Sporen je projekt gradnje novega kontrolnega stolpa. Foto: MMC RTV SLO
Sporen je projekt gradnje novega kontrolnega stolpa. Foto: MMC RTV SLO

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevala združena glavna obravnava v zadevi Čista lopata. Ivana Zidarja ni bilo, ker je na zdraviliškem zdravljenju. Kot priča je nastopil Ivan Bohnec, ki je bil član razpisne komisije za zdaj sporen razpis javnega naročila za gradnjo kontrolnega stolpa na Brniku. Med člani razpisne komisije sta bila poleg Bohneca med drugim tudi obtoženi Tomaž Žibert in Darja Brodt, oba v imenu Kontrole zračnega prometa Slovenije. Žibert je bil pristojen za tehnična vprašanja, Brodtova za poslovna, Bohnec pa za pravna vprašanja. Vsi trije so sodelovali tudi v pogajanjih s ponudniki, je povedal Bohnec.

Prvi, odprti postopek oddaje javnega naročila je bil leta 2007 neuspešen, ker nobena izmed ponudb ni bila ustrezna s tehničnega vidika. Postopek se je zato nadaljeval s pogajanji. Ko je vseh pet ponudnikov oddalo končne ponudbe, ki se niso smele več spreminjati, jih je razpisna komisija pregledala in pri štirih ugotovila, da potrebuje dodatna pojasnila. Nenavadno je bilo po Bohnečevih besedah predvsem to, da je eden izmed ponudnikov - Vegrad - močno znižal ceno. Končne izbire ponudnika in oddaje posla nikoli ni bilo, ker je bil postopek zaradi preiskav policije prekinjen.

Bohnec spremenil mnenje
Bohnec je spremenil tudi mnenje o tem, ali bi se moral Žibert, ki je zdaj eden izmed obtoženih, ker naj bi si prizadeval, da bi bil za podizvajalca za elektroinstalacije izbran njegov sorodnik, izločiti iz postopka. Zdaj meni, da se Žibertu ne bi bilo treba izločiti, ker naročnik ni v pogodbenem razmerju s podizvajalcem, medtem ko je na zaslišanju po policijski preiskavi leta 2008 dejal, da bi se Žibert moral izločiti iz postopka. Vprašanja takrat morda ni razumel pravilno, odgovarja.

V zadevi Čista lopata so Zidar, Žibert, Borut Farčnik, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič sicer obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.