Hilda Tovšak mora za sojenje v zadevi Rimske toplice izbrati novega odvetnika. Foto: BoBo
Hilda Tovšak mora za sojenje v zadevi Rimske toplice izbrati novega odvetnika. Foto: BoBo

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, ki je od 24. maja na Igu na prestajanju 14-mesečne zaporne kazni iz zadeve Čista lopata, krivde v primeru Rimskih term v nasprotju s soobtoženimi ni priznala, ker meni, da vsi očitki iz obtožnice niso točni.

Okrožno sodišče v Celju je preklicalo glavno obravnavo, ker je ne zastopa več njen dosedanji zagovornik Boris Kanduti. Na celjskem okrožnem sodišču so pojasnili, da bo Tovšakovi, če si sama ne bo izbrala zagovornika, postavljen zagovornik po uradni dolžnosti.

"Zaradi obstoja zakonsko predpisanih razlogov je bil doslej postavljeni zagovornik po uradni dolžnosti razrešen. Takoj po razrešitvi je bil obtoženki postavljen nov zagovornik z liste zagovornikov za zagovor po uradni dolžnosti, ki je bil na vrsti za dodelitev zadeve. Ker po zadnjih informacijah obtoženka s tem še ni seznanjena, vam njegovega imena in priimka ne morem posredovati," so sporočili s celjskega sodišča.

Zidarju in Črnigoju vročen poziv za zapor
Okrožno sodišče v Ljubljani je po poročanju spletnega Dnevnika vročilo sodbo vsem obtoženim v zadevi Čista lopata, razen Srečku Gabriču, za katerega sodišče še nima izkazane vročilnice. Glede na prispela dokazila o vročitvi sodbe pa sta bila izdana tudi poziva za prestajanje zaporne kazni za Ivana Zidarja in Dušana Črnigoja.

Nekdanji prvi mož SCT-ja Zidar, ki je obsojen na leto in dva meseca zapora, je na sodišče podal predlog za nadomestitev kazni zapora z delom v splošno korist, podobno prošnjo pa sta naslovila tudi Tovšakova, obsojena je bila na 14 mesecev zapora, in nekdanji prvi mož Primorja Črnigoj, ki bi moral prestati isto kazen kot Zidar.

Zidar se bo moral po informacijah POP TV na sodišču zagovarjati tudi zaradi domnevnega 3,3 milijonskega oškodovanja družbe SCT Naložbe. Zaradi zlorabe položaja in pranja denarja so ga namreč ovadili kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Nekdanji prvi mož SCT Zidar se je okoristil s prodajo družbe Tovarna asfalta Črnuče (Tač), saj naj bi denar od prodaje končal na fiduciarnem računu odvetnika Mirka Bandlja, z denarjem pa naj bi prosto razpolagal Zidar.