Osimpex se je zavezal, da bo razvijal Peko. Foto: MMC RTV SLO
Osimpex se je zavezal, da bo razvijal Peko. Foto: MMC RTV SLO

Biloša je kot najboljšega ponudnika za Peko izbrala posebej za to vzpostavljena državna komisija. Hrvaški podjetnik je za Peko ponudil dva milijona evrov, Osimpex pa se je še zavezal, da bo Peko dokapitaliziral s štirimi milijoni evrov. V prihodnjih petih letih namerava hrvaško podjetje v razvoj družbe vložiti skupaj dva milijona evrov ali 400.000 evrov letno, navaja Jutarnji list. Prav tako naj bi obdržali 280 od 380 zaposlenih za prihodnjih pet let.
Policisti so Biloša v okviru preiskave o uhajanju zaupnih policijskih informacij, ki se je začela lani jeseni, prejšnji teden prijeli in zaslišali skupaj s še štirimi osebami. Povezujejo ga tudi z lansko afero domnevnega nezakonitega spremljanja izpiskov telefonskih pogovorov in kratkih sporočil. Policijska preiskava je takrat pokazala na povezave nekaterih javnih oseb ter tudi nekaterih obveščevalcev in policistov s kriminalci.

Blizu hrvaški desnici
Biloš si je vzdevek "hrvaški kralj železa" prislužil zaradi svojega poslovnega imperija, ki temelji na trgovini železa na debelo. Osiješki podjetnik je bil nekaj let tudi lastnik osiješke livarne in tovarne strojev OLT, v lasti pa ima tudi Osiješko televizijo (OSTV).
Čeprav ni član nobene politične stranke, hrvaški mediji poudarjajo njegovo tesno povezanost s predsednikom HDZ-ja Tomislavom Karamarkom, omenjajo pa tudi njegove povezave z nekdanjim predsednikom Hrvaške stranke prava (HSP) Antom Đapićem, ki na majskih lokalnih volitvah znova kandidira za osiješkega župana.