Gorenjski policisti so ovadili carinika, ki je sprejel 400 evrov podkupnine. Foto: BoBo
Gorenjski policisti so ovadili carinika, ki je sprejel 400 evrov podkupnine. Foto: BoBo

Kriminalisti so v postopku ugotovili, da je bilo podjetje, ki se ukvarja z računalništvom in informatiko, obveščeno o sumu nepravilnosti pri oddaji obračuna okoljske dajatve carinskemu organu po uredbi o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja, zaradi nastajanja odpadne električne in elektronske opreme, pozneje pa tudi o uvedbi prekrškovnega postopka zaradi suma prekrška.

Omenjeno podjetje je očitke iz obvestila o prekršku nato preverilo pri pristojnem carinskem organu in se z osumljencem, ki je bil pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa, dogovorilo za sestanek.

Ovadeni carinik je pojasnil, da gre pri očitani nepravilnosti za manjši carinski prekršek, ki se lahko sankcionira z globo najmanj 5.300 evrov za odgovorno osebo in podjetje, kar je bila "opcija A", ali pa z opominom in s podkupnino 400 evrov, kar je "opcija B". Po navedbah kranjskih policistov je ovadeni aktivno vplival na odločitev podjetnika za "opcijo B" in podkupnino sprejel.

Zaradi aktivnega sodelovanja podjetnika in kriminalistov so podkupljenega uradnika pridržali in po zavarovanju dokazov je bil s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici kranjskega sodišča, ki ga je sicer pustila na prostost. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora in denarna kazen.