Gasilci bodo na pogorišču dežurali tudi v petek. Foto: MMC RTV SLO
Gasilci bodo na pogorišču dežurali tudi v petek. Foto: MMC RTV SLO
Problematične deponije
Požar na deponiji gum

Gori le še približno 100 kvadratnih metrov, poročajo Odmevi TV Slovenija. Ponoči bo na deponiji ostalo približno 15 gasilcev, ki bodo nadzorovali pogorišče.

Vaščani iz bližnjih krajev se že zbirajo k civilni iniciativi, katere namen bo dokončno zaprtje deponije. V dobrih dveh urah so zbrali 300 podpisov. Kot je za Odmeve poudaril vodja iniciative Anton Habjanič, so nekatere snovi, ki so bile izpuščene v okolje, rakotvorne.

Zagorelo je v noči na četrtek
Na deponiji v Lovrencu na Dravskem polju je okrog polnoči v noči na četrtek zagorelo nekaj tisoč ton odpadnih gum. V gasilski akciji sodeluje 22 prostovoljnih gasilskih društev, gasijo na 500 metrov dolgem in 40 m širokem območju, gume pa naj bi bile naložene do 6 metrov visoko. Višina gmotne škode še ni ocenjena. Močno je onesnažen zrak, saj se gost oblak mastnih saj vije po Dravskem polju, ta pa je lahko nevaren za zdravje. Gasilci bodo na delu tudi v petek.

Zavod za zdravstveno varstvo v Mariboru občane opozarja, naj ne odpirajo oken, dim pa je še posebej škodljiv za dojenčke, astmatike in vse, ki imajo težave z dihali. Na splošno je bolje, da se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih.

Omejiti dejavnosti, umakniti avtomobile
Civilna zaščita MO Ptuj je tudi izdala opozorila, in sicer priporoča omejene dejavnosti na prostem, omejitev športnih prireditev, posebna opozorila pa so izdali tudi za bližnja otroška vrtca. V nevarnosti so tudi predmeti, na katerih se nabirajo mastne saje, na primer avtomobili, za katere priporočajo, da se jih umakne.

Nevarnost onesnaženja vode
Težava pa ni le onesnažen zrak, ampak tudi voda, s katero so gasilci vso noč gasili območje. Najprej so imeli težave, ker na deponiji ni vodovoda, zato so morali vodo dovažati. Voda, ki odteka, pa je potencialno nevarna tudi za podtalnico, zato komunalno podjetje s Ptuja že spremlja, ali se bodo pojavile kakršne koli spremembe v kakovosti vode, kar bi lahko bilo nevarno za zdravje ljudi.

Na ogledu kraja požara so tudi že policisti in kriminalisti. Na isti deponiji je zagorelo že 15. avgusta lani, takrat se je govorilo o podtaknjenem požaru, epiloga ni bilo. Tudi tokrat se govori o podtaknjenem požaru, a bodo kaj več povedali kriminalisti.

Imate fotografije ali videe goreče deponije? Pošljite nam jih na Moj splet.

Videa uporabnice: mojca.zemljaric, avtorji fotografij uporabniki Mateje, 43589 in Rene D.

Tudi naslednja videa nam je poslal Rene D.:

Problematične deponije
Požar na deponiji gum