Kakšno je njegovo zdravstveno stanje, je pomembno predvsem v kontekstu prestajanja zaporne kazni, ki mu jo je dodelilo sodišče. Foto: BoBo
Kakšno je njegovo zdravstveno stanje, je pomembno predvsem v kontekstu prestajanja zaporne kazni, ki mu jo je dodelilo sodišče. Foto: BoBo
Miladin Djodjević
Operiral ga je primarij Miladin Djodjević. Foto: Eugenija Carl

Operacija je končana, Bavčar je na intenzivnem oddelku. Zorčeva je s pisnim soglasjem Igorja Bavčarja za MMC in TV Slovenija pojasnila, da je operacijo dobro prestal in da je potekala brez kakršnih koli zapletov. "Ker je njegova koronarna bolezen v zadnjih dneh izjemno hitro napredovala, mu je ta poseg rešil življenje," je dodala.

Operiral ga je primarij kardiokirurg Miladin Djodjević, v ekipi pa sta bila še kirurga Matjaž Špan in Milan Radovanovič. "Operacija je bila izjemno zahtevna in je trajala dobrih šest ur," je povedala Zorčeva. Ekipa je sicer danes operirala še enega bolnika.

Tri mesece okrevanja
Kako se bo razvijalo zdravljenje, Metka Zorc ni želela napovedati. Običajno, če gre operacija brez zapletov, ostane pacient v bolnišnici 14 dni, nato je en mesec v domači oskrbi, sledi pa še 14 dni rehabilitacije.

"Po treh mesecih je človek spet sposoben za delo in normalno življenje. A tudi v prihodnje se bo moral Bavčar izogibati stresu, saj je ta največji vzrok poslabšanja stanja," napoveduje. Ali bo po treh mesecih sposoben za prestajanje zaporne kazni, Zorčeva ni želela ugibati.

Izvedensko mnenje še ni znano
Prejšnjo sredo ga je v bolnišnici obiskal kardiolog Peter Rakovec, ki bo spisal izvedensko mnenje o zdravstvenem stanju. Rakovec je Bavčarja pregledal že lani, ko je prvič prosil za odlog prestajanja zaporne kazni, in ugotovil, da trpi za resnim obolenjem srca.

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza bi moral v zapor, ker je pravnomočno obsojen na sedem let zapora zaradi kaznivih dejanj ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza leta 2007.

Bavčar se je pritožil že tretjič
Prav danes pa je višje sodišče prejelo Bavčarjevo pritožbo zoper sklep ljubljanskega okrožnega sodišča o zavrnitvi prošnje za odlog prestajanja zaporne kazni. To je že tretja Bavčarjeva pritožba, prvostopenjsko sodišče doslej ni ugodilo nobeni njegovi prošnji, s katero je poskušal zamakniti začetek prestajanja zapora na Dobu.