Tošiću naj bi našli za skoraj sedem milijonov evrov premoženja nezakonitega izvora. Foto: BoBo
Tošiću naj bi našli za skoraj sedem milijonov evrov premoženja nezakonitega izvora. Foto: BoBo

Če sodnik oceni, da neka določba, ki jo mora uporabiti, ni v skladu z ustavo, je dolžan postopek prekiniti in začeti presojo ustavnosti zakona, je pojasnila podpredsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Mihaela Mohorič. Dodala je, da se je to že dogajalo in se bo verjetno tudi v prihodnje.

Mohoričeva je še izpostavila, da je sodišče pri tem, ali bo takšno odločitev sprejelo ali ne, popolnoma avtonomno in ni vezano na nikakršen predlog svojih strank. V primeru, da predlog dobi, pa sodnik nanj ni vezan. Sodišče sicer nima nikakršnega roka, da takšno odločitev sprejme.

Trenutno je na sodišču po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora odprtih šest zadev, dve sta že končani, ena izmed njiju pravnomočno. Vložena zahteva za presojo ustavnosti omenjenega zakona sicer na te postopke nima vpliva, je pa Mohoričeva dodala, da ni mogoče izključiti možnosti, da bi drugi sodniki, ki so z zahtevo zdaj seznanjeni, sledili argumentom, ki jih je navedel Grbović in se morebiti tudi sami odločili, da sprožijo podobno zahtevo.

Po pisanju Dela je specializirano državno tožilstvo v finančni preiskavi na podlagi zakona pretreslo Tošićevo imetje od leta 2003 in izračunalo, da skoraj sedem milijonov evrov premoženja ni povsem "čistega", ampak si ga je domnevno pridobil s kokainskimi posli.

Je zakon o odvzemu premoženja neustaven?
Je zakon o odvzemu premoženja neustaven?