Črna kronika
ECB ni zadovoljen z ravnanjem Slovenije. Foto: Reuters
Preiskava je bila opravljena v skladu z odredbo, je sporočil Fišer. Foto: BoBo

Dodaj v

Bruselj nadaljuje postopek proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB-ja

Poziv k spoštovanju nedotakljivosti
19. julij 2018 ob 17:48
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija nadaljuje postopek proti Sloveniji zaradi zaplembe informacij Evropske centralne banke (ECB) v okviru kriminalistične preiskave v Banki Slovenije julija 2016.

Slovenski organi so 6. julija 2016 v okviru nacionalne preiskave proti zaposlenim na Banki Slovenije zasegli podatke, ki so vsebovali dokumente Evropske centralne banke (ECB) in računalniško strojno opremo. ECB ni dal predhodnega dovoljenja za zaseg teh dokumentov, so poudarili v komisiji v sporočilu o nadaljevanju postopka.

Komisija: Spoštujte nedotakljivost
Evropska komisija (EK) ni zadovoljna z odzivom slovenskih organov na poziv k pojasnitvi dejstev in okoliščin iz decembra 2016 ter na uradni opomin iz maja 2017. Sloveniji je zdaj poslala drugi opomin, ki se v bruseljskem jeziku imenuje obrazloženo mnenje, na katero mora Slovenija ustrezno odgovoriti v dveh mesecih. V nasprotnem primeru lahko komisija zadevo napoti na Sodišče EU-ja.

V Bruslju navajajo, da Slovenija krši načelo nedotakljivosti arhivov ECB-ja oziroma pravila o privilegijih in imuniteti v Evropski uniji (EU), opredeljena v sedmem protokolu k pogodbi o delovanju EU-ja, ter dolžnost lojalnega sodelovanja, ki je opredeljena v tretjem odstavku četrtega člena pogodbe EU-ja.

Poleg tega v komisiji poudarjajo, da obrazloženo mnenje ne postavlja pod vprašaj pristojnosti nacionalnih oblasti in da ostajajo v tesnem stiku z ECB-jem.

Predsednik ECB-ja Mario Draghi je po kriminalističnih preiskavah v Banki Slovenije julija 2016 pri slovenskem državnem tožilstvu in Evropski komisiji protestiral zaradi nezakonite zaplembe informacij ECB-ja. V Frankfurtu so zahtevali izločitev zaupnih informacij ECB-ja na notranjem omrežju Banke Slovenije.

Fišer: Preiskava v skladu z odredbo
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je sredi julija v odgovoru Draghiju zapisal, da je bila hišna preiskava na Banki Slovenije po njemu dostopnih podatkih opravljena v skladu z odredbo, zato poziva ne sprejema.

ECB se je zaradi zaplembe obrnil tudi na ustavno sodišče. Ustavna pritožba se je nanašala na dokumentacijo, pridobljeno na osnovi sodne odredbe, ki se nanaša na preiskavo vodilnih oziroma nekdanjih vodilnih v centralni banki – Boštjana Jazbeca, Stanislave Zadravec Caprirolo, Janeza Fabijana in Tomaža Čemažarja – zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji bank leta 2013. Ustavno pritožbo zoper samo odredbo je vložila tudi Banka Slovenije.

Ustavno sodišče je nato maja letos zavrglo ustavni pritožbi Banke Slovenije in ECB-ja na sklepe okrožnega sodišča v Ljubljani, s katerimi je to leta 2016 odredilo hišno preiskavo in zaseg dokumentacije v povezavi s sanacijo bank. Zavrglo je tudi pobudo za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
windmaster
# 19.07.2018 ob 18:18
Če hočeš uničiti mafijo, ne sme biti nedotakljivih, kot je v tem primeru ECB.
Norland
# 19.07.2018 ob 18:09
Proti Beogradu smo imeli vec moci kot proti Bruslju...
menitosi
# 19.07.2018 ob 18:23
Utihni bruseljska mafija. Že tako ste nas prisilili, da pod ceno razprodamo dobra podjetja.
Fuk-U
# 19.07.2018 ob 18:42
EU sciti bancnike, to je jasno tudi v NLB in NKBM, treba je na preste stopit glavnim kriminalcem, ki sedijo v Banki Slovenije.

