V avtu je ostal ukleščen voznik, ki so ga rešili šele okoli 10. ure. Foto: S. B. /Gasilski zavod Trbovlje
V avtu je ostal ukleščen voznik, ki so ga rešili šele okoli 10. ure. Foto: S. B. /Gasilski zavod Trbovlje
Velik zemeljski plaz v Trbovljah
Plaz zasul cesto v Trbovljah

je okoli 7. ure zjutraj plaz zasul cesto v bližini cementarne v Trbovljah. Pri tem je zasul vozilo. Potnico so kmalu rešili, medtem ko so ukleščenega voznika osvobodili šele nekaj pred 10. uro. Oba so prepeljali v trboveljsko bolnišnico.

Po navedbah PU-ja Ljubljana je plaz zasul cesto med dvema betonskima ograjama, visokima od tri do pet metrov in dolgima od 30 do 40 metrov. Na vozišču so velike skale in droben material.

Regionalna cesta Trbovlje-Most čez Savo je zaprta zaradi plazu, obvoz je po cesti Trbovlje-Bevško- Zagorje ter po cesti Trbovlje-Boben-Hrastnik.

Po besedah županje Trbovelj Jasne Gabrič še vedno ni jasno, kaj se dogaja na vrhu strmine in "ali bo v prihodnjih dneh še kaj priletelo navzdol".

Zaradi poškodbe vodovoda motena oskrba z vodo
Iz občine Trbovlje so sporočili, da so skale močno poškodovale vozišče in oporni zid cementarne, s tem pa se je poškodoval tudi vodovod mesta Trbovlje.

Na občini pravijo, da so na območju javnega vodovoda Trbovlje težave v večji meri odpravljene. Preko noči bodo mogoče le še na območju Bevškega in na Ulici španskih borcev. Uporabnike sicer prosijo, da omejijo porabo vode, preventivno pa do preklica velja tudi ukrep prekuhavanja pitne vode v prehrambne namene.

Zaradi plazu je bila motena oskrba z električno energijo v naselju Ob železnici. Zaposleni na Elektro Ljubljana so že poskrbeli za elektriko iz agregatov.

Plaz prekinil povezavo z železnico
Plaz v Trbovljah je tamkajšnjim krajanom tudi prekinil povezavo med mestom in železniško postajo, zato so na Slovenskih železnicah mednarodnim vlakom, ki po voznem redu ustavljajo v Trbovljah, dodali postanek tudi v Zagorju. Vsi mednarodni vlaki tako do nadaljnjega ustavljajo na obeh postajah, v Trbovljah in Zagorju.

Promet po cesti zaradi velike gmote nasutega materiala še nekaj časa ne bo mogoč. Ker se ob delovnih dneh veliko tamkajšnjih občanov vozi na delo z vlakom, so se s podjetjema Lafarge cement in Integral Zagorje dogovorili, da bodo začasno avtobusi lahko vozili do železniške postaje in do Hrastnika preko dvorišča v lasti Lafarge cementa. Dogovor velja izključno za avtobuse Integrala in intervencijska vozila. Za varnost bo poskrbljeno v sodelovanju z gasilci.

Cesta zelo poškodovana, popravilo bo verjetno trajalo nekaj tedno
Cesta je po besedah županje zelo poškodovana. Gabričeva upa, da bo poskušala Direkcija RS za ceste cesto čim prej sanirati. "Tudi če rečem čim prej, bo to najbrž pomenilo nekaj tednov, kajti plaz je res velik," je ponovila.

Gabričeva je občane pozvala, naj ne hodijo po plazišču, saj se lahko po pobočju še vedno skotali kakšna skala in sprehod danes ali v prihajajočih dneh zagotovo še ni varen.

Velik zemeljski plaz v Trbovljah
Plaz zasul cesto v Trbovljah