Prvega naj bi na zaslišanje pripeljali glavnega osumljenca Dragana Tošića. Foto: MMC RTV SLO
Prvega naj bi na zaslišanje pripeljali glavnega osumljenca Dragana Tošića. Foto: MMC RTV SLO
Policista
Policisti so varovali okolico vhoda na dvorišče sodišča. Ko so pripeljali prvega osumljenca, domnevno Dragana Tošića, so del Trdinove ulice zaprli. Foto: MMC RTV SLO
Osumljenci za preprodajo pred sodnikom

Draganu Tošiću je že odrejen enomesečni pripor. Predvidoma šest od štirinajstih osumljenih bo zaslišanih do petka.

Zaslišanja so se začela popoldne. Prve tri osumljence so posamično ob močno poostreni varnosti pred preiskovalnega sodnika na okrožnem sodišču v Ljubljani privedli popoldne. Ko so do sodišča pripeljali prvega osumljenca, šlo naj bi za Tošića, so policisti za kratek čas za promet zaprli del Trdinove ulice okoli vhoda na dvorišče sodišča.

V zadevi delajo trije preiskovalni sodniki, eno zaslišanje pa lahko traja tudi do tri ure. Osebe so lahko v policijskem pridržanju 48 ur, nato pa mora sodnik odločiti, ali bo osumljeni šel v pripor ali pa na prostost.

Akcije tudi na Obali in Gorenjskem
Že dopoldne so na Policijski upravi Ljubljana MMC potrdili, da so policisti na Obali ter na območjih Ljubljane in Kranja opravili nove hišne preiskave zaradi domnevne trgovine z mamili, vendar novih ljudi niso pridržali, druge novosti v zvezi s tem pa še niso znane.

Včeraj so že opravili več kot 30 hišnih preiskav, 14 ljudem je bila odvzeta prostost, med preiskavo pa so policisti zasegli tudi orožje in prepovedano drogo. Osumljenci so stari od 25 do 40 let in so vsi državljani Republike Slovenije. Preiskali so tudi lokala Le Petit Cafe in Randevu v središču prestolnice, ki sta v lasti Dragana Tošiča. Kot smo že pisali, vseh 14 osumljenih naj bi bilo neuradno del organizirane kriminalne združbe srbskega državljana Darka Šarića, znanega tudi kot srbskega "kralja kokaina".

Akcija ima mednarodno razsežnost
Na policiji so dodali, da gre za organizirano hudodelsko združbo z mednarodnimi razsežnostmi, ki je delovala tudi zunaj meja Slovenije. S kaznivimi dejanji so si osumljenci pridobili zelo veliko premoženjsko korist. Kriminalistična preiskava je potekala več mesecev, tudi v sodelovanju s sosednjimi in drugimi varnostnimi organi, med drugim tudi iz Srbije.

Na mednarodno akcijo se je odzval tudi srbski premier Mirko Cvetković, ki se danes mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Dejal je: "S premierjem Pahorjem se o tem še nisva utegnila pogovarjati, sva pa o akciji spregovorila s predsednikom države. Priča smo nedavnemu uspehu sodelovanja dveh policij. Obveščen sem, da ste aretirali večjo skupino narkodilerjev prav na podlagi informacij naših služb."

Udarec t. i. Šarićevem klanu
Akcija, ki poteka v Sloveniji, je usmerjena proti članom t. i. Šarićevega klana, ki ga v Srbiji označujejo za nevarnejšega od zloglasnega zemunskega. Srbsko tožilstvo za organizirani kriminal je obtožnico proti 40-letnemu Darku Šariću in njegovim sodelavcem napisalo na začetku aprila, in sicer po tem, ko so lani v Urugvaju zaplenili več kot 2 toni kokaina, ki naj bi ga Šarićeva skupina skušala pretihotapiti v Evropo. Šariću, ki ima srbsko državljanstvo, je srbsko pravosodje nato zaplenilo številne nepremičnine.


Po podatkih obveščevalnih služb v regiji naj bi Šarićev klan pripravljal tudi atentat na srbskega predsednika Borisa Tadića, pravosodno ministrico in glavnega tožilca.

Osumljenci za preprodajo pred sodnikom