Šefic upa, da se bo novi hrvaški notranji minister kmalu odzval na povabilo za srečanje. Foto: BoBo
Šefic upa, da se bo novi hrvaški notranji minister kmalu odzval na povabilo za srečanje. Foto: BoBo
Iskanje rešitev za begunski tok
Slovenija se ne strinja s hrvaško zamislijo

Enotni identifikacijski dokument bodo organi izdajali na vstopni točki na grško-makedonski meji, je na tiskovni konferenci povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Veljaven bo po celotni migracijski poti vse od Makedonije do vključno Avstrije, države pa se trenutno dogovarjajo o podrobnostih, je razkril.

Novost bo zelo olajšala razmere za vse. Policije bodo imele manj opravil in manj dela, pa tudi prebežniki bodo lažje prehajali meje, zato bo novost zelo koristna, je povedal.

Z Avstrijo "intenzivno sodelovanje"
Zavrnil je možnost, da naj bi Avstrija kmalu dodatno omejila prehodnost svoje meje - takšnih napovedi ni. Poudaril je, da Slovenija z Avstrijo izjemno dobro in intenzivno sodeluje na vseh ravneh, od najnižjih policijskih pa vse do ministrske.

Z neprestanim stikom sproti odpravijo vsakršen nesporazum, je zagotovil Šefic. Tudi nekatere informacije, ki odstopajo od dogovorov, kot je nedavna izjava avstrijske ministrice, lahko "na podlagi odprtih odnosov takoj razčistijo". Tako za ta kot za številne druge primere se je izkazalo, da je bila izjava iztrgana iz konteksta notranjih avstrijskih razprav.

Nesporazum s Hrvaško
Ponovno je zavrnil izjavo hrvaškega vodje policije o tem, da naj bi države na balkanski poti prebežnike le neprekinjeno prepeljale vse do Avstrije. "To je neka ideja, ki so jo predlagali, vendar so jo tako Avstrija kot mi in druge države v celoti zavrnile. In ni v igri," je povedal.

"V tem primeru bi namreč v Sloveniji nastala t. i. vroča točka. Prav vsi prebežniki bi se namreč ustavili pred mejo z Avstrijo in potem bi v Sloveniji delali to, kar bi morali početi v Grčiji. To je za nas absolutno nesprejemljivo," je še zagotovil Šefic.

Sporočil je še, da je Slovenija novega hrvaškega notranjega ministra povabila na sestanek, kjer bi nadalje usklajevali sodelovanje, vendar se do zdaj še ni odzval.
Razmere v Sloveniji pod nadzorom
Šefic je sicer v uvodu poudaril, da so razmere v Sloveniji povsem pod nadzorom in da zaradi migracijskega toka ni prav nič drugače, kot je bilo pred njim. Čeprav dnevno Slovenijo prečka od 1.500 do 3.000 prebežnikov, je spomnil. Ob relativno visokih številkah prihodov so vse dejavnosti omejene na najmanjše mogoče območje, na dve ključni lokaciji - Dobovo in Šentilj. Karavanke pa bodo zaprli takrat, ko se bodo tako odločili skupaj z avstrijsko stranjo.
Policisti redno spremljajo varnostne razmere in ob kršitvah ukrepajo. Tu in tam se zgodi kakšen manjši incident. Od začetka leta so našteli dva primera kršenja javnega reda in miru in dve kaznivi dejanji. V enem primeru kaznivega dejanja je šlo za odkritje ponarejenih osebnih izkaznic, o drugem Šefic konkretneje ni govoril, je pa dejal, da so osumljencu že odvzeli prostost in podali ovadbo.
Tudi zaradi zavračanja nekaterih prebežnikov na mejah ni težav. Avstrija jih je po njegovih navedbah do zdaj zavrnila nekaj deset, Slovenija pa jih je Hrvaški vrnila 116.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Iskanje rešitev za begunski tok
Slovenija se ne strinja s hrvaško zamislijo