom Šeficem. Govorili so o preprečevanju škode na divjadi s postavitvijo odvračal od tehničnih ovir za preprečevanje razpršenosti in usmerjanje ljudi.

Šefic je takrat predloge lovske zveze sprejel z razumevanjem in napovedal imenovanje nacionalnega koordinatorja za postavitev in nadzor odvračal na državni ravni. Lovska zveza Slovenije pa do zdaj ni prejela še nobene odločbe, s katero bi bila imenovana za nacionalnega koordinatorja, niti ni bila obveščena, da je bil kdo imenovan.

Na notranjem ministrstvu pa so povedali, da je koordinator dejavnosti in ukrepov na terenu glede zaščite živali prav Lovska zveza Slovenije.

"Vse, kar lovci počnejo na terenu, počnejo prostovoljno in na svoje stroške. Obseg dela se je znatno povečal, zato morda ne uspejo zabeležiti poginule oziroma ranjene divjadi takoj," še navajajo na lovski zvezi.
Nov predsednik Lovske zveze Slovenije
Volilni občni zbor Lovske zveze Slovenije je v torek v Celju za novega predsednika zveze izbral Lada Bradača, ki bo funkcijo nastopil čez slab mesec. Zvezo je od leta 2008 vodil Felix Krope, podpredsednik zveze Ivan Malešič pa je ocenil, da sta za njim dva uspešna mandata, kar je redkost v sodobni zgodovini krovne lovske organizacije.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.