Silvo Plut je leta 2007 v zaporu storil samomor. Odsedeti bi moral 30 let. Foto: RTV SLO
Silvo Plut je leta 2007 v zaporu storil samomor. Odsedeti bi moral 30 let. Foto: RTV SLO

Vrhovno sodišče je namreč razsodilo, da je za smrt Ljubice Ulčar odgovorna država oziroma da je njeno smrt mogoče pripisati organom pregona. Ti so opustili dolžnost ravnanja, ki bi ga od njih pričakovali glede na ugotovljene okoliščine, navaja časnik Delo.
Država mora možu in otrokom Ljubice Ulčar plačati tudi odškodnino. Svojci zahtevajo 125.000 evrov odškodnine in rento. Ljubljansko okrožno sodišče je že izdalo sklep o postavitvi izvedenca, ki bo ugotavljal utemeljenost zahtevkov.
Država je tožnikom že sporočila, da je pripravljena na poravnavo. Na državnem pravobranilstvu pa so družini pri tem izpostavili dejstva, ki so jih pridobili, in jih pozvali, naj z upoštevanjem teh dejstev sporočijo posamezne zneske odškodnin.
Časnik še navaja, da odgovora na dopis pravobranilstvo še ni prejelo, po besedah pooblaščenke Lene Oreškovič pa bodo ponudbo za poravnavo pravobranilstvu poslali v prihodnjih dneh. Silvo Plut je Ulčarjevo umoril februarja 2006. Okrožno sodišče v Ljubljani ga je oktobra 2006 obsodilo na 30 let zaporne kazni, Plut pa je aprila 2007 v priporu v Ljubljani naredil samomor.