Kriminalisti odnašajo dokumentacijo iz univerzitetnih prostorov. Foto: Eugenija Carl
Kriminalisti odnašajo dokumentacijo iz univerzitetnih prostorov. Foto: Eugenija Carl
Velimir Cugmas
Velimir Cugmas, hišni odvetnik UP-ja, predkazenskega postopka ni hotel komentirati, novinarki Eugeniji Carl pa zabrusil, da o postopku ne sme poročati. Ob tem jo je seznanil, da je včeraj zoper njo sprožil ustrezne pravne postopke, ker je pred dnevi razkrila, da kriminalisti rektorja Marušiča preiskujejo zaradi uničenja uradnega dokumenta. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Preiskave na primorski univerzi

ter uničenja in ponarejanja poslovnih listin, ki naj bi jih zagrešil rektor univerze Dragan Marušič.

Na rektorja UP-ja Dragana Marušiča že dalj časa letijo očitki o sumih številnih nepravilnosti, ki so bile opisane tudi v precej dolgem anonimnem pismu, od spornega praznovanja rojstnega dneva na račun univerzitetnih sredstev do nepotizma pri kadrovanju ter uničenja pogodbe z odvetnikom Velimirjem Cugmasom, kar smo z vsemi podrobnosti pred dnevi razkrili tudi na MMC-ju in na TV Slovenija.

Hišne preiskave potekajo na treh lokacijah, in sicer na sedežu rektorata, na Inštitutu Andreja Marušiča ter na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Famnit.

Odvetnik noče poročanja
Čeprav primer obravnava več kot deset kriminalistov, je predstavnica za stike za javnostjo Mirella Baruca medijem povedala, da o kakršni koli kriminalistični preiskavi ni obveščena. Marušič še ni prišel na delovno mesto, kriminalisti pa so ga že iskali tudi na domačem naslovu. Iz Slovenskih Konjic pa se je na sedež univerze pripeljal "hišni" odvetnik Velimir Cugmas.
Cugmas predkazenskega postopka ni hotel komentirati, novinarki Eugeniji Carl pa je zabrusil, da o postopku ne sme poročati. Ob tem jo je seznanil, da je včeraj zoper njo sprožil ustrezne pravne postopke, ker je pred dnevi razkrila, da kriminalisti rektorja Marušiča preiskujejo zaradi uničenja uradnega dokumenta.

Koprski kriminalisti so pri preiskavi na UP-ju zasegli obsežno dokumentacijo, nobena oseba pa ni pridržana.

Ali se Marušič skriva pred kriminalisti?
V bližnjem lokalu smo naleteli na prorektorja primorske univerze Roka Straška, ki je čakal na klic kriminalistov, da se jim pridruži pri hišni preiskavi na Inštitutu Andreja Marušiča.

Strašek je povedal, da sicer podrobnosti preiskave ne pozna. Na vprašanje, komu so kriminalisti pokazali nalog za preiskavo, je dejal, da s tem ni seznanjen.

Povedal je le, da je imel kratek telefonski pogovor z rektorjem Marušičem, ki ga je prosil, če se lahko on udeleži hišnih preiskav, ker ima on sam neodložljive službene obveznosti zunaj univerze.

Strašek sumov nepravilnosti rektorja Marušiča ni želel komentirati, vendar je prepričan, da univerza dela transparentno in zakonito.

Hišno preiskavo pa so po Straškovih besedah pričakovali, saj naj bi jo zaznali iz našega poročanja o domnevnih nepravilnostih na univerzi.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Preiskave na primorski univerzi