Me zanima kako dolgo bo trajalo da bodo prekinili priskavo?
Naj se naredi raje preiskava o prodaji NKBM in prodaji NLB. NLB se niti prodan ni Brusselj pa vztraja da si Slovenija ne sme izplacat dobicka ki znasa 280mio Euro? Oprostite ampak tako pocetje je kriminal, zakaj si lastnik nebi smel izplacat dividend na delnice? Kaj to je svoboden trg al kaj? to je navadna kraja drzavne lastnine, vendar tokrat nas kradejo tujci in zato cela Slovenija vzklika to ja, se, se, se..

Upam da se je kaj kmecke pameti v Sloveniji in preprecimo Brusslju to krajo.
velenjcan
# 19.07.2018 ob 19:13
Ja bognedaj, da bi kdo bansterjem pod prste gledal. Take ustave v Evropi še ni.
mihael1
# 19.07.2018 ob 19:21
Nedotakljivost arhivov pomeni tudi nedotakljivost evropskih organov.
Torej naj bi bili evropski organi izloceni iz preiskav in prakticno delajo kar hocejo - tudi obidejo zakone in se ppsamwzniki okoristijo.
To se pac ne more zgoditi. Takega pravnega reda se ne more priznati - ce je kdo to zapisal, pa ga je treba poklicati na odgovornost.
Puma
# 19.07.2018 ob 19:28
Ti dokumenti morajo vsebovati zelo slabe stvari za nas, če jih ECB noče dati na vpogled. Očitno niso na naši strani.
SMERŠ
# 19.07.2018 ob 19:52
ECB misli da je nad zakoni?!
burut13
# 19.07.2018 ob 19:10
@Norland: "Proti Beogradu smo imeli vec moci kot proti Bruslju..."
Že res, ampak Beograd je bil veliko bolj kaotičen.

Ampak niti Bruslju se ne smemo pustiti. Pa kaj, če smo mali.
severnik
# 19.07.2018 ob 19:04
Aja, tukaj je pa možen postopek proti državi???
galoper
# 19.07.2018 ob 21:28
Tujci (ECB), bi se torej lahko dogovarjali z našimi državljani o neprimernem plenjenju države, naša država se pa nebi smela seznaniti z vsebino sumljivih dokumentov? Kriminal belih ovratnikov?
memepower
# 19.07.2018 ob 19:29
Bankam, predvsem centralnim, so dnevi šteti - in prav je tako!
bicesniga
# 19.07.2018 ob 22:29
Ka se grejo tile debilni bankirji? Kakšna nedotakljivost zaupnih podatkov ECB-ja? Vse skenirat, pa dat na net...banda pokvarjena!
ThePianoGuy
# 19.07.2018 ob 21:02
Upam, da bomo šli tule do konca. Pa naj bo tožba, če si ECB upa. Prepričan sem, da ECB nima podpore Evropejcev, ko pride do njene "nedotakljivosti".
galoper
# 19.07.2018 ob 21:30
Kdo neki je v ozadju tuje ECB, da daje smernice aktivnosti za brisanje sledi o prenosih finančne moči na ... ?
Joe Profaci
# 19.07.2018 ob 20:39
beograd je bil mila majka naspram eu
Druid
# 20.07.2018 ob 00:17
Zadeva je popolnoma enostavna, oni nas ignorirajo glede arbitraze, mi jih ignoriramo glede cesarkoli ze... Samo hrbtenice rabimo... in jajca
HakmeD
# 19.07.2018 ob 22:58
Bruseljski ovčar laja, upam samo, da se mu ne pusti gristi.

