Tošu se očita kršitev volilnega molka na dan pred drugim krogom predsedniških volitev. Foto: BoBo
Tošu se očita kršitev volilnega molka na dan pred drugim krogom predsedniških volitev. Foto: BoBo

Med volilnim molkom, ki se začne 24 ur pred dnevom volitev in traja do zaprtja volišč, je Toš na svoj osebni profil na Facebooku napisal: "Bodi državotvoren/na in ne voli Pahorja," piše Večer. Zato je od inšpektorata za notranje zadeve prejel globo v omenjeni višini. Na inšpektoratu so sicer že večkrat pojasnili, da velja volilni molk tudi za spletna omrežja, kot sta Facebook in Twitter.

Dnevnik piše, da v odločbi inšpektorata med drugim piše, da se je Toš branil, da ni kriv očitanega dejanja, ker ni član politične stranke in tudi ni bil aktivni član katerega od volilnih odborov. "Potrdil sem, da sem napisal omenjeni zapis na Facebooku, sem pa sporočil, da sem to storil iz Avstrije in da sem to storil na zasebnem profilu, torej ne javno. Zatrjeval sem tudi, da omenjeni stavek ne predstavlja propagande, še posebno ne propagande, ki bi bila prepovedana," izjavo Ptujčana prenaša Dnevnik. Toš se pri tem sklicuje tudi na 39. člen slovenske ustave o svobodi izražanja.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je, kot poroča Večer, izrazila upanje, da bo Toš poiskal sodno varstvo, saj gre za kazen fizični osebi. Po mnenju pooblaščenke namreč zakon za fizične osebe sankcij ne predvideva. Po poročanju Dnevnika naj bi Toš zahtevo za sodno varstvo danes poslal na sodišče.

Dnevnik navaja tudi mnenje strokovnjaka za volilno pravo dr. Jureta Toplaka, da slovenska zakondaja ne pozna izraza "volilni molk". Toplak še dodaja, da v Sloveniji ni predpisa, ki bi prepovedoval izražanje mnenj, obstaja le prepoved propagande.

Končen odgovor na vprašanje o tem, kaj je na dan volilnega molka mogoče zapisati na splet in česa ne, pa bi odgovorilo sodišče s sodbo, poroča Večer.