Grška policija pri Idomeniju zadržuje prebežnike, ki želijo v Makedonijo, nato pa naprej proti srednji, zahodni in severni Evropi. Foto: Reuters
Grška policija pri Idomeniju zadržuje prebežnike, ki želijo v Makedonijo, nato pa naprej proti srednji, zahodni in severni Evropi. Foto: Reuters
Idomeni
Zaradi vse večje gneče v Idomeniju se občasno pojavijo tudi medsebojna obračunavanja med prebežniki. Foto: Reuters
Idomeni
Svet Evrope poziva predsednike vlad vseh 47 članic, naj posebno pozornost namenijo zaščiti otrok. Foto: Reuters
Napete razmere v Idomeniju: na meji 10.000 ljudi

Kot poročajo grške oblasti, je v sredo v Makedonijo vstopilo približno 250 prebežnikov. Gre za prvo skupino beguncev, ki ji je Makedonija dovolila vstop po ponedeljku popoldne. Makedonija je režim spuščanja beguncev v državo še zaostrila in zdaj dovoljuje vstop le še Sircem in Iračanom, ki imajo vse potrebne dokumente. Na grški strani mejo varujejo številni policisti, na makedonski pa vojska.

Vsak dan prihaja od 900 do 1.000 novih prebežnikov
Po podatkih Tanjuga v begunski center v Idomeniju vsak dan pride od 900 do tisoč prebežnikov, zato je hrane in drugih potrebščin zanje vse manj. Po navedbah župana Idomenija je v tamkajšnjem sprejemnem centru za begunce trenutno okoli 7.000 ljudi, približno 3.000 pa jih je v šotorih na bližnjih poljih.


Zdravje predvsem otrok ogroženo

Avtobusi na območje vozijo nove prebežnike, ki se postavijo v vrste za hrano, medicinsko pomoč in šotore. Kot so za Tanjug povedali prebežniki, morajo v vrstah čakati po več ur. Humanitarne organizacije zato opozarjajo, da je zdravje nekaterih, predvsem otrok, že ogroženo. Begunci in prebežniki želijo nadaljevati pot in ne pustijo, da bi jih premestili v zbirne centre drugod po Grčiji.

Migrantski tok v Grčijo ne pojenja
Kot kaže, pa se razmere na makedonsko-grški meji ne bodo kmalu umirile, saj v celinsko Grčijo prihajajo novi prebežniki, ki jih s trajekti pripeljejo z grških otokov v Egejskem morju. Samo v sredo je tako v pristanišče Pirej prispelo okoli 1.000 prebežnikov.

Center Tabanovce poln
Makedonija pa je opozorila, da je tudi njen sprejemni center Tabanovce ob meji s Srbijo že skoraj poln. Tam je že skoraj tisoč ljudi, med njimi skoraj 600 Afganistancev, ki so jih države na balkanski poti vrnile nazaj v Makedonijo.

Grčija začela vračati 308 migrantov v Turčijo
Iz Evropske komisije so medtem sporočili, da je Grčija začela vračati 308 nezakonitih migrantov v Turčijo. Večinoma gre za Maročane, Alžirce in Tunizijce. Ukrep sodi v sklop pospešenih prizadevanj, da bi prebežnike, ki ne izpolnjujejo pogojev za mednarodno zaščito v Evropi, hitro in učinkovito vrnili v njihovo domačo državo ali državo tranzita. Vračanje migrantov iz Grčije v Turčijo po navedbah komisije kaže, da so evropska prizadevanja začela roditi sadove.

HRW: Ukrepi držav v nasprotju z mednarodnim pravom
Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je zaradi zapiranja meja kritična do držav na t. i. balkanski begunski poti. Po mnenju HRW-ja zadrževanje prebežnikov v Grčiji lahko privede do humanitarne krize. V HRW-ju opozarjajo, da je preprečevanje vlaganja prošenj za azil zaradi narodnosti prosilcev kršitev mednarodnega prava. Tudi avstrijska omejitev števila prebežnikov, ki jih bodo še sprejeli, je v nasprotju z evropskim in mednarodnim pravom, dodajajo v HRW-ju.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Napete razmere v Idomeniju: na meji 10.000 ljudi