Slovenija, premoreš še kaj suverenosti?
lingam
# 19.07.2018 ob 22:43
Saj ne morem verjeti, zbrisan sem bil, ker sem objavil, da je Mario Draghi član G30 in da je José Manuel Barroso "current non-executive chairman at Goldman Sachs International"! Se o tem ne sme pisati?
Je metla ECB res tako dolga oz. široka?
Puma
# 19.07.2018 ob 19:51
1. Če je NLB dobra banka je neumnost da se jo proda. Interes ima lahko samo nekdo, ki bo s tem dobro zaslužil in mu je vseeno za državljane Slovenije.
2. NLB je naredilia takšne minuse zaradi lopovskega koruptivnega vodstva, ki so ga podpirale vodilne politične lopvske elite.
3. Zato volite tiste stranke oz. politike, ki niso bili v vladi v času organizirane kraje našega premoženja in obeenem tiste politike, ki bodo NLB spravile v red in pometle z lopovsko sodrgo, ki se napaja na naš račun.
discoversci
# 20.07.2018 ob 10:53
Zanimivo kako tu začuda Bruselj PA SE vtika... Kje je pa arbitraža ? A tam se pa ne ? EU maj es. Ena navadna izmišljotina, polna hinavščine.
Dionezij
# 20.07.2018 ob 13:49
Kriminalna dejanja v nobenem primeru ne morejo uživati imunitete. Ta dejanja so storili živi ljudje, zaposleni v BS, po US RS pa smo državljani in državljanjke pred zakonom enaki in to neglede na funkcijo, ki jo kdo ima in opravlja. Morda pa je Komisija sama vpletena v to kriminalno sanacijo bank. Slovenija je suverena država in njeni organi imajo dolžnost preganjati kriminalce in mafijaše. Inv tega nam ne more preprečiti nobena EU Komisija. Ta naj poskrbi, da jo bo vodil trezem predsednik in ne alkoholik.
zeus-zengg
# 20.07.2018 ob 11:55
sik
VSe kar smo vidnega in pomembnega naredili je bilo iz kohezijskih sredstev od avto cest, do bolnišni, magistralk, državnih objektov,
--------------
res ti hvala ker si nam povedal , da smo se pred vstopom v EU vozili po makadamu , da nismo imeli bolnišnic in nobenih podjetij ter da smo biili brez kruha in vode ... Ti je mogoče kaj znanega koliko letno plačujemo za Bruselj in koliko bomo šel po Breksitu ???
DrMrrr
# 20.07.2018 ob 11:53
Pri nas imamo zelo hud problem: javnost se ne ukvarja z vsebinami, ki so v vladnih in parlamentarnih postopkih in nato rezultirajo v predpise (tukaj so predvsem šibki tudi mediji). Takisto ne na ravni EU (tukaj je informacijski manjko le še bolj evidenten). Ko so zadeve sprejete in veljajo, potem pa se skače in pametuje in psuje.
Demokracija pač terja angažiranje ves čas (aktivnost), ne pa komaj potem, ko ti tisto nekaj že zleti na glavo. Potem pa jok in stok, vik in krik ter ... zmerjanje, začinjeno z dobro mero ignorance in predvsem nevedenja (ko se slehernik v hipu prelevi v politologa, zgodovinarja, sociologa, ustavnega pravnika, makroekonomista, zdravnika ipd. in seveda temu primerno tudi ponuja “rešitve”, ki pa so nato prav takšne). Skratka, dejavno volilno telo proizvaja dobre politike oz. vsaj jedro teh. Pasivnost pa rezultira v samopašnost teh kvazi elit.
samogledam
# 20.07.2018 ob 11:06
če bi Grki ravnali podobno kot mi, ko je bil čas, verjetno nebi bili v tako globoki bančni krizi...
verjamem da obstajajo tihi dogovori, pa vendar, ko so lovke iz tujine posegale v našo integriteto zaradi nekaj nelojalnih domačih bankirjev, so na Vrhovnem Tožilstvu ravnali pravilno. To jim ne bo težko dokazat z zaseženo dokumentacijo o pranju denarja.
zamudnik
# 21.07.2018 ob 11:45
Bruseljska vrhuška je očitno popolnoma alergična na besedo država. To mi ni všeč. To je popolno zanikanje tistega Cankarjevega izreka, da si bo narod pisal sodbo sam, nepa, da mu jo bosta frak in talar. Bruseljski frak narodov in samostojnih držav ne priznava več.
wu-pe
# 20.07.2018 ob 14:28
NI čudno, da se ob takih totalitarnih prijemih pojavlja evroskepticizem... Jaz sem obkrožil ZA, na referendumu za vstop v EU, prav zato, ker naj bi prinesla veš transparentnosti in pravne države, pa tudi zaščite človekovih pravic...
Kar smo dobili je več pravic in manj transparentosti, za elite in kapital.
m72
# 20.07.2018 ob 14:15
"Bruselj nadaljuje postopek proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB-ja"

Kaj pa kršenje naše zakonodaje? A bi mogoče vlada za tekoče zadeve morda vložila protitožbo? Ali bomo zopet igrali retardirane hlapčke? In si dali duška samo z glasnejšim vreščanjem o "samostojnosti", "neodvisnosti" in "suverenosti"?
QUENDI
# 20.07.2018 ob 12:15
....nedotakljivost ne more obstajati na kateremkoli nivoju.......zato pa imamo ti vladavino ljudstva.....
Robin Lood
# 20.07.2018 ob 08:07
EU je itak nedotakljiva. Zdaj pa bodo sldili tisti, ki tožijo. Le kakšen bo razplet...
subajaca
# 19.07.2018 ob 18:33
Žal spet na konto slovenskih davkoplačevalcev.

