Predmet preiskave so sumi izčrpavanja hčerinskih družb. Foto: Eugenija Carl
Predmet preiskave so sumi izčrpavanja hčerinskih družb. Foto: Eugenija Carl
Preiskave v Marini Portorož
V akciji sodeluje 140 kriminalistov in policistov. Foto: Eugenija Carl
Kriminalisti so "obiskali" tudi Terme Čatež in pridržali direktorja, Dušana Černeta. Foto: Goran Rovan
Pridržani Dušan Černe Foto: Goran Rovan
NPU nad Petana
Pridržali Petana in še 10 ljudi

Nobena oseba ni več v pridržanju. Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala s pregledom in analizo zaseženih predmetov ter z drugimi operativnimi ukrepi.

Po navedbah NPU-ja naj bi glavni osumljenec z zlorabo položaja pridobil premoženjsko korist obvladujoči družbi v znesku približno 24,5 milijona evrov oz. povzročil premoženjsko škodo podrejenim družbam v znesku 53,9 milijona evrov.

Preiskava se je na podlagi prijave manjšinskih delničarjev družbe z območja Portoroža začela že spomladi leta 2013, in sicer glede kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki ga je osumljen direktor, zastopnik, družbenik ter neposredni in posredni lastnik več gospodarskih družb na območju Ljubljane, Brežic in Portoroža.

Pri preiskavi so preiskovalci ugotovili še sedem dodatnih kaznivih dejanj in razširili preiskavo tudi na ta dejanja.

Petan za DZS pridobil skoraj 25 milijonov
Ugotovili so, da je glavni osumljeni, po podatkih sodeč, gre za predsednika uprave DZS-ja Bojana Petana, skupaj z 11 fizičnimi in 3 pravnimi osebami storil več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, s katerimi je glavni osumljeni pridobil premoženjsko korist obvladujoči družbi v znesku približno 24,5 milijona evrov oz. povzročil premoženjsko škodo podrejenim družbam v znesku 53,9 milijona evrov.

Glavni osumljeni je po pojasnilu NPU-ja s pomočjo preostalih osumljenih fizičnih in pravnih oseb od leta 2007 iz podrejenih družb prenašal sredstva, in sicer preko zlorabe vodstvenih, nadzornih in skupščinskih organov ter preko načrtnega prevrednotenja oz. podvrednotenja sredstev, nepremičnin, delnic, obveznic.

Obvladujoči družbi, ki jo lastniško in upravljavsko obvladuje glavni osumljeni (posredno preko drugih fizičnih in pravnih oseb), so tako pridobili denarna sredstva, premično in nepremično premoženje podrejene skupine, in sicer preko pobotov, menjav, pripojitev vrednostnih papirjev in nepremičnin po vrednosti, ki bistveno odstopa od realne, in so bila okoriščanja/oškodovanja namensko storjena v škodo podrejene skupine zgolj zaradi obvladovanja organov upravljanja in nadzora ter skupščin družb v skupini.

V ospredju preiskave Petan in Zavrl
Kot je za MMC poročala novinarka TV Slovenija Eugenija Carl, so predmet preiskave sumi zlorabe položaja oz. izčrpavanja podjetij, med osumljenimi je predsednik uprave Državne založbe Slovenije (DZS) Bojan Petan, preiskovali pa naj bi tudi Francija Zavrla, ki ni pridržan. Zavrl je solastnik skupine Pristop. Na Pristopu so pojasnili, da Pristop ni predmet preiskave, z Zavrlom pa so se lani razšli.

Carlova je izvedela še, da preiskujejo izčrpavanje Term Čatež, Marine Portorož in Turističnega podjetja Portorož med letoma 2007 in 2010. DZS naj bi ta podjetja izčrpaval za kritje lastne "luknje brez dna", v kateri je po dosedanjih ugotovitvah preiskovalcev končalo več deset milijonov evrov, celo med 25 in 30 milijonov.

Kriminalisti tudi na slabi banki
Kriminalisti so v okviru preiskav obiskali tudi Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot so pojasnili, kriminaliste zanima en primer, ki je bil prenesen na DUTB, a o podrobnostih ne morejo govoriti. Gre za dokumente, ki bi dokazovali prenos slabih terjatev DZS-ja na slabo banko, je poročala Carlova.

Policisti so obiskali tudi sedež podjetja MSIN, ki je bilo takrat manjšinski solastnik Term Čatež. MSIN obvladujeta Marko Mohar in Matjaž Satler. Satler je za časnik Finance pojasnil, da je v tujini in da o preiskavah nič ne ve.

Odredba o zamrznitvi premoženja
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so osumljencem vročili sklepe o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi, ki jih je izdalo koprsko okrožno sodišče in na podlagi katerih je pridobitnikom premoženjske koristi začasno odvzeto premoženje v vrednosti približno 24,5 milijona evra, in sicer v obliki prepovedi razpolaganja z delnicami, deleži ter odtujitvijo in obremenitvijo nepremičnin.

NPU nad Petana
Pridržali Petana in še 10 ljudi