NKBM od nekdanjega predsednika uprave Matjaža Kovačiča in nekdanje članice uprave Manje Skernišak terja dobrih 23 milijonov evrov odškodnine. Foto: BoBo
NKBM od nekdanjega predsednika uprave Matjaža Kovačiča in nekdanje članice uprave Manje Skernišak terja dobrih 23 milijonov evrov odškodnine. Foto: BoBo

Sodbo so z gospodarskega oddelka mariborskega okrožnega sodišča že poslali obtoženima in tožniku, o tem, kako so razsodili, pa bodo javnosti sporočili šele, ko bodo sodbe vročene vsem v postopku.

Spornih pet posojil
Uprava Nove KBM je pod vodstvom Aleša Hauca vložila večmilijonsko tožbo zoper nekdanjega predsednika uprave Matjaža Kovačiča in nekdanjo članico uprave Manjo Skernišak zaradi domnevne opustitve dolžnega ravnanja pri odobritvi petih konkretnih kreditov.

Gre za posojila, ki jih je Kovačičeva uprava podelila dvema gradbenima podjetjema, Stavbarju Gradnje in Gradisu Celje, ter trem finančnim holdingom, Pom Investu, Celjski borzni hiši in Centru Naložbe, odobrila v obdobju petih let.

Sojenje je bilo zaprto za javnost
Sojenje je bilo zaprto za javnost, saj je bila po pojasnilih sodnice Melite Puhr v obravnavi tematika, ki v skladu z zakonom velja za bančno tajnost.

Kovačič je v ponedeljek med pojasnjevanjem svojih komunikacij s politiko v času vodenja druge največje državne banke dejal, da si ne predstavlja, da sodnica ne bi odločila v njegovo korist. "Predvsem ker sta bila dva od petih kreditov, zaradi katerih smo bili toženi, poplačana več kot stoodstotno. Sicer na DUTB, ampak nisem jaz prenašal na DUTB z diskontom. Zakaj pa je banka tja prenesla kredit za 1,6 milijona evrov, ki ga je zdaj DUTB dobil poplačanega v vrednosti deset milijonov evrov, je treba vprašati njih," je dejal.