Bavčarj je opozoril, da je policija pred 18 meseci izvedla s hišno preiskavo tako, kot je zdaj v tej državi, pod to vlado v navadi, pred televizijskimi kamerami. Foto: BoBo
Bavčarj je opozoril, da je policija pred 18 meseci izvedla s hišno preiskavo tako, kot je zdaj v tej državi, pod to vlado v navadi, pred televizijskimi kamerami. Foto: BoBo
Boško šrot
Šrot pred zaslišanjem izjav ni želel dajati. Foto: BoBo

Devet fizičnih oseb, med njimi tudi Šrot in Bavčar, ter šest pravnih oseb je osumljenih oškodovanja Pivovarne Laško in njene hčerinske družbe za 109 milijonov evrov v primeru večkratne prodaje 7,3-odstotnega deleža Istrabenza septembra leta 2007. Tožilec Jože Kozina je zoper osumljene podal neposredno obtožnico, saj je ocenil, da so bili v predkazenskem postopku zbrani vsi dokazi in dejstva in da je začetek glavne obravnave mogoč brez preiskave. Obtožnico je senat ljubljanskega okrožnega sodišča zavrnil in tožilstvo pozval k vložitvi zahteve za preiskavo.

Bavčar: Imel bom priložnost, da preiskovalnemu sodniku povem, da ni razlogov za preiskavo zoper mene
Nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot izjav ni želel dajati. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar pa je dejal, da bo tokrat imel možnost, da preiskovalnemu sodniku pove, da razlogov za preiskavo zoper njega ni in da ni storil nobenega kaznivega dejanja pranja denarja.

Ob tem je spomnil, da sta ga Damjan in Zoran Janković pred dvema letoma ovadila za štiri kazniva dejanja, kar je ljubljanski župan povedal tudi pred kamerami in napovedal preiskavo, ki jo je "policija pred 18 meseci izvedla s hišno preiskavo tako, kot je zdaj v tej državi, pod to vlado v navadi, pred televizijskimi kamerami in z vsem medijskim pompom o stomilijonskem oškodovanju".

Bavčar je dodal, da o takšnem oškodovanju v obtožnici ni sledu, ga je pa Kozina pred enim letom obtožil pranja denarja. To obtožbo Bavčar označuje kot napredek, saj "od Jankovićev in policije prepisanih očitanih kaznivih dejanj zoper njega tožilec kljub temu ne ponavlja". "Preganjajo me natančno tisti ljudje, ki so se zbrali, da ustanovijo Nacionalni preiskovalni urad in najamejo stavbo zanj na način, ki ni le predmet različnih revizij, pač pa tudi očitanih kaznivih dejanj: Jože Kozina, Janko Goršek, Aleksander Jevšek, Andrej Plaustainer, Goran Klemenčič, da o potapljajoči se navezi Kresal - Zalar niti ne govorim."