Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs) poudarjajo, da od zavezancev nikoli ne zahtevajo, da vnašajo svoje osebne podatke ali podatke o transakcijskih računih v spletne povezave ali SMS-sporočila. To je vsekakor znak, da gre za prevaro, opozarjajo.

Zavezancem svetujejo, naj sporočila izbrišejo in naj nikamor ne vpisujejo nobenih podatkov. V primeru, da je že prišlo do finančnih transakcij in je zavezanec oškodovan, pa naj to takoj prijavi policiji.

Svoje podatke glede stanja plačil in obveznosti do Fursa lahko vsak v vsakem trenutku preveri na portalu oz. v mobilni aplikaciji eDavki. V primeru vprašanj je na voljo klicni center, za fizične osebe na številki 08 200 1001, za pravne pa na številki 08 200 1003.

Primer lažnega elektronskega sporočila:

Primer lažnega elektronskega sporočila. Foto: Furs
Primer lažnega elektronskega sporočila. Foto: Furs

Policisti zaradi goljufij s plačilnimi karticami prijeli štiri romunske državljane

Na porast goljufij na spletu opozarjajo tudi na policiji. "Letos smo skupno prejeli že več kot 600 prijav, pri čemer je nastalo za več kot 12 milijonov evrov materialne škode," so sporočili s Policijske uprave Maribor.

V zadnjem obdobju izstopajo goljufije z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kriptovalute – letos so mariborski policisti obravnavali 190 takšnih primerov, 5,1 milijona evrov škode – ter zlorabe plačilnih kartic komitentov slovenskih bank. V povezavi z zadnjima dvema so letos obravnavali že približno 450 prijav s skupno škodo približno 1,2 milijona evrov, pri čemer se velika večina zlorab nanaša na pridobivanje podatkov kartic na spletu s t. i. phishingom ter nadaljnjo zlorabo.

Policija je po prijavi ene izmed slovenskih bank, ki je prav tako zaznala izrazito povečanje zlorab plačilnih kartic, začela intenzivno preiskovati in svoje sile usmerjati v prijetje storilcev, ki so najmanj zadnjih 10 dni delovali na območju Ljubljane in Maribora. Štirje storilci, državljani Romunije, so bili 10. avgusta prijeti na območju Policijske uprave Maribor.

Več informacij o kriminalistični preiskavi, izvršitvenih oblikah spletnih investicijskih goljufij, zlorabah plačilnih kartic in preventivnih ukrepih, bodo na PU-ju Maribor predstavili na petkovi novinarski konferenci.