Črna kronika
policija trak
Predkazenski postopek, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo, sicer na policiji vodijo zoper tri fizične osebe, odvzemi prostosti in pridržanja pa niso predvideni. (Fotografija je simbolična) Foto: BoBo

Hišne preiskave na Obali in v Ljubljani, neuradno naj bi preiskovali tudi Splošno plovbo

Na policiji za zdaj z informacijami skopi
4. julij 2018 ob 14:36
Koper - MMC RTV SLO, STA

Kriminalisti opravljajo sedem hišnih preiskav na območju Kopra in Ljubljane, med drugim naj bi preiskovali tudi prostore Splošne plovbe v Portorožu in ministrstva za finance.

Po poročanju Televizije Slovenija zaposlenim v Splošni plovbi niso dovolili vstopa v zgradbo, na policiji pa so za zdaj z informacijami zelo skopi. Potrdili so le, da kriminalisti preiskujejo sum storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Po pojasnilih Generalne policijske uprave preiskujejo več stanovanjskih prostorov in osebnih avtomobilov ter poslovne prostore ene gospodarske družbe in prostorov državnega organa.

V Splošni plovbi za zdaj informacij ne dajejo, na ministrstvu za finance pa so potrdili, da kriminalistična preiskava pri njih poteka. "S kriminalisti sodelujemo in jim zagotavljamo vso potrebno dokumentacijo, podrobnosti pa zaradi interesa preiskave ne moremo komentirati," so navedli.

Po podatkih Siola naj bi kriminalisti preiskovali sume kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali pravic in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju. Omenjeni sumi so po pojasnilih policije povezani s pripravo in potrditvijo zakona, ki bi tuji gospodarski družbi, ki jo obvladuje podjetje z območja Policijske uprave Koper, omogočil izognitev plačilu davčne obveznosti, družba pa bi s tem pridobila protipravno premoženjsko korist v vrednosti več milijonov evrov.

Ovadbo naj vložil odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko
Siol
še poroča, da naj bi ovadbo na začetku letošnjega leta vložil odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko, ki je obravnaval predlog spremembe zakona o davku na tonažo, s katero je vlada želela podaljšati ugodnejšo davčno obravnavo oz. shemo državne pomoči na področju mednarodnega pomorskega prometa in ohraniti pogoje reinvestiranja ladjarjev.

Obstoječi zakon med drugim določa, da se dohodki od prodaje ladij, ki so vključeni v sistem davka na tonažo, v petih letih od prodaje porabijo za nakup ene ali več ladij oz. ladjarske družbe ali deleža ladjarske družbe. V nasprotnem primeru jih mora po poteku tega obdobja vključiti v obračun davka od dohodkov pravnih oseb.

Predlagana novela zakona pa je predvidela rešitev, ki bi natančno določila izračun dohodkov od prodaje ladij, ki se vključijo v obračun davka od dohodkov pravnih oseb, če pogoj reinvestiranja ni izpolnjen.

Zakonske novele DZ ni sprejel
Siol je spomnil, da je Splošna plovba leta 2012 prodala ladje v protivrednosti 6,4 milijona evrov, a kupnine ni vložila v nakupe novih ladij. V družbi so zato, tudi ob grožnji siceršnjega odhoda iz Slovenije, želeli, da bi jih država za nazaj opravičila plačila 6,4 milijona evrov davka.

Predlagane zakonske novele DZ nato ni sprejel, zato je tudi po pojasnilih policije kaznivo dejanje ostalo pri poskusu.

VIDEO
Preiskava v Splošni plovbi
Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
juventina10
# 04.07.2018 ob 15:01
kot ponavadi zamujajo z raznimi preiskavami,je treba po načelu starega sdk, zdaj in takoj, milijončki so že bye,bye
notwhoyouthink
# 04.07.2018 ob 16:17
https://www.mladina.si/112294/izgubljene-ladje/

toliko o tem...
Izvidnik
# 04.07.2018 ob 18:24
lahko napovem sodbo
zastaranje ali pogojna kazen 1 leto
Simba
# 04.07.2018 ob 17:14
mile952: "Ajde zagovorniki prodaje vseh slovenskih podjetij tujcem, tole imate! "

mi zagovarjamo privatizacijo. Če imaš denar, kupi! Ti noben ne brani.
Ker pa tako vneto enačiš prodajo in pa korupcijo, pa več pove o tvoji etiki (ni važno če kaj vkrade, važno da tudi kaj naredi).

