Obramba se močno trudi, da bi pokazala, da je policija uporabila nelegitimne metode. Foto: BoBo
Obramba se močno trudi, da bi pokazala, da je policija uporabila nelegitimne metode. Foto: BoBo
Nepravilnosti v primeru Čista lopata?

V sporočilu za javnost policija poudarja, da preiskuje gospodarsko kriminaliteto "z zakonitimi postopki in da ne podtika dokazov". "Policija bo storila vse potrebno, da se zaščiti integriteta posameznih kriminalistov kot tudi kriminalistične policije," so zapisali in dodali, da je bilo delo policistov "preizkušeno v več postopkih na različnih stopnjah pred pravosodnimi organi, ki niso ugotovili nikakršnih nezakonitosti. Zaključena je bila sodna preiskava, vložena obtožnica in pričele so se glavne obravnave."

"Do dovoljenja ni mogoče priti le z enim dokumentom"
Glede omenjenega primera na policiji pravijo, da so izvajali prikrite preiskovalne ukrepe le na podlagi dovoljenj in odredb državnega tožilstva oz. sodišča. "Do dovoljenja za izvajanje takih ukrepov ni moč priti le z enim dokumentom, ampak je za izpolnitev zakonskih pogojev potrebna obsežna vsebinska utemeljitev, ki je velikokrat podkrepljena z več (deset) dokumenti v prilogi," so zapisali in dodali, da so tako ravnali tudi v tem primeru.

"Državnemu tožilstvu, ki je usmerjalo postopek, in sodišču smo sproti in transparentno predstavljali vse zbrane ugotovitve kriminalistične preiskave. Tudi mednarodno policijsko sodelovanje je potekalo na enega od možnih in običajnih načinov, saj si policije različnih držav, ki obravnavajo konkretni primer, izmenjujejo konkretne operativne informacije tudi neposredno," so še dejali.

Zapisnik nemških kriminalistov našel pot v medije
Časnik Večer je namreč objavil zapisnik zaslišanja tajnega sodelavca slovenske policije, ki so ga zaslišali nemški kriminalisti. Tajni sodelavec policije naj bi Nemcem tako povedal, da direktor SCT-ja Ivan Zidar organizira in izvaja kazniva dejanja gospodarske goljufije. Po njegovem pričevanju naj bi to Zidar počel tako, da je različnim slovenskim podjetjem po predhodnem dogovoru izplačeval večje vsote denarja na podlagi fiktivnih računov. Prejemniki pa naj bi nato v gotovini denar vračali Zidarju in njegovim sodelavcem.

Zaslišanje naj bi nemške kriminaliste spodbudilo k temu, da novice sporočijo slovenskim kolegom v Nacionalnem preiskovalnem uradu. Kot prejemnik naj bi bil naveden Robert Slodej, ki ga je Zidarjev zagovornik na prvem zaslišanju v aferi Čista lopata prejšnji teden tudi že obtožil prevare.

Slovenski kriminalisti naj bi, tako dokazuje Zidarjeva obramba, z opozorilom iz tujine dobili na videz legitimno podlago, s katero naj bi preiskovalnega sodnika in tožilce prepričali, da jim odobri preiskavo zoper Zidarja ob pomoči prisluškovalnih metod.

Nemški kriminalist zaslišanje potrdil
Vodja nemških kriminalistov je že potrdil zaslišanje tajnega informatorja. Slovenski kriminalisti so zapisnik v uradne evidence vnesli šele pet dni po prejemu, dobra dva meseca zatem pa so aretirali Ivana Zidarja in druge gradbince oziroma je izbruhnila afera, poznana pod imenom Čista lopata.

Nepravilnosti v primeru Čista lopata?