Peko se drži le še za bilko. Foto: BoBo
Peko se drži le še za bilko. Foto: BoBo

Peko se že dlje časa spopada s hudimi likvidnostnimi težavami, saj težko zagotavlja celo obratna sredstva za nadaljevanje proizvodnje, je povedal predsednik uprave Peka Janez Sajovic. Proizvodnja za zdaj še normalno teče, saj jim je uspelo pridobiti sestavne dele in materiale. S tem je sicer Peko znova povečal svoj dolg do dobaviteljev. Z velikimi težavami pa je v teh dneh zagotovil tudi izplačilo februarskih plač zaposlenim.
"Računam, da bi do konca meseca morala proizvodnja kolikor toliko normalno funkcionirati. Če v tem času ne bomo pridobili obljubljenih dveh milijonov evrov svežih sredstev, da bi poravnali vsaj zapadli dolg, potem bo velik problem. Aprila gre namreč v proizvodnjo že kolekcija jesen-zima, za izdelavo katere potrebujemo pet milijonov evrov. Torej, če v nekaj dneh ne bomo dobili novega lastnika, bomo morali proizvodnjo s 1. aprilom enostavno ustaviti," je povedal Sajovic.

Pogajanja o prodaji stoodstotnega lastniškega dela Peka kljub nekaterim pričakovanjem niso bila končana do sredine marca. Pogajanja še potekajo, so potrdili na Sodu, ki upravlja z večinskim državnim deležem v Peku in vodi prodajni postopek.

Koliko jih bo ostalo v Tržiču
Za oba ponudnika so odprli tudi podatkovno bazo, tako da sta lahko preverila določene podatke glede zalog, nepremičnin, posojil in drugega ter pripravila projekcijo poslovanja družbe do leta 2017, je pojasnil Sajovic. V poslovni načrt sta morala ponudnika vključiti tudi podatke, koliko zaposlenih naj bi podjetje obdržalo in koliko parov obutve bo proizvajalo.

Pogoj za oba ponudnika je, da obdržita blagovno znamko Peko, proizvodnjo v Tržiču in razvoj. Ključno vprašanje pa je, koliko zaposlenih bi bila pripravljena obdržati v Sloveniji. Sajovic sicer ne more presoditi, kateri od obeh kupcev - osiješko podjetje Osimpex ali ameriški sklad Blue Rose Trust Fund bi bil za Peko boljši lastnik.