Saj tu je problem. Če bi odgovorni tudi materialno/premoženjsko odgovarjali za takšne in drugačne sankcije, potem najverjetneje do takšnih neumnosti nebi prihajalo.
mmeeddoo
# 24.07.2018 ob 22:03
Želeli bi biti nedotakljivi. Razumljivo, da bi!
Domoljub91
# 21.07.2018 ob 14:46
A neizpolnjevanje arbitražne razsodbe s strani Hrvaške pa Evropsko komisijo nič ne moti? Sram naj jih bo, dvoličneže hinavske!
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 17:58
draghi je očitno konkretno popi-- , ko so naši kriminalisti pogruntali (no, ja vsaj našli dokaze za to) to, kar vam nonstop govorim glede slabe banke, dutb-je in ndh-ja.
Epafrodit
# 20.07.2018 ob 17:36
V Bruslju navajajo, da Slovenija krši načelo nedotakljivosti arhivov ECB-ja oziroma pravila o privilegijih in imuniteti v Evropski uniji

Zanimivo, da je Slovenija, ki je vzor zagotavljanja privilegijev za višje kaste, v tem primeru to zanemarila. Razen seveda,če so bili s tem posegom zagotovljeni privilegiji in imuniteta za kakšne naše, ki so v rangu višje kaste kot tisti,ki so s tem posegom bili prizadeti.
DrMrrr
# 20.07.2018 ob 12:39
SUGS, precej se strinjam. A preplet angažiranja javnosti in fokusa medijev učinkuje vzajemno. Je pa stanje res precej porazno, to pa vsekakor.
HOR
# 20.07.2018 ob 00:15
Preganjat ECB kamarilo...!
MZ
# 23.07.2018 ob 13:08

zeus-zengg
# 20.07.2018 ob 11:55
Prijavi neprimerno vsebino
sik
VSe kar smo vidnega in pomembnega naredili je bilo iz kohezijskih sredstev od avto cest, do bolnišni, magistralk, državnih objektov,
--------------
res ti hvala ker si nam povedal , da smo se pred vstopom v EU vozili po makadamu , da nismo imeli bolnišnic in nobenih podjetij ter da smo biili brez kruha in vode ... Ti je mogoče kaj znanega koliko letno plačujemo za Bruselj in koliko bomo šel po Breksitu ???


No ja....resnica je nekje vmes. Ne pomeni, da pred vstopom v EU nismo imeli ničesar - vseeno pa vsi vemo, da se danes brez kohezijskih skladov marsikaj ne bi premaknilo nikamor. Ga praktično ni projekta, kjer ne bi zraven pisalo, da je sofinanciran iz evropskih sredstev.

Zakaj je tako, ne vem. Bi pa potrebovali res nepristranske številke, koliko iz teh kohezijskih skladov dobimo in koliko znašajo naši prispevki v EU (kjlučno je, da se upošteva tudi skrite stroške, ki pa so javnosti gotovo neznani). Šele potem bi videli, če bi nam zneslo tudi brez evropskih sredstev, do tačas pa je vse bolj kot ne špekulacija.
kapljač
# 22.07.2018 ob 06:56
Proti Beogradu smo imeli vec moci kot proti Bruslju...
..............................
No imeli smo tudi politike z ornk "volovskimi testisi". Danes pa očitno z milijoni jajčnikov. Kar pa ni približno isto, je prej "brezjajćnost".
kapljač
# 21.07.2018 ob 17:08
Brezjajčnost , posledičnost, levega pola . Desnega pa izdaja!
cairns
# 20.07.2018 ob 19:57
Bruselj nadaljuje postopek proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB-ja

Nihče ne more in ne sme biti nedotakljiv. EU vse bolj postaja zlobna mačeha in vse je manj prijazna mama. Za povrh pa je še pijana.

