Draško Veselinovič je trenutno predsednik SBRA, sodijo pa mu zaradi dela na NLB-ju. Foto: BoBo
Draško Veselinovič je trenutno predsednik SBRA, sodijo pa mu zaradi dela na NLB-ju. Foto: BoBo

"Ob tem, kar se dogaja, ko imamo veliko hipotekarnih kreditov, ki se ne vračajo, je težko razumeti, kaj je narobe s posojilom, ki se ob popolnih pogojih popolnoma redno vrača," je v izjavi medijem dejal obtoženi Draško Veselinovič. Tudi člana uprave NLB-ja Miran Vičič in Matej Narat pred 14 dnevi nista priznala očitane jima krivde za zlorabo položaja.
Ljubljansko okrožno sodišče je lani tri nekdanje vodilne v NLB-ju oprostilo očitanih jim kaznivih dejanj zlorabe položaja v primeru financiranja nakupa hiše Simone Dimic, ki je s partnerjem leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB-ju najela posojilo, vsak po 335.000 evrov.

Tožilec Luka Moljk je bil prepričan, da so nekdanji vodilni v NLB-ju sodelovali pri zlorabi položaja, ko so odobrili posojilo, da bi Dimičevi in njenemu očetu pridobili za 335.000 evrov premoženjske koristi v obliki nižjih obresti, vendar pa s temi argumenti ni prepričal sodnice Barbare Črešnar Debeljak.

Sodnica je sklenila, da tožilec ni dokazal očitka, da so obtoženci ravnali z neposrednim namenom, torej, da so se zavedali, da zlorabljajo svoj položaj, kar pa je potrebno pri kaznivem dejanju zlorabe položaja. Po mnenju sodnice je v zadevi bistveno, da so obtoženi pri podpisu posojilne pogodbe delovali v skladu s svojimi pooblastili.

Tožilec se je na sodbo pritožil, višji sodniki pa so mu pritrdili. Po mnenju višjih sodnikov je namreč sodišče prve stopnje v dokaznem postopku opustilo natančno primerjavo tako vsebinskih parametrov dveh posojil Dimičevim kot postopkovnih vidikov odobravanja posojil z reprezentativno primerljivimi posojilnimi posli, ki so jih prav tako v tistem času odobrili obdolženi kot člani uprave.