Kraja je kraja in če se to potrdi, potem bi morali lastništvo zarubiti.
Eno je prodaja, drugo je korupcija.
amigo
# 04.07.2018 ob 18:25
K nam pridejo samo "investitorji", ki mislijo gospodariti kot v kakšnem Bangladešu. Vedo, da slovenska država ni vredna piškavega oreha. Eni se bojijo kot recimo Cerar, drugi bi za dobro provizijo vse prodali za drobiž.
Simba
# 04.07.2018 ob 17:20
in še eno podvprašanje zate, mile952: a bi blo vse okej, če bi to firmo "kupil" kakšen Zidar, Šrot, Bavčar, Rigelnik, Tovšakova,... ?
dule5
# 04.07.2018 ob 15:44
ve se kdo je prodal Splošno plovbo..
Pa ja ne spet pred sestavo koalicije.
Simba
# 04.07.2018 ob 23:50
@mile952: in zato smo krivi mi ki ne podpiramo državnih monopolov v gospodarsvu?!
a ti resno misliš, po vseh teh aferah in tajkunih ("nacionalni interes"), da bi dejansko kakšna državna firma lahko normalno funkcionirala?!

povej mi eno državno firmo, ki nima monopola na trgu ali pa ekskluzivne koncesije, da ji gre dobro, da dobro plačuje delavce in da dejansko izplačuje plače.

ps: a ni ponavadi tako da bi korupcijo morala preganjati policija in pa sodstvo - torej javni sektor ?
kje so? spet na štrajku za višje plače?
mile952
# 04.07.2018 ob 21:24
Ker pa tako vneto enačiš prodajo in pa korupcijo, pa več pove o tvoji etiki (ni važno če kaj vkrade, važno da tudi kaj naredi).

Simba, povej mi samo za eno privatizacijo državnega premoženje brez suma korupcije pa ti bom dal prav.
mile952
# 04.07.2018 ob 16:47
Ajde zagovorniki prodaje vseh slovenskih podjetij tujcem, tole imate! Najprej zainteresirani maherji podkupijo odgovorne, ve se koga je treba podmazati potem pa pride do "prihvatizacije", pa ne slovenskih, pač pa v tem primeru tujih tajkunov. Seveda modeli najdejo način, da za par stotisoč Evrov kupijo edinega ladjarja v državi (provizije tu niso vštete) potem pa še dobijo odpustek, da ne plačujejo davkov! Pa pravijo, da Slovenija ni prijazna do tujih vlagateljev? LOL.

In na koncu jim ne odgovarja plačati po zakonu, ki so ga sami napisali in jim kar naenkrat ni več všeč, glej ga zloma, morali bi plačati davek! Pa to je ja neznosna krivica, tujci pa v Bananistanu ja ne bodo plačevali davkov....

Bravo Komisija za javne financev DZ, bravo Levica in Mesec! Hlapci tujcev med politiki in na Ministrstvih, zgledujte se po Levici!
Dvomljivec
# 08.07.2018 ob 16:13
Zaradi narave ladjarskega posla ima večina ladjarjev sedeže registrirane v ladjarkih davčnih oazah. Ne vem kaj je lastnikom Splošne plovbe da še vztrajajo pri nas, banana socialistični republiki.
veza
# 06.07.2018 ob 16:55
Državni sekretar Tilen Božič je pod preiskavo, tako vsaj piše na drugih mestih.
pirat1
# 04.07.2018 ob 19:43
Hja,

še en okostnjak iz 1. Janeševe vlade.

Le koliko milijonov je takrat Dohle plačal "pristojnim" za poceni nakup molzne krave?
samogledam
# 05.07.2018 ob 07:05
škoda časa, Slovenija nima zakonov in sodnikov kot jih imajo v Egiptu. Tam kriminalno združbo privedejo pred sodnika in v treh mesecih sodniki spišejo sodbo.Za kriminalce so postopki jasni in enkratni...z eno pritožbo ki je rešena v mesecu dni, nato gredo vsi sedet v zapor brez fitnesa, TV in klime na dva dnevna obroka.
zakocena_je
# 04.07.2018 ob 16:31
Kje si Cerar, gospod etika in morala? Da te slišim...
Ali boš spet jokal v kamero kako so vsi zlobni?
Kazalo