Dogovor bo skupen, poudarja Šefic. Foto: BoBo
Dogovor bo skupen, poudarja Šefic. Foto: BoBo

Šefic se je ob robu obiska v Kidričevem odzval na napoved avstrijskih oblasti, da bodo prek Avstrije lahko potovali le še tisti prebežniki, ki bodo zaprosili za azil v Nemčiji. Dogovor bo skupen, a ga še niso sklenili, je poudaril. "Ko bo, bomo videli, kaj bo, in tisto bomo potem tudi uresničevali," je izjavil. Avstrijsko napoved je označil za eno izmed razmišljanj.

Ob tem je spomnil, da je tudi predsednik vlade Miro Cerar v četrtek dal zelo jasno sporočilo nemški kanclerki Angeli Merkel, Šefic pa se je tudi sam že pogovarjal z nemško veleposlanico v Sloveniji, zato misli, da vsi "gledajo v isto smer in je do neke mere optimist, da v nekem doglednem času lahko dosežejo skupen dogovor in kriterije, na podlagi katerih bodo delali".

Kaj bo na meji s Hrvaško
O tem, ali Slovenija morda že zaostruje režim na južni meji, je Šefic dejal, da bo takšno ravnanje predvsem ocena vlade. Če bodo stvari šle v smeri skupnega dogovora, potem takšne potrebe ni, je dejal, saj slovenski organi že zdaj zelo dosledno izvajajo nadzor na slovensko-hrvaški meji.

"Seveda pa, če zadeve ne bodo potekale v pravi smeri in bi nam grozil kakršen koli žep, bomo morali sprejeti ustrezne ukrepe. Zadnjo besedo pri tem bo imela slovenska vlada," je zatrdil Šefic, ki je še povedal, da sam nima informacije o tem, da bi vlada že potrdila sklep o postavitvi žične ograje po celotni južni meji.



Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Slovenija, Avstrija, Nemčija o skupnem nadzoru
Slovenija, Avstrija, Nemčija o skupnem nadzoru