Takšne smo imeli v SFRJ, pa vsi vemo kako se je zgodba z "nedotakljivimi" končala.
Bills of Credit
# 20.07.2018 ob 19:48
Rothschild
SUGS
# 20.07.2018 ob 12:36
Pri nas imamo zelo hud problem: javnost se ne ukvarja z vsebinami, ki so v vladnih in parlamentarnih postopkih in nato rezultirajo v predpise (tukaj so predvsem šibki tudi mediji).

Mediji niso šibki ampak dominantni mediji servirajo vsebine in vprašanja, ki nimajo veze z vsebinami, ki se tičejo realnega življenja v EU.

Pri nas se medijske kampanje gradijo okrog vprašanj -
1. ste za Janšo?
2. ste proti Janši?
3. kako ste lahko za Janšo?
4. obljubljate, da ne boste z Janšo?

in podobno prodajanje megle, v ozadju se pa dogaja 3. privatizacija, old bojsom se poceni prodajajo nekoč njihova propadla podjetja (ki smo jih rešili davkoplačevalcio z milijardami) in na nivoju evropskih zakonov in predpisov množično izgubljamo vsako pravno bitko.

Ker je interes starih sil držat primat v Sloveniji, za tujino se ne sekirajo.
fritaja
# 20.07.2018 ob 09:31
Fuk-U
# 19.07.2018 ob 18:42
Upam da se je kaj kmecke pameti v Sloveniji in preprecimo Brusslju to krajo.


Saj v Sloveniji druge pameti kot kmečke itak ni, zato pa se dogajajo taki primeri.
Ampak kmeta nikoli nič ne izuči ;)
povzetek
# 24.07.2018 ob 16:52
In ta novica je slabo ocenjena? To je super novica in vsi bi morali z njo biti seznanjeni!!!
kapljač
# 21.07.2018 ob 17:08
Še dober, da imamo Mesečevo Levico!
gabi.blatnik
# 20.07.2018 ob 21:40
Kako je generalni državni tožilec Zvonko Fišer Draghiju zapisal, da je bila hišna preiskava na Banki Slovenije po njemu dostopnih podatkih opravljena v skladu z odredbo, zato poziva ne sprejema.
Kako lahko tožilec trdi, da je v redu ? Zapisnik o preiskavi s prilogami naj mu pošlje pa bo Draghi zadovoljen. Ne more verjeti, kar na besedo.
pejtevennazrak
# 19.07.2018 ob 19:47
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je sredi julija v odgovoru Draghiju zapisal, da je bila hišna preiskava na Banki Slovenije po njemu dostopnih podatkih opravljena v skladu z odredbo, zato poziva ne sprejema.

Zakaj imam spet zoprn občutek, da bomo spet nekaj plačevali, ker "naši" nimajo pojma od pojma?
sik
# 19.07.2018 ob 21:27
Vsi jamrate proti Bruslju pozabljate pa, da brez njih v Sloveniji ne bi bilo ničesra narejenega ker smo nesposobni in nimamo denarja za nič, ampak smo ena revna skorumpirana država.
VSe kar smo vidnega in pomembnega naredili je bilo iz kohezijskih sredstev od avto cest, do bolnišni, magistralk, državnih objektov, občinskih objektov, popotresnih i popoplavnih sanacij, šol...sram bi na smoralo biti, da nimamo denarja, da bi sami kaj naredili.
Vsi bi morali lizat prste EU, koliko dobrega so za nas naredili in tole z bankami pa je tako kraja stoletja in imajo v celoti prav, da je treba NLB takoj prodati.V končni fazi smo v njih vložili na milijarde davkoplačevalskega denarja, ker so vse pokradli in dajali kredite na lepe oči.
Hvala, da imamo nekoga, ki je nad tem in nas kaznuje.
Bivši uporabnik
# 19.07.2018 ob 18:26
Bruselj nadaljuje postopek proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB-ja

Saj pravim, slovenski kekci. O Zvonku pa ne bi zgubljal besed. Že kot predavatelj je bil zmeden. Žalostno, da mu po toliko letih hierarhija pravnih aktov še kar dela preglavice. No, če slovenskih tožilcev prej ne bo srečala pamet, jih bo o tem poučilo Evropsko sodišče. Žal spet na konto slovenskih davkoplačevalcev.
Kazalo