Policisti so truplo po daljšem in zahtevnem iskanju našli v reki Savi. Foto: Naglav Gregor
Policisti so truplo po daljšem in zahtevnem iskanju našli v reki Savi. Foto: Naglav Gregor

Policija je želela s predstavitvijo primera javnosti predvsem pomiriti občane in ovreči govorice, da je šlo za mafijska obračunavanja.

Umor
Storilec je truplo želel iznakaziti do nerazpoznavnosti. Foto: Naglav Gregor
Grozovit in okruten umor ob Savi

Policisti so bili prejšnji četrtek dopoldne obveščeni, da je občan pred starim mostom čez reko Savo našel okrvavljen čevelj. Most čez reko v Zagorju ob Savi je sicer že dlje časa zaprt.

Kot je na tiskovni konferenci dejal vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Damjan Petrič, je sledeča preiskava samo na kraju dogodka zaradi zahtevnosti trajala več dni.

V njej so sodelovali kriminalsti, policisti, vodniki s službenimi psi, potapljači specialne enote policije, helikopter in gorski reševacli.

Iskanje trupla je bilo zelo oteženo zaradi vidljivosti in deroče vode, je poročal Petrič. Potapljači so kljub temu na globini nekaj metrov našli mrtvega moškega in ga izvlekli na površje.

Takoj je bilo jasno, da je 67-letnik umrl nasilne smrti, kar je kasneje potrdila tudi obdukcija na Inštitutu za sodno medicino.

Pokazala je, da je moški umrl na grozovit in okruten način. Po različnih delih telesa je bil večkrat poškodovan z večjim, težjim in ostrim predmetom.

Preiskava je bila zahtevna tudi zato, ker je umorjeni zadnjih 15 let živel v Bosni in Hercegovini. Nadaljevala se je tudi s pomočjo tamkajšnjih varnostnih organov, je dejal Petrič.

Tako žrtev kot osumljeni, 41-letni sin, sta imela prijavljeno stalno bivališče v Zagorju ob Savi.

Rekonstrukcija poteka dogodkov
Po ugotovitvah policije je 67-letnik 9. aprila v zgodnjih popoldanskih urah pripotoval iz BiH-a v Ljubljano. Tam se je srečal s sinom. V večernih urah sta se v osebnem vozilu odpeljala iz Ljubljane.

Dokazi kažejo, da je sin moril še istega dne. Po Petričevih besedah je osumljeni zvečer na bregu reke Save očeta večkrat udaril s predmetom, ki je bil na eni strani oster, na drugi top. Žrtev je že po prvih udarcih umrla.

Osumljeni pa je udarjal še naprej. Petrič ocenjuje, da je želel truplo iznakaziti do nerazpoznavnosti.

Na podlagi utemeljenih razlogov za sum umora so osumljencu v ponedeljek odvzeli prostost. V postopkih s policijo ni želel sodelovati.

Policija je še ugotovila, da je morilsko orodje kupil malo pred srečanjem z žrtvijo in da je po izvršitvi kaznivega dejanja poskušal za seboj zabrisati sledi.

V sredo so 41-letnika pripeljali k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Zagrožena kazen znaša od 15 do 30 let zapora.

Zaradi zahtevnosti primera se preiskava še nadaljuje. Petrič na tej stopnji ocenjuje, da sta motiva za umor maščevanje in koristoljubje.



Policija je želela s predstavitvijo primera javnosti predvsem pomiriti občane in ovreči govorice, da je šlo za mafijska obračunavanja.

Grozovit in okruten umor ob Savi