Nekdanja prva dama Vegrada je v zadevi Hypo priznala krivdo. Foto: BoBo
Nekdanja prva dama Vegrada je v zadevi Hypo priznala krivdo. Foto: BoBo
Tovšakovi za priznanje krivde še leto in pol zapora

Hilda Tovšak je bila obtožena skupaj z nekdanjimi vodilnimi v Hypu. Božidar Špan, Anton Romih, Andrej Potočnik in Andrej Oblak so po mnenju tožilstva krivi pranja denarja in zlorabe položaja, Tovšakova pa jim je pri tem pomagala.

Priznanje krivde nekdanje prve dame Vegrada se nanaša na plačilo, ki ga je Vegrad odmeril projektni družbi Gina, ustanovljeni za gradnjo študentskih domov na Vojkovi cesti v Ljubljani. Tožilstvo vpletenim očita, da so 14 milijonov evrov od skupnih 22 milijonov evrov kupnine prenakazali s podjetja v Panami na podjetja v Liechtensteinu, Luksemburgu in na Deviških otokih, s katerimi so bili lastniško povezani.

Z enim poslom do 16,5 milijona evrov
Tako je Vegrad s podjetjem Enjuan Management Corporation iz Paname sklenil 22 milijonov evrov vreden posel, s katerim je kupil podjetje Gina, ki je imelo v lasti zemljišča na Vojkovi cesti v Ljubljani, kjer naj bi stal kompleks študentskih domov, ki pa jih Vegrad zaradi finančnih težav nikoli ni začel graditi.

Panamsko podjetje je svoj delež v podjetju Gina pridobilo le mesec dni pred prodajo Vegradu, zanj pa je prejšnjemu lastniku Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs plačalo le 5,5 milijona evrov. Tako je v mesecu dni z eno samo prodajo panamsko podjetje ustvarilo 16,5 milijona evrov dobička.

Kot je znano, je Hilda Tovšak že na prestajanju zaporne kazni, saj je bila obsojena v različnih zadevah, povezanih z gospodarskim kriminalom, in služi enotno osemletno zaporno kazen. Zoper štiri bančnike pa poteka še sodna preiskava zaradi spornih poslov pri prodaji zemljišč v okolici Kranja.

Tovšakovi za priznanje krivde še leto in